STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varilni aparat

Varilni aparat

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 5.5.2007 22:18

Tha Real M napisal/-a:Pozdravjeni,

tudi jaz se odločam za nakup drugega varilnega aparata, predvsem iz razloga restavriranja vozila. Ker želim sam zamenjati dotrajane oziroma prerjavene dele vozila, sem se odločil, da nabavim svoj varilni aparat. Predvsem se oziram za Iskro ali Varstroj-jem. Aparata ne bom potreboval za profesionalno rabo, bi pa ga koristil tudi za kakšna druga hišna (p)opravila, popravila izpušnega sistema in podbno. Po dosedanjem prebiranju foruma sem zasledil, da priporočate CO2, tam nekje okoli 200A. Se proizvajalca kaj bistveno razlikujeta glede kvalitete izdelave? Če ima kdo kakšnega rabljenega se tudi priporočam. Hvala za odgovore

Pa lep pozdrav

Matej

Jaz imam Varstrojev Varmig1805. Zaenkrat mi povsem zadostuje. Lahko ga priključim na 220 ali pa 380 voltov. Omogoča varjenje tja do 6mm debelega jekla (150/180A). Pregreva se mi ne. Varim pa zaenkrat samo po MAG postopku (CO2). Vanj lahko dam 15kg kolut žice.
V navodilih piše, da je zelo primeren tudi za varjenje pločevine in karoserij.
Samega aparata sem se dokaj hitro navadil (razen nekaj problemov s samimi gumbi, saj so navodila precej nejasna).
Ta aparat je med najmočnejšimi modeli iz hobi programa, cena je bila pred pol leta okoli 500€ + reducirni ventil z manometrom 70€ (originalni je brez manometra) + jeklenka 10kg 0koli 130€(polnjenje okoli 25€).

Drugače pa z njim varim različna ogrodja predvsem iz pohištvenih profilov pa dela super.
Sicer ne vem kaj točno bi varili, ampak pomojem, da za domačo uporabo povsem zadostuje. Sigurno pa vam priporočam MIG/MAG aparat za doma, saj je precej preprostejša uporaba od tistih na elektrode.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tha Real M » 6.5.2007 13:08

Pozdravljeni,

nekaj takega imam v mislih, saj aparat na elektrode doma že imam. Sedaj pa se spravljam menjati pločevino na vozilu in bi tovrsten aparat prv prišel. Pravite, da vam za domače potrebe deluje v redu? No, razmišljal sem med Iskro in Varstorjem, če imam kakšen določene hibe ipd. Bomo videli, če se bo še kdo oglasil s komentarji in povedal svoje mnenje.

Lep pozdrav

Matej
Tha Real M
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 6.5.2007 13:37

Ja zaenkrat mi deluje super. Sicer ne vem, ker sem dosedaj varil samo jeklo (pohištvene cevi, puše, vlečene palice, različno ploščato železo, lepo se da zaključiti zajle...), če se za rostferj in druge materiale tudi tako dobro obnese.
Dober za privarjevanje karoserij bi bil tudi zato, ker ima avtomatski izklop (nastavimo koliko časa brez prestanka varimo) in bi bila manjša verjetnost predrtja pločevine. Vi bi verjetno morali za karoserijo uporabljati argon ali pa vsaj kakšno njegovo mešanico, saj ne potrebujete take globine vara, ampak lepši var ter manj špricanja žlindre kot s CO2.
Sicer pa ne vem, sam sem tudi gledal med Iskrinimi in Varstrojevimi aparati, pa se mi zdi da sta približno enaka po kvaliteti, ceni... Tudi Iskra ima en model s skoraj enakimi lastnostmi kot je tale varmig1805 pa mislim, da se je v ceni razlikoval pred pol leta za okoli 10€, tako da ne more biti kakšne posebne razlike v kvaliteti.
No hiba tega aparata(1805) so pa zagotovo navodila, pa se tudi to da preživeti. Niso napisana ravno za nekoga, ki prvič vari po MIG/MAG postopku.

Še en link z mojimi začetnimi težavami, pa nasplošno nekaj o MIG/MAG: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... highlight=
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov