STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vzmetna žica za samopostavljiv šotor

Vzmetna žica za samopostavljiv šotor

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vzmetna žica za samopostavljiv šotor

OdgovorNapisal/-a Ilsurb » 10.3.2013 20:20

Pozdravljeni

Namen imam izdelati majhen samopostavljiv šotor širine, globine in višine okrog 110cm. Ogrodje bo predvidoma iz vzmetne žice debeline 3mm. Zanima me vaše mnenje ali bo 3mm dovolj (za večje šotore sem zasledil debeline 3,5 in 4mm vendar se bojim da bodo za te dimenzije predebele)?
Okvir sem njaprej nameraval izdelati sam vendar kolikor sem poizvedoval o obdelovanju vzmetne žice, jo je potrebno po krivljenju kalit, torej samogradnja odpade ali vseeno obstaja kakšna možnost da bi zadevo izdelal sam (predvsem zaradi stroškovnih razlogov :) ).
Spodaj še skica kako naj bi zadeva izgledala.
Slika

Hvala za pomoč :wink:
Ilsurb
Novinec
Novinec

Re: Vzmetna žica za samopostavljiv šotor

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.3.2013 21:15

samopostavljiv šotor
V fazi zlaganja skupaj boš to žico krivil, sukal, ... da dobiš za transport primeren paket. Ob postavitvi pa boš želel, da žico le sprostiš (zložek potegneš iz vreče, odvežeš vrvico, ...) in se šotor postavi sam. Iz željene deformacije ob zlaganju (radij krivljenja, kot zasuka (torzije), ...) se izračuna max dovoljeni premer žice.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ilsurb » 11.3.2013 17:49

Tako je šotor se bo zložil kot prikazano spodaj v tri manjše kroge z radijem nekje 19-20cm, kar se mi zdi precej malo napram velikim šotorom ki se pospravijo v radij cca. 40cm
Slika

Je možno zadevo izračunati na kakšen poenostavljen način, bistveno mi je da ne bi preveč ustrelil mimo. Lahko daš kakšen namig v katero smer iskati za izračun, enačbe,... namreč vse kar najdem se nanaša na klasične natezne in tlačne vzmeti?

Hvala
Ilsurb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.3.2013 18:25

To boš moral računati na elementarni osnovi, brez formulc za vzmeti. Za izbrani materjal imaš podatek trdnosti in z elastičnim modulom dobiš raztezek. Za tak raztezek lahko povečaš obod ukrivljene žice. Torej je polovica premera žice = predvideni radij ukrivljanja * raztezek. Dejansko vzameš z faktorjem varnosti manjši premer žice.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov