STROJNISTVO.com • Poglej temo - Asinhronski el. motor kot generator

Asinhronski el. motor kot generator

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Asinhronski el. motor kot generator

OdgovorNapisal/-a redpower » 3.7.2008 17:01

Ojla,zanima me ,če mogoče kdo ve kako izdelati generator iz trifaznega ali enofaznega asinhronskega motorja.Vem da je poztrebno uporabiti kondenzatorje,vendar nisem nikjer uspel najti vezalne sheme in pa izračuna kondenzatorjev.Če kdo ve kej o tem naj mi prosim pomaga,lp
redpower
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 3.7.2008 20:49

Priključiš kot motor. Če so vrtljaji pod sinhronimi, deluje kot motor. Če mu vsiliš vrtljaje nad sinhronimi, deluje kot generator.

Aja, še to.
Asinhronski motor deluje kot generator samo v primeru, da je priključen na omrežje. Nima namreč svoje vzbujanja in rabi začetno napajanje, da ga 'aktivira'.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.7.2008 6:39

sergej ne bo držalo. Če ga priključiš na omrežje se bo preprosto zavrtel kot motor. in mi ni jasno kako ga boš potem zavrtel z malo večjimi obrati in bo potem postal generator.
V eni temi je že bilo o tem govora, obvezno so potrebni kondenzatorji (trifazni motor-trije kondenzatorji), pa tudi kapacitivnost kondenzatorjev za določeno moč-tabela- je bila zraven.
Pobrskaj.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 4.7.2008 9:42

Seveda Magnum. Ko ga priključiš, se bo zavrtel kot motor. Potem odpreš vodo na turbino in ga pospešiš nad sinhrone obrate in bo prešel v režim generatorja. Lahko tudi obratno, da se izogmneš zagonskim tokovom. S turbino ga pospešiš na približne obrate prostega teka in potem priključiš na omrežje. Potem odpreš vodo do konca. Če bo moč vode zadostna, bo asinhronski motor deloval kot generator. Če moč vode ne bo zadostna za pokrivanje izgub, bo motor deloval kot motor in turbina kot črpalka.

Preprost test, da se motor lahko žene nad sinhronskimi obrati. Mehansko povežeš dvo in štiripolni motor. Skupni obrati bodo nekje med 1500 in 3000. Dvopolni bo deloval kot motor in štiripolni kot generator.

Kondenzatorji niso potrebni za delovanje generatorja. So pa priporočljivi za kompenzacijo jalove moči.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 4.7.2008 12:27

Sergej ima prav. Bom opisal primer iz prakse. Zadnjič sem bil pri prijatelju ki ima malo hidroelektrarno (4kW), z asinhronskim motorjem kot generatorjem. Najprej odpre vodo na turbino in postopoma povečuje obrate. Ima en predpotopni merilnik frekvence, ki mu meri frekvenco v omrežju in frekvenco v generatorju. Ko sta obe frekvenci enaki, ročno vklopi generator na električno omrežje in odpre vodo do konca. Problem nastane, ko izpade omrežje, saj takrat ni vsiljene frekvence in z tem odvzema energije in turbina dobesedno ponori in je nevarnost da se razleti.

Razmišljala sva kako bi zadevo poceni avtomatiziral. Sicer je v penziji in ima čas hoditi priklapljat in izklapljati elektrarno, ter čistiti naplavine na jezu, pa vendarle...
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.7.2008 17:36

Se pravi po vašem bi delovalo sledeče:
V glavo stružnice vpnem os 4 polnega asinhronskega motorja, ga preko stikal povežem na trifazni tok.
Zaženem stružnico na 1500 vrtljajev in istočasno vključim stikalo, da motor povežem z omrežjem. Potem pa stikalo izklopim in motor mi bo še vedno dajal napetost, tok (energijo). Mislim da malo morgen. adijo!
To je razmeroma enostaven poskus, v pol uri ga lahko izvedem, pa ga ne bom, si ne upam.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 4.7.2008 17:57

Ne bo šlo ker si obrnil vrstni red. Vpneš el. motor 4polni v stružnico. Priklopiš ta motor na elektriko da se začne vrteti glava od stružnice. Potem pa vklopiš stružnico in če je možno da s stužnico poženeš ta motor za cca 100obratov višje to se pravi na 1600 obratov takrat bo motor začel dajati elektriko v omrežje in istočasno se bo sinhroniziral z omrežjem. Čim ga pa odklopiš od omrežja bo nehal dajati elektriko ker nima kondenzatorjev za vzdrževanje magnetnega polja v statorju.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.7.2008 18:28

In kako naj potem sploh vidim, da res daje tok v omrežje, se pravi, da teče tok namesto iz omrežja v motor resnično iz motorja v omrežje. Verjetno, če dam tokovna klešča na kabel motorja stružnice. Vendar še vedno ne vem, ali z motorjem stružnice samo premagujem moment motorja, ki ga žene omrežni tok.
Ja za nas strojnike je "štrom" res teška zadeva.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 4.7.2008 19:21

Za take smo pa štromarji iznašli števec električne energije, ki se lahko vrti naprej in pa tudi nazaj. ;)
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gficko » 4.7.2008 20:23

ja starejši že. . . novejši pa imajo vrtenje v obratni smeri onemogočeno.
gficko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 5.7.2008 9:36

Sergej napisal/-a:Za take smo pa štromarji iznašli števec električne energije, ki se lahko vrti naprej in pa tudi nazaj. ;)

Ja sedaj pa že nakladaš: števec električne energije ki ga imaš priključenega na hiši, delavnici, stanovanju... vglavnem ISKRA, se nazaj ne vrti. !
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 5.7.2008 10:53

Ne, jaz imam takega, ki se vrti v obe smeri in ni nikamor priključen - čaka na polici.

Če bi ga imel rad tudi ti, pojdi recimo ponj v Kranj. Upam, da še delajo analogne.

Imaš še kakšno pripombo ali pametno vprašanje?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 5.7.2008 12:48

Sergej, tokrat imaš prav. Prav na tem forumu so kvalificirani štromarji trdili, da so števci pač tako narejeni, da se nazaj ne vrtijo.
Izgleda, da je najbolje, ne verjeti nikomur, temveč samo tistemu kar SAM vidiš. Imam star analogni števec, sem porabil pet minut in napravil test: res, če peklopiš dovod in porabnika na različnih straneh se enkrat vrti naprej, drugič pa nazaj.
Toliko za tiste, ki učijo krivo vero in so tudi mene (skoraj) prepričali.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a redpower » 5.7.2008 14:18

hvala za pomoč in vse odgovore...še vedno me pa zanima vezalna shema kondenzatorjev za trifazni motor in pa tabela ali pa izračun velikosti kondenzatorjev za določeno moč motorja....sem že 1x zasledil to vezavo na netu ampak zdej ne najdem več....pač jaz ne bom priključil motorja na omrežje,rad bi da bi deloval samostojno.....hvala
redpower
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sasase » 5.7.2008 17:13

Zadnjič spremenil sasase, dne 5.7.2008 17:32, skupaj popravljeno 1 krat.
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost