STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cinkanje izdelkov

Cinkanje izdelkov

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Cinkanje izdelkov

OdgovorNapisal/-a robndi » 8.8.2016 19:23

Vozim določene izdelke na cinkanje v eno Hrvaško cinkarno.In moram jih tako pohvalit,kot grajat.Namreč pocinkajo na debelino milimetra in več.Milimeter cinka komot z fleksom pobrusiš in ne prideš do kovine.Vse izvrtane luknje so po cinkanju popolnoma zadelane tako,da jih moram vrtat ponovno.Naj me nekdo presvetli,če je to normalno.Namreč vem iz prejšnjih izkušenj raznih cinkarn,da so nanašali vroči cink na mikrone ,tile pa na milimetre.Po videnem danes ,ko sem prevzel robo imam občutek,da ne bo rjavela vsaj 50 let.Za 64 kilogramov izdelkov sem plačal ravnih 29 evrov.Se pravi 0,46 eura na kilogram pocinkanega železa.
Ne vem,če je to dobro ali slabo.Po moje ne more škodit debelejši nanos.Mogoče se pa motim,ker nisem neki strokovnjak.So mi pa rekli moje stranke,da je to super.Mene pa sekira,da se ne bi ti recimo jim nosilci javne razsvetljave čez določen čas kaj začeli luščit zaradi tako obilnega nanosa.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

Re: Cinkanje izdelkov

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.8.2016 21:02

Hja,čisto lahko. :roll:
Da imajo tako debel nanos, je verjetno vzrok nižja temperatura taline, pa krajši čas pomakanja tudi.
Če imajo že tu tolikšnjo šlamparijo, bi se vprašal, kako je pa bila izvedena priprava? :o

Če niso primerno odstranili oksidov in umazanije, ter potem cinkali preko, je to vse skupaj samo "speča bomba". Že res, da je količina nanešenega cinka tako velika, toda kasneje, po montaži, kjer se pojavijo galvanske napetosti v okolju ( npr. zelo prometna cesta mimo, kjer se preko zime obilno soli, primorje, neposredna bližina železnice, ... ) - pa tista kepa cinka zelo hitro strohni :roll: . Namesto sto let, dobiš samo 2 - 5 let.

Jaz nisem prepričan ( nikoli niti nisem bil ), da je "najcenejše tudi najugodnejše".
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Cinkanje izdelkov

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.8.2016 5:55

Če še malce nadaljujem, ...

je za debel nanos lahko kriv tudi tako imenovani "trdi cink" (ferrocink, hardzinc ...). To je zlitina FeZn, ki se tvori med potapljanjem jeklenih predmetov v talino cinka. Je gostejša od cinka samega in je zato na dnu kadi za cinkanje. Tako jo vsake toliko izpodlijejo in nadomestijo talino z novim cinkom.

Seveda je mnogo ceneje jo kar prodati in tako dobiš "pocinkan" material, ki je površinsko razbrazdan, nekako razpokan in mat površine. Nanosi so izrazito debeli, saj ima legura FeZn višje tališče, kot čisti Zn in je konfekcijsko talina pri 440 C v bistvu prehladna ... :roll:

Seveda se potem izgovarjajo, da je za vse skupaj kriv silicij v materialu itd, :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov