STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: toplotna črpalka 1500 eur + ddv

OdgovorNapisal/-a zdravje » 27.1.2012 17:06

innovator napisal/-a:Pozdravljeni.

Res mi ni jasno kako lahko takšna toplotna črpalka stane 1500 EUR + DDV. Pri nas v Mariboru sem iskal ponudbo za DAIKIN ALTHERMO ZRAK/FREON/VODA in je prišla cena na 5.500 EUR, KI VSEBUJE zunanjo enoto- kompresor + notranjo enoto HIDRO BOX z el grelcem 6 kW in bojler STV 200 L + MONTAŽA. Kaj je možno da podjetje, ki to prodaja to dobi zadevo za 1500 eur.
NOMINALNA MOČ 8 KW, MAKSIMALNO 10 kw, DELUJE DO - 20°C.
Saj vem da morajo nekaj zaslužit... :roll:

LP

_________
Ja, za 5.500 eur je ta toplotna črpalka tako ugodna. Sam sem iskal toplotno črpalko moči 8 kW, pa so bile začetne ponudbe z vgradnjo v Mariboru vse okoli 10.000 eur in to za Daikina. Ko sem se pa pošteno namučil sem le našel bolj ugodnega ponudnika sem z vgradnjo dobil celo Mitsubishi Zubadana 8kW za 5.300 eur. Pa se je splačalo. Po prvi kurilni sezoni lahko z povem, da so se stroški ogrevanja več kot prepolovili. Koristne informacije sem našel tukaj: TOPLOTNE ČRPALKE
zdravje
Novinec
Novinec

VODA/VODA

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 28.1.2012 16:51

Pozdravljeni,

sem nov na tem forumu in vidim, da to temo lepo ohranjate pri življenju že nekaj let. Bolj ko ne po naklučju sem dobil staro Panasonic klimo, ki je do demontaže lepo delovala in bila tudi redno servisirana. Že nekaj časa se ukvarjam z mislijo, da jo predelam v TČ voda/voda (podtalnica iz vrtine). Več kot sem prebral na forumu bolj sem spoznaval, da nimam pojma in tudi dejansko sem na tem področju popoln laik. Zanima me, če mi lahko kdo razloži kakšni so okvirni stroški predelave (materiala), seveda brez lastnega dela in kakšne rezultate lahko pričakujem. Podatke o notranji in zunanji enoti prilagam na spodnjih slikah.

Lep pozdrav

Slika

Slika
mamvoljo
Novinec
Novinec

Re: VODA/VODA

OdgovorNapisal/-a snake » 29.1.2012 17:19

mamvoljo napisal/-a:Pozdravljeni,

sem nov na tem forumu in vidim, da to temo lepo ohranjate pri življenju že nekaj let. Bolj ko ne po naklučju sem dobil staro Panasonic klimo, ki je do demontaže lepo delovala in bila tudi redno servisirana. Že nekaj časa se ukvarjam z mislijo, da jo predelam v TČ voda/voda (podtalnica iz vrtine). Več kot sem prebral na forumu bolj sem spoznaval, da nimam pojma in tudi dejansko sem na tem področju popoln laik. Zanima me, če mi lahko kdo razloži kakšni so okvirni stroški predelave (materiala), seveda brez lastnega dela in kakšne rezultate lahko pričakujem. Podatke o notranji in zunanji enoti prilagam na spodnjih slikah.

Lep pozdrav

Slika

Slika

Za predelavo voda/voda bi iz te zadeve bil uporaben samo kompresor, ki pa je že precej star, kar pomeni, da se ne ve, koliko časa še bo deloval in kakšen je njegov izkoristek (tehnologija je v teh letih kar nekaj napredovala 10let+).
Lahko pa je to učna/testna naprava.

Voda/voda komponente pa so precej odvisne od proizvajalcev in moči, ki bi jo želeli imeti (groba okvirna ocena cca. 2000 EURov + še kaj...)!
Sam sem se učil kar kakšno leto, pa ni bilo zastonj (sem kar nekaj uničil, narobe sestavil...).

Ta zadeva je mogoča najbolj prikladna za predelavo zrak/voda.
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 30.1.2012 7:18

V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanja :D ali pa oboje :o .
Za eksperiment se mi 2K EUR zdi veliko (kaj si vključil v ta znesk?), v mislih imam kaj podobnega kot g. Jezernik bolj na začetku te teme, za začetek je lahko tudi zrak/voda.
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 30.1.2012 7:50

mamvoljo napisal/-a:V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanja :D ali pa oboje :o .
Za eksperiment se mi 2K EUR zdi veliko (kaj si vključil v ta znesk?), v mislih imam kaj podobnega kot g. Jezernik bolj na začetku te teme, za začetek je lahko tudi zrak/voda.

Kje pa. za voda voda je to preveč....

od oka rabiš :

400€ - 1x izmenjevalec (razen če bi šel na direkto uparjanje - kar bi bila verjetno boljša rešitev, ker ne poznam čistočo vode)

10€ 1x filter

10€ 1x opazovano steklo
50€ 1x ex. ventil
100€ 2x obtočna črpalka (1-no verjetno že imaš)
1x kompresor (ki ga že imaš)
100€ 1x dixel regulator z sondami

vse skupaj brez dela 670€, ok naj bo še z malo cevi, ogrodje... 800€.

Voda - voda je namreč daleč najbolj enostavna varianta, ni defrosta, vedno podobni zunanji pogoji.... Seveda če imaš zadostno količino vode dovolj blizu površja in dovolj blizu hiše:) Sicer lahko kmalu več porabi transport vode kot bi spodobna črpalka zrak-voda.

Kompresor če dela je v redu, bistvenih razlik v izoristku ni, ko crkne (kar ne tako hitro) pa ga zamenjaš v uri ali dveh.

l.p. Jože

p.s. Seveda govorimo o zadevi za ogrevanje ne o zadevi za igrat !!
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: toplotna črpalka 1500 eur + ddv

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 30.1.2012 7:52

zdravje napisal/-a:
innovator napisal/-a:Pozdravljeni.

Res mi ni jasno kako lahko takšna toplotna črpalka stane 1500 EUR + DDV. Pri nas v Mariboru sem iskal ponudbo za DAIKIN ALTHERMO ZRAK/FREON/VODA in je prišla cena na 5.500 EUR, KI VSEBUJE zunanjo enoto- kompresor + notranjo enoto HIDRO BOX z el grelcem 6 kW in bojler STV 200 L + MONTAŽA. Kaj je možno da podjetje, ki to prodaja to dobi zadevo za 1500 eur.
NOMINALNA MOČ 8 KW, MAKSIMALNO 10 kw, DELUJE DO - 20°C.
Saj vem da morajo nekaj zaslužit... :roll:

LP

_________
Ja, za 5.500 eur je ta toplotna črpalka tako ugodna. Sam sem iskal toplotno črpalko moči 8 kW, pa so bile začetne ponudbe z vgradnjo v Mariboru vse okoli 10.000 eur in to za Daikina. Ko sem se pa pošteno namučil sem le našel bolj ugodnega ponudnika sem z vgradnjo dobil celo Mitsubishi Zubadana 8kW za 5.300 eur. Pa se je splačalo. Po prvi kurilni sezoni lahko z povem, da so se stroški ogrevanja več kot prepolovili. Koristne informacije sem našel tukaj: TOPLOTNE ČRPALKE

Fujitsu Waterstage 8KW - enofazna

cena 4160 + DDV brez vsakih popustov !!!

Montaža je podobna kot malo večja klimatska naprava - seveda če odštejemo vodni del...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 30.1.2012 9:40

glavca1 napisal/-a:
mamvoljo napisal/-a:V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanja :D ali pa oboje :o .

od oka rabiš :

400€ - 1x izmenjevalec (razen če bi šel na direkto uparjanje - kar bi bila verjetno boljša rešitev, ker ne poznam čistočo vode)

10€ 1x filter

10€ 1x opazovano steklo
50€ 1x ex. ventil

Voda - voda je namreč daleč najbolj enostavna varianta, ni defrosta, vedno podobni zunanji pogoji.... Seveda če imaš zadostno količino vode dovolj blizu površja in dovolj blizu hiše:) Sicer lahko kmalu več porabi transport vode kot bi spodobna črpalka zrak-voda.

Kompresor če dela je v redu, bistvenih razlik v izoristku ni, ko crkne (kar ne tako hitro) pa ga zamenjaš v uri ali dveh.

l.p. Jože

Zgornjo zadevo se mi zdi nesmiselno razdirat, ker je samo kompresor za morebitno uporabo.
Sem napisal, da bi se ga splačalo zadevo uporabiti za zrak/voda!

So pa magnetne sposobnosti materialov (beri momenta, izgube...) v motorjih v 15 letih (od 1995-tako piše na klimi) kar nekaj napredovale.

Da še sam malo razložim "stroškovnik" voda/voda:

1. Zgornji mat. cca 800 EURov
2. + še en izmenjevalec-rabimo dva za Voda/Voda (cca. 400 EURov)
3. kompresor (nov cca 600+EURov -scroll)
4. vodna črpalka za vodo iz vrtine 400-600EURov
5. 0hišje (100+)
6. pa se še na koncu kaj najde, ko pogledaš na listke, kaj vse kupiš...

Ko sem sam delal V/V je bilo potrebno takrat (leta 2005/06) za material odšteti 2,5 kEURov (danes pa nisem na tekočem s cenami)!

Seveda, pa imajo določeni cenejši dostop do delov.
Zadnjič spremenil snake, dne 30.1.2012 10:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 30.1.2012 10:09

snake napisal/-a:
glavca1 napisal/-a:

od oka rabiš :

10€ 1x filter

10€ 1x opazovano steklo
50€ 1x ex. ventil

l.p. Jože

Zgornjo zadevo se mi zdi nesmiselno razdirat, ker je samo kompresor za morebitno uporabo.
Sem napisal, da bi se ga splačalo zadevo uporabiti za zrak/voda!

So pa magnetne sposobnosti materialov (beri momenta, izgube...) v motorjih v 15 letih (od 1995-tako piše na klimi) kar nekaj napredovale.

Da še sam malo razložim "stroškovnik" voda/voda:

1. Zgornji mat. cca 800 EURov
2. + še en izmenjevalec-rabimo dva za Voda/Voda (cca. 400 EURov)

za 2x 8kw dobiš brez težav 2x 200€. če enega ne vzameš je za ostalih 200€ material za direktni uparjalnik....

3. kompresor (nov cca 600+EURov -scroll)

garantiram ti da med novim in rabljenim ne bo 10% razlike kar ti lahko potrdijo kar nekaj ljudi na forumu.... večkrat sprobano... :) rabljen pa dobiš za smešne cene.... preberi si malo poste nazaj...

4. vodna črpalka za vodo iz vrtine 400-600EURov

pri taki črpaki ( po moje zdravi kmečki pameti) ni smiselna TČ voda - voda kar sem že napisal prejšni post. Omenjene črpalke požrejo po cca 800w samo za distribucijo vode kar je skoraj toliko kot kompletni sitem pri Tč zrak - voda. osebno ima TČ zrak voda ki porabi povprečno 900W z vsemi črpalkami...

Ima tudi hišo, ki je blizu krke (črpalna višina 3m - dolžina 100m) - celo pot moja zemlja - pa se ne izide. če razumeš kaj hočem povedat... Poznam pa možaka - tudi na tem forumu - ki ima direkto uparjanje na kamniški pistrici (voda precej mrzla) pa je zadeva zelo donosna. Seveda praktično stanuje pri vodi :)

l.p. Joža

l.p. Jože

5. 0hišje (100+)
6. pa se še na koncu kaj najde, ko ko pogledaš na listke, kaj vse kupiš...

ok... tukaj pač kar rabiš rabiš :)

Ko sem sam delal V/V je bilo potrebno takrat (leta 2005/06) za material odšteti 2,5 kEURov (danes pa nisem na tekočem s cenami)!

Seveda, pa imajo določeni cenejši dostop do delov.

Ravno zato smo tukej da si pomagamo in da nismo pod vplivom komercialnih prepričevanj...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 30.1.2012 10:39

Najprej obema hvala za konstruktivne odgovore, upam, da bo še kakšen.
Dodatno naj povem, da imam poleg hiše vrtino, ki je sedaj pretežno v uporabi za zalivanje vrta in vode je dovolj celo leto. Filtracijo bom tako ali tako uredil z toplotno črpalko ali brez, zato bo voda čista in tudi boljša črpalka od obstoječe je že nekaj časa v planu. Teh stroškov zato ne bom všteval zraven.
Lp
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a damo » 30.1.2012 12:50

Imam za prodat 2 ohišja, varianta od g. Jezernika. Več na ZS, da ne smetim po temi.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 30.1.2012 16:57

mamvoljo napisal/-a:Najprej obema hvala za konstruktivne odgovore, upam, da bo še kakšen.
Dodatno naj povem, da imam poleg hiše vrtino, ki je sedaj pretežno v uporabi za zalivanje vrta in vode je dovolj celo leto. Filtracijo bom tako ali tako uredil z toplotno črpalko ali brez, zato bo voda čista in tudi boljša črpalka od obstoječe je že nekaj časa v planu. Teh stroškov zato ne bom všteval zraven.
Lp

Preveri, če je dovolj pretoka v daljšem času (črpalka lahko deluje tudi nekaj ur skupaj, če je sistem hladen). Pomembna je tudi globina in temp. temperatura vode. Sam črpam iz globine okoli 9m.

Še "Glavci" :D :) :
Iz prej omenjene globine črpam s črpalko 600W (imam pa nagledano 420W, ko ta "crkne"). Kompresor pa troši cca. 2200-2600W. Zagotovo se splača, še posebej, ker zunanja temperatura zraka skoraj ne vpliva na temp. vode (ventilatorji pa tudi nekaj trošijo pri TČ zrak/voda).
Saj vemo kako se zrak/voda obnaša pri nizki temp. in veliki vlažnosti. Se pa strinjam, da vse staro ni slabo (ker se tudi mi staramo :lol:, 8) ), še posebej, če služi svojemu namenu in če je po ugodni ceni!!! :lol:

Za elektromotorje/kompresorje pa tudi drži, da so se v 15 letih kar precej "popravili" (če upoštevamo velikost, momente, porabo, zračne reže, tesnenje...), ne upam si pa trditi koliko je to v %, ni pa v vseh primerih malo in je odvisno od primera do primera.
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 30.1.2012 19:02

Snake:
Vode je dovolj poleti in pozimi, večkrat preverjeno.

Glavca:
če te prav razumem bi ti dal en izmenjevalec na stran voda iz vrtine/plin na drugi strani pa bi uporabil sistem "Jezernik" ? Kaj je direktno uparjanje?

Kaj moram gledati ko brskam za izmenjevalci na ebayu?

Ste pa dobili enega zelenca na forum a ne :D :o
lp
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 31.1.2012 8:05

Še "Glavci" :D :) :
Iz prej omenjene globine črpam s črpalko 600W (imam pa nagledano 420W, ko ta "crkne"). Kompresor pa troši cca. 2200-2600W. Zagotovo se splača, še posebej, ker zunanja temperatura zraka skoraj ne vpliva na temp. vode (ventilatorji pa tudi nekaj trošijo pri TČ zrak/voda).
Saj vemo kako se zrak/voda obnaša pri nizki temp. in veliki vlažnosti. Se pa strinjam, da vse staro ni slabo (ker se tudi mi staramo :lol:, 8) ), še posebej, če služi svojemu namenu in če je po ugodni ceni!!! :lol:

Za elektromotorje/kompresorje pa tudi drži, da so se v 15 letih kar precej "popravili" (če upoštevamo velikost, momente, porabo, zračne reže, tesnenje...), ne upam si pa trditi koliko je to v %, ni pa v vseh primerih malo in je odvisno od primera do primera.[/quote]

Ne bodmo pristranski, ampak razmišljajte logočno...

Govorim iz iskušen, ne iz teorije :)Še vedno lahko kupiš vse nove komponente, samo v tem primeru se mi zdi da je ceneje če kupiš cel sitem in ne vem zakaj bi delal samogradnje :) Navadno se samograditelji odločajo zaradi finančnega vložka in ne samo zaradi veselja. Kompresor 15 let stare klime ki je laufala par dni poleti za hlajenje je več kot dober za vsak prvi projekt TČ, sploh glede na veliko možnosti da ga zakuri - ali z tekočo fazo ali z pregretjem.

Kar se tiče izkoristka voda - voda in zrak voda je nekako tako, da so v prednoti voda- voda vse dokler je zrak hladnejši do je odvisno od podtalnice od 3-5 C.

Vse ostalo so na plusu zračne, povprečna zimska temperatura kurilne sezone pa je za osrednjo slovenijo je 3C, da ne omenim poletno gretje sanitarne vode. Torej je na podlagi tega, da pumpa požre 6x več celo zračna v rahli prednosti.

Praksa je sicer da je voda - voda 10-15% v prednosti kar se tiče ogrevanja hiše.

Je pa res, da je voda - voda veliko bolj zanesljiva če ne drugega zaradi manjšega števila vgrajenih komponent
(ni 4 potnega ventila ker ni defrosta, ni inverterja, dc motorjev venilatorjev) in seveda zato veliko lažje gradnje v samograditeljstvu (predvsem zaradi defrosta). Medtem ko ti voda - voda zmečem skupaj v dveh popoldnevih se zračne sploh ne lotevam več, ker se ne splača, ker je precej ceneje kupit spdobno zunanjo enoto.

Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)

Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja. V tem primeru ni potrebna črpalka vode niti ne filtriranja le te, saj ploščati izmenjevalci za tako varianto niso ravno najboljša rešitev...

l.p. Jože

l.p. Jože

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 31.1.2012 8:35

Glavca1 mi lahko poveš še tole:

mamvoljo napisal/-a:Snake:

Glavca:
če te prav razumem bi ti dal en izmenjevalec na stran voda iz vrtine/plin na drugi strani pa bi uporabil sistem "Jezernik" ? Kaj je direktno uparjanje?

Kaj moram gledati ko brskam za izmenjevalci na ebayu?

Ali v primeru direktnega uparjanja v principu pomeni da, če bi bil izmenjevalec zunanje enote potopljen v posodi z filtrirano vodo, bi to bilo to :o
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a snake » 31.1.2012 11:09

glavca1 napisal/-a:Govorim iz iskušen, ne iz teorije :)Še vedno lahko kupiš vse nove komponente, samo v tem primeru se mi zdi da je ceneje če kupiš cel sitem in ne vem zakaj bi delal samogradnje :) Navadno se samograditelji odločajo zaradi finančnega vložka in ne samo zaradi veselja.
Kompresor 15 let stare klime ki je laufala par dni poleti za hlajenje je več kot dober za vsak prvi projekt TČ, sploh glede na veliko možnosti da ga zakuri - ali z tekočo fazo ali z pregretjem.

Se popolnoma strinjam!!!!

glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)

Treba je ventilator izmeriti in videti koliko troši, na večinih piše 50-100W, ko jih pa izmeriš pa trošijo precej več (100-300W).

glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.

O tem sem tudi razmišljal, imam 1000 l. rezervar vode, pa se mi zdi, da je kar nekaj težav na vidiku.

Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led(Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

Če pa je uparjalnik položen direktno v zemljo, da spet težave... (zemeljska dela...).

Skratka, vedno je kad dobro in kaj slabo. :D

"glavca1", če se kaj sučeš v naših krajih, vabim na kozarček, da kakšno rečemo v živo! :D
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost