STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a dedek » 19.6.2008 5:37

Najlepša hvala za odgovor.Verjetno bi bilo dobro da obstoječe senzorje uporabim za kontrolo temperatur itd,in eventuelni izklop naprave. namesto obstoječih senzorjev lahko uporabim ds1820 in napišem program za vodenje in odtaljevanje z at..... Nekaj malega znam sprogramirati.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 19.6.2008 6:18

Če boš vodil prek krmilnika pol se ti splača ohranit temperaturna tipala za optimalno razivljanje kondenzatorja (takrat ko je zamrznjen kondenzator gre v odtapljanje)
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 25.6.2008 12:07

croco napisal/-a:Odgovoril ti bom splošno.
Odstrani vso elektroniko, samo kontaktor pusti. Za gretje izmenjevalca potrebuješ navaden termostat, ki preko kontaktorja vkloplja kompresor, ventilator kondenzatorja in štiripotni ventil in ob doseženi temperaturi izklopi napravo.
Ker naprava ne bo delovala samo v ugodnih razmerah je potrebno razmišljati tudi o razivljanju kondenzatorja. To narediš z programsko uro (vsake 4 ure za 3minute) in termostatom, ki ob nizki temperaturi zunaj 3°C omogoči izklop štiripotnega ventila in ventilatorja kondenzatorja.

Tako sem jaz naredil pri moji toshibi in stvar deluje (poglej moje prispevke na forumu "Predelava klimatske naprave za ogrevanje vode")

Pregledal sem shemo zunanje enote in ugotovil sledeče: iz notranje enote pride samo faza in nula ki vklaplja ali izklaplja zunanjo enoto( črpalka je on-off-ni inverterska) ,tako da ni treba odstraniti elektronike v zunanji enoti.Elektronika (original)skrbi za vse procese brez predelave, zunanjo enoto se pa izklaplja ali vklaplja z zunanjim stikalom(termostat).
Vsaka tč. ima kar nekaj senzorjev in ventilov za pravilno in varno delovanje in je delovanje samo preko kontaktorja zame osebno strokovno nedopustno in nevarno brez uporabe varnostih procesov,ki izklopijo tč v slučaju nepravilnega delovanja oziroma okvare.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 28.6.2008 22:21

Nevem kaj te muči glede varnosti delovanja, senzorjev in ventilov.
Kar mi je znano ima vsaka zunanja enota klima naprave termično zaščito kompresorja in dve temperaturni tipali za temperaturo kondenzacije.
Kaj si mislil z varovanjem ob nepravilnem delovanju?
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 29.6.2008 8:23

Če odstranim komandno ploščo in je napajanje preko kontaktorja deluje samo kompresor in ventilator vsi ostali elementi niso v delovanju.V kolikor recimo naraste pritisk preko normale senzor pritiska ne deluje in ne izklopi kompresorja sledi......okvara.Ravno tako vodi procesor avtomatsko ekspanzijski ventil in še celo vrsto drugih funkcij .Vsi senzorji in ventili so pri moji tč. vodeni preko procesorja in nastavitve preko dip stikal in odklop plošče ne pride v poštev. Rešitev sem našel kako pravilno izklopiti zunanjo enoto ko ni več potrebno da deluje(notranja enota da zunanji enoti signal za izklop -temperaturni termostat notranje enote ki meri temperaturo prostora in vklaplja ali izklaplja zunanjo enoto(el. shema in povezava med z. in n. enoto). Ni mi jasno kako lahko recimo previsok pritisk lahko izklopi termično varovalo lahko pa izklopi kontaktor za kompresor seveda če je senzor za visok pritisk v delovanju.Se mi zdi da ni vse tako enostavno.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 30.6.2008 15:42

Povej točen tip tvoje zunanje enote klime.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 30.6.2008 17:17

Popravljam, zunanje enota je Mitsubishi puh 71-yha trofazna. in ne puh 71/140y.
Zadnjič spremenil dedek, dne 4.7.2008 4:50, skupaj popravljeno 4 krat.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

Sem nov na forumu, cestitam milanu za izdelano in prikazano

OdgovorNapisal/-a jox » 1.7.2008 16:53

Ta forum sem našel, ko sem iskal orodja za montažo klime. Malo sem škrt po naravi, pa se mi zdi preveč 150 evrov za monterja klime, ki mi bo prodajal buče, ko ga bom vprašal za karakteristike klime ali kemično formulo plina r410 pa ne bo vedel. Upam, da orodje za montažo klima naprav niso tako draga kot klešče za spajanje vodovodnih spojk. Ker nameravam po hiši montirat nekaj klim (cenenih) za hlajenje in gretje.
Dobavitelj klim s hitro spojko mi je rekel, da je cev dolga 4 metre in se ne da podaljšat. Ko slišim nekoga reči, da se nekaj ne da, pričnem iskat način, kako bi to naredil, še posebej če se mi po kmečki logiki zdi to enostavno mogoče. Da cevi ne bi bilo mogoče podaljšati!!!
Milan, prosim kontaktiraj me, zelo me zanima predelava klime zrak-zrak (ki so vedno cenejše in že zelo poceni) v klimo zrak-voda, ki so ponavadi veliko dražje.
Vedno sem za domiselne rešitve, ki prihranijo denar. Sušilnico za les sem si naredil sam, ko sem jo rabil, iz vagona in kaloriferjev, delala je pa ravno tako kot nova. Termodinamike poznam ravno dovolj, da vem, da je bolje porabiti 1 kwh elektrike za 5 kwh toplote kot pa kupiti plin ali nafto. Moj cilj je izdelati žepno elektrarno ki izrablja toplotno razliko med zrakom in vodo ali med zrakom in zemljo ali podobno. Naprimer, ko je zunaj vročina 30 stopinj bi jo strpal v rezervoar in jo izkoristil z razliko v temperaturi zemlje ali vode. To se mi ne zdi preveč utopično. Najbrž pa je predrago, če bi to naročal pri strokovnjakih, ki to znajo.
Če kdo ve, kje dobiti orodje za montažo klime, naj mi prosim pove. Predvidevam, da je potrebno spajati cevi in vakumirati pred polnjenjem s plinom ekološke ustreznosti, npr r410.
pozdrav
jox
jox
Novinec
Novinec

Re: Sem nov na forumu, cestitam milanu za izdelano in prikaz

OdgovorNapisal/-a dedek » 1.7.2008 19:57

Vsa oprema ki jo rabiš za polnjenje in vakuumiranje tč. je veliko drazja kot pa delo in material pri mojstru.To je moja izkušnja.Primer:kupi samo pribor za trdo lotanje,kisik ,gorilni plin ,pištolo ,ventila pa boš videl.Cena mini aparata za lotanje je cca.150-180 evrov,kje je še vse ostalo.Kupi ali sposodi si lot aparat in probaj za začetek nekaj zaspajkati pa boš videl da je zelo enostavno ali pa ni.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jox » 1.7.2008 21:49

Ko so mi montirali klimo nisem videl nobenega lotanja, samo spojki je monter pritrdil na bakreni cevi. Za 150 evrov so zvrtali eno luknjo za cevi in par lukenj za nosilce, priklopili cevi in odprli ventile, nobenega plina niso dodajali, nobene cevi lotali. Pa še vključili so vtikač v vtičnico in je bilo gotovo. Zdi se mi, da niso uporabili prav nobenega posebnega orodja. Zdaj se dobijo klime s hitro spojko, vendar imajo samo 4 metre cevi. Mislim, da ne bi smel biti problem vstaviti cev podaljšek, tako kot se vstavi pri komprimiranem zraku ali hidravliki, samo spojke bi morale biti prave in morda tudi v cevi plin. Mogoče kdo ve kemijsko formulo ekološkega plina r410 in karakteristike ali kakšnega podobnega plina? Kje se to nabavi? Ali moraš imeti za nabavo materialov in orodja kje včlanjen? Koliko tlaka je v posameznih delih naprave?
jox
jox
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a klaant » 1.7.2008 22:35

Ti Jox,
daj malo razmisli: ne daš 150 za delo monterju in hočeš formulo freona. Za kaj ti bo ? Za 30 Eurov ti jo napišem.
V monterjevem honorarju je vključeno tudi znanje, orodje in priprave, materiali in še kaj drugega. Če je ta monter predrag najdi drugega, trg deluje. In po končani montaži zahtevaj garancijo na izvedbo.
klaant
Strokovnjak
Strokovnjak

Sem mislil, da obstaja na forumu kolegialnost, očitno sem se

OdgovorNapisal/-a jox » 2.7.2008 14:36

Ti Klaant, a ni formula za 30 evrov prepocen? A si ti mogoče monter klim? Taka formula stane veliko več. Najmanj toliko, kolikor daš za strojniški priročnik, v katerem je. Primerjam ceno formule in montaže klime in je kar sorazmerna zahtevnosti. Koliko pa računaš za priklop likalnika v vtičnico? Je 20 evrov dovolj?
jox
jox
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 2.7.2008 21:33

Klime res montira vsak fičfirič, problem pa nastane ko je potrebno te stvari servisirat.

Jox, če hočeš izvedeti koloko stane pribor za montažo klim in hladivo R 410 pokliči na EMPOR v Ljubljano. Boš videl da je 150eur malo dnarja.

Pri nas na primorskem so montaže klim okrog 250 eur. So primeri ko samo izvrtaš eno luknjo in je klima gor in so takšni primeri ko porabiš en dan za napeljat instalacijo klime.

Klime do 5m instalacije ni potrebno dopolnjevat z hladivom.

Prav bi bilo, da tega ne bi počel vsak. Vsak pravi serviser mora vsakih pet let opraviti izobraževanje o ekološkem ravnanju s hladivi in imeti ustrezno opremo za ekloško ravnanje s hladivi ter vodit ustrezne evidence in podatke sporočat na ministrstvo za okolje. Prišel bo čas ko ne bo mogel vsak kupit hladiva brez ustrezne licence.

Toliko za občutek.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

Zakaj prodajajo klime za samomontažo

OdgovorNapisal/-a jox » 2.7.2008 21:45

zakaj klime ne bi smel montirati vsak sam, tako kot lahko naprimer šari po zavorah avta in povzroči posledice, saj r710 ne škoduje ozonu, kaj pa je sploh še lahko narobe?
jox
jox
Novinec
Novinec

Vsak ekonomist bi rad bil monopolist

OdgovorNapisal/-a jox » 2.7.2008 22:01

Po moje je edini razlog za strokovnjačenje ohranjanje monopola. Znanje je praktično zastonj, zakaj ga ne bi smeli uporabljati. Mislim, da so urarji imeli svoje tarife za zamenjavo baterijem nestrokovno poseganje v napravo je imelo hude posledice, prenehanje garancije naprimer.
jox
jox
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov