STROJNISTVO.com • Poglej temo - Home made buggy Piranha II

Home made buggy Piranha II

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Home made buggy Piranha II

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 1.12.2008 21:03

Pozdravljeni!

Pričel sem z izdelavo buggyja Piranha II http://www.edge.au.com/buggies_piranha.htm. Kupil sem razbito Yamaho GTS 1000 95' http://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_GTS1000. Motor sem razstavil in uzel agregat ven, zagnal ga še nisem, probal sem ga samo prek kleme pa na štarter, da vidim če obrne.

Imam pa težavico, z načrtom, ki ga imam si neznam pomagati, saj se ne spoznam na oznake kovin. Prosil bi vas za pomoč. Če bi mi lahko kdorkoli razložil za kakšno kovino gre...

25NB×3.2 pipe (se pravi cev 3.2mm debeline (ali je mišljeno inči), kaj pa je 25NB?)
40×40×2.0 RHS (kaj je to RHS?pravokotni profil?)
75×6 FLATBAR (kaj je mišljeno kot flatbar)

Če je tako kot si mislim, da so te pipe,flatbar,rhs samo oznake za obliko kovine.

Kakšno želežo priporočate? (oz. kovino)

Če vas zanima, lahko prilepim še kako sliko.
Hvala in LP!
Anže

P.S: če kdo rabi kakšen rezervni del za ta motocikel naj se mi javi na anze.briski@gmail.com
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 1.12.2008 21:21

Živjo, tud ja delam ta isti buggy kot ti.

25NB×3.2 pipe = cev fi33,7mm debelina stene 3,2mm
40×40×2.0 RHS = Rectangular Hollow Section, torej kvadratni profil s stranicama 40mm in debelino stene 2mm
75×6 FLATBAR = ploščato jeklo debeline 6mm širine 75mm (jekleni "trak" širine 75mm)

Ja uporabljam tiste črne cevi, ki jih lahko kupiš v merkurju. Lahko pa uporabiš CromMolibden cevi ki so pa precej dražje pa še ekspert moraš biti v varjenju!

Sam ravokar končujem ogrodje buggy-ja. Gre počasi, kot dopuščajo finance! Tako je zgledal moj buggy pred dobrim mesecem. (novejše slike nimam)

Slika

PS.: Koliko si dal za yamaho in kje si jo dobil? V sloveniji ali je iz italjanskih odpadov? Sam namreč še nimam motorja!
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 1.12.2008 21:53

Hvala za odgovor. Vidim da delaž enojne A roke zadaj, jaz imam namen narediti dvojne.

Motor je bil kupljen v sloveniji. Za 300€ (celoten motocikel) imel sem izredno srečo, da sem ga dobil še isti dan. Poleg tega bom nepotrebne dele prodal in probal teh 300€ iztržit nazaj.

Za motor je pa tako pogledaš na http://www.avto.net/2004/motornaKolesa/zadetki.asp in pač označiš prostornino 750-1000 ccm ter prikaži poškodovane motocikle in spremljaš :( Lahko pa gledaš tudi na http://www.mobile.de.Opcij je ogromno.

Imaš mogoče narejeno kakšno specifikacijo železja, kakšne dolžine profilov si kupil?

LP
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Punkt » 1.12.2008 22:21

Načeloma izgleda ta stvar dokaj vredu. In celo sam sem imel načrte doma pred časom, ki so dokaj natančni. Tako da je smiselno tega naredit ja za hoby domače uporabnike.

Zanima pa me nekaj drugega. Ker že tema o tem buggyu Pirana obstaja a je že kdo konkretno in do konca izdelal to stvar? Kakšna je kaj vožnja v tem?

Je pa mi dokaj všeč tudi ta izdelek:

http://hendrixmotorsports.com/index.html

Predvsem prva slika mi je zgovorna:

http://hendrixmotorsports.com/_wsn/page2.html

Je pa res da za to vrjetno ne obstajajo narejeni načrti dostopni vsem tako kot je to z Piranho.
Zadnjič spremenil Punkt, dne 1.12.2008 22:26, skupaj popravljeno 4 krat.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 1.12.2008 22:22

Ja sem kupil cele 6 metrske cevi in jih sam razrezal po načrtih. Če pa rabiš ti lahk dam DXF za laserski razrez.

Sam sem še daleč od prve vožnje, ker delam toliko kot mi dopuščajo finance, pa še delam samo ob vikendih ker drugače v ljubljani študiram.

Punkt če te zanima kako zgleda buggy v praksi imaš na YouTube razne posnetke:

http://www.youtube.com/watch?v=4wOWvJnR5mg
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 2.12.2008 22:25

Bom vesel DXF, čeprav bom tudi jaz sam rezal profile na mero. Kako pa imaš namen rešiti problematiko vzvratne vožnje?
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 3.12.2008 20:20

Glede vzratne vožnje nisem še veliko razmišljal, imam pa nekaj idej. Najverjetneje bom uporabil manjši elektromotor z polžnim reduktorjem. Moram samo rešit problem prenosa na zadnjo utorno gred, bom moral nekakšno sklopko dobit.
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 26.12.2008 11:00

Torej glede vzvratne vožnje bova z očetom verjetno uporabila kar star starter iz avtomobila in ga motirala tako, da bo vrtel isto verigo a le v drugo smer.

Trenutno ni nič novega, motor sem dokončno razstavil in napravil katalog za prodajo odvečnih delov.

Buggyja si bom narisal v SolidWorksu, da bom lahko potem videl kako gre motor v konstrukcijo. Nekaj delov že imam narisanih drugi še pridejo. Ko bo končan ga bom naložil na internet, če bi kdo potreboval podobno zadevo.
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 4.4.2009 9:59

Projekt je zastal, saj oče v delavnici nima prostora. Če bi kdo potreboval za buggy motor od Yamahe GTS 1000 95' s 100 KM, računalnik, izpuh, tank in vso potrebno elektroniko naj me kontaktira na anze.briski@gmail.com

LP Anže
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Punkt » 4.4.2009 18:24

Koliko denarja pa zahteva ta projekt? več kot 3000 evrov vse skupaj?

Se pravi da je potem zadeva tako kot treba narejena.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bilobil » 4.4.2009 19:47

če imaš doma potrebne stroje in sreco pri nakupu motorja ni tok drago.dragi so mortizerji ce hocen kej orenk skakat...
bilobil
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 4.4.2009 21:20

No tud zglobi, zavore, osi in drugi elementi so potrebni. Sam okvir res da vrjamem da železje če sešteješ ceno ni tako drago. Ampak kaj pa vse ostalo?

Prideš pod 3000 e skozi če hočeš narditi tako kot treba?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xhunter6x » 4.4.2009 21:51

Vsekakor se da. Osi in podobne zadeve lahko dosti ugodno dobiš na avto smetiščih, kjer si sam vzameš ven kar potrebuješ.

Vsekakor je najtežje priti do primernega motorja in elektronike. Zato ponujam moj motor z pripadajočo elektroniko za nekje 500€, če je kdo zainteresiran in ima več elana in zagona, mu motor in vse kar potrebuje za buggya prodam, saj se mi zdi da pri meni projekt nebo nikoli narejen tako kot treba. (če je kdo zainteresiran naj se javi na zgoraj navedeni e-mail)
xhunter6x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a aljo-je-letu-srt » 16.5.2009 9:50

Jaz mam tudi namen nardit kokr enega buggy-a, samo ne vem, kak želez naj uporabm: rostfrei a jeklo. Jaz mam doma najbol običn varilni stroj za rutilske elektrode. Mislu sem, da bi dal noter 125 ccm agregat.
Namenen je bolj za po cest in po njivi.
Če bi mi kdo lahko kako pomagu z nasveti bi bil vesel. :D
save water, drink beer
aljo-je-letu-srt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a _matej_ » 11.6.2010 9:41

Zdravo!

zj vidim da tema nekaj časa stoji pa me zanima če je kdo naredil tega buggya?ker tudi sam razmišljam o tem projektu in me zanima kako vam je kaj uspelo, kakšni približno so bili stroški, kje ste nakupovali dele itn...

lp, Matej
_matej_
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost