STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pralni stroj na toplo vodo

Pralni stroj na toplo vodo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a bakterija » 2.7.2009 22:34

Pozdrav.

Delam si vodovodno inštalacijo v kopalnici, zanima pa me ali naj za pralni stroj potegnem tudi toplo vodo? V Gorenju, kjer bom najbrž kupil stroj so mi zaupali da pač ne delajo strojev, ki bi črpali tudi toplo vodo. So pa mi svetovali, naj vgradim armaturo s termostatom, če že hočem... Ampak potem morem glede na način pranja vsakič prestavljat termostat, kar bo moji najdražji zelo težko dopovedati. Dejstvo pa je da imam tople vode preko kolektorjev dovolj. Torej kako bi rešil ta problemček in prihranil pri energiji?

Hvala za odgovore.
L.P., Dejan
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 3.7.2009 5:22

Enako sem v preteklosti razmišljal tudi sam...
Ker pralni stroji niso načrtovani za priklop na toplo vodo, nastene problem, ki je sicer rešljiv, ampak bi moral menjat programator. Menjava programatorja bi lahko rešila problem pretople vode za nizkotemperaturno pranje, še najbolj pomembno pa je časovno usklajevanje...
Vemo, da perejo encimi, kemija, ki za svoj učinek potrebujejo čas in ta čas se zaradi uporabe tople vode skrajša. Zakaj? enostavno zato, ker bo voda že topla in stroj ne bo izgubljal časa za segrevanje vode in bo šel program naprej, razen če pri novejših elektronskih programetorjih to že ni upoštevano, kar pa ne vemo. Lahko se hitro zgodi, da bo stroj zaradi uporabe tople vode perilo opral slabše in hitreje. Hitrost je sprejemljiva, slabo oprano perilo pa ne ;)
Kot sem že omenil, kemija in encimi rabijo svoj čas, katerega pa bi uporaba tople vode verjetno opazno zmanjšala, zato brez predelave najbrž ne bo šlo.

Moje razmišljanje o uporabi tople vode se je zato hitro končalo. Če bi šel v predelavo stroja, bi uporabil še en ventil za vročo vodo, dodal eno manjšo mešalno posodico v kateri bi v stroju pripravil pravo temperaturo vode, zakasnitve pa bi lahko dodal z dodelavo programatorju ali pa kar kompletno menjavo programatorja z doma narejenim in doma napisanim programom. Zadeva se je popolnoma ustavila zaradi prevelikega pomanjkanja informacij o poteku pranja, načinu pranja, časih in vse "znanosti" celega postopka, ki mu pravimo: pranje. ;)

Sicer pa bi uporaba tople vode iz solarnega sistema prispevala k zmanjšani porabi električne energije, zato idejo toplo podpiram, žal pa ne vem, če bom tudi kaj konkretnega storil, da bi ideja zaživela.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2009 5:23

"Priklop tople vode na pralni stroj" smo obdelali pred kakega pol leta. Vprašaj, kar še ni bilo povedano in te iz te teme zanima.

Naj še dopolnim: Prihranek energije (električne) je možen in dobrodošel. Za kvalitetno pranje pa moraš imeti priključek tople in hladne vode, njihovo spuščanje v stroj pa mora biti usklajeno s trenutno izbranim programon pranja in njegovim potekom.
Kar še ni bilo rečeno - moje mnenje: končno izpiranje (škrobljenje, mehčanje...) mora biti s hladno vodo).

Kupi stroj, ki ima priključek tople in hladne vode, ali pa dopolni programator stroja, da bo v pravem trenutku spuščal toplo ali hladno vodo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 4.7.2009 1:40

Hvala za odgovore..

Kera firma pa dela stroje z priklopom na hladno in toplo vodo?
V Gorenju jih namreč ne.

L.P.
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 4.7.2009 8:01

Ti se kar igraj :wink:
Potem pa boš eno žehto srajc ali pa volne zaradi neke napake skuhal na 90 stopinjah in "prihranil" vrednost ne le elektrike za gretje vode, ampak novega (cenejšega) pralnega stroja!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 4.7.2009 8:19

Pozdrav

Tudi gorenje jih je delalalo. Sicer pod blagovno znamko xxxx ne me držat za besedo moram pogledat pri tašči pa ti lahko napišem firmo. Je bil pa definitivno narejen v gorenju, ker ga je vzela iz tovarniške trgovine ima pa 2 priklopa mrzla in topla pa ji že 10+ let dela brez problema. Drugače pa ga proizvaja tudi Mille model all water. Ko pa pogledaš ceno mille+to pa pričneš razmišjati ali se ti bo kdaj povrnilo. Od drugih firm ga nisem našel pa sem se tudi zanimal.

lep pozdrav
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.7.2009 5:12

kako bi rešil ta problemček in prihranil pri energiji?
Še malo mimo samega vprašanja. Če že delaš instalacijo, bi ti priporočil, da narediš posebno instalacijo za tehnično vodo - predvsem za kotliček WC. Družina porabi za WC toliko vode kot za vse drugo. Vso odpadno vodo spelješ v 1000 l usedalnik (brez filtriranja, bio čiščenja, ...) in nato v 1000 l rezervoar iz katerega črpaš vodo za WC. Jasno da iz WC odplake ne gredo ponovno v usedalnik. Poglej si račun za vodo - v bodoče bo polovico manjši. Usedalnik pa boš čistil morda na 5 let enkrat.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 5.7.2009 8:03

Za vodo mi ni problem, ker imamo v naši vasi svoj izvir, ki je vode vedno dovolj.
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Basmek » 6.7.2009 10:50

bakterija napisal/-a:Za vodo mi ni problem, ker imamo v naši vasi svoj izvir, ki je vode vedno dovolj.

Bravo bakterija, s to izjavo si povedal vse. :evil:
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

Zdravo

OdgovorNapisal/-a maraf » 10.7.2009 7:11

Znamka pralnih strojev s priključkom na toplo in hladno vodo je PHILCO. Kupili pa smo ga v trgovini Iskra Prins. Problem kot je čas pranja je rešen s programatorjem.

lp.
maraf
Novinec
Novinec

Re: Zdravo

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 10.7.2009 8:14

maraf napisal/-a:Znamka pralnih strojev s priključkom na toplo in hladno vodo je PHILCO. Kupili pa smo ga v trgovini Iskra Prins. Problem kot je čas pranja je rešen s programatorjem.

lp.

Kdaj ste ga pa kupovali, kateri model, cena...
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maraf » 10.7.2009 14:37

Za podatke o stroju PHILCO bom pogledal doma. Posredujem naslov za stroj KANDY: "http://www.arhivo.com/?ID=422&action=viewOne&mod=aktualno"

lp.[/url]
maraf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 11.7.2009 8:40

Pozdrav

Sem našel še enega Bosch WAE 24412. V Slo ga nisem našel.
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maraf » 13.7.2009 7:02

Zdravo

Odgovori na vprašanja o pralnem stroju s priključkom na toplo in hladno vodo:
1. Kdaj je bil kupljen ne vem ker ni več računa. Star je približno 8 let.
2. Model je WDS 1063M, kar pomeni da je to pralno sušilni stroj.
3. Cena se je izgubila skupaj z računom, ampak kolikor je ostalo v spominu je bila približno 100000SIT.

Sicer pa sta firmi PHILCO in CANDY iz Italije in če teh strojev ni naprodaj v Sloveniji se pač pogleda prek meje. Tudi cena bi bila zagotovo ugodnejša.

lp.
maraf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Tiger » 8.8.2009 12:06

Hi

Pred 14 leti sem v Gorenju kupil pralni stroj na toplo in mrzlo vodo, ki so bili delani za izvoz. Z uporabo tega stroja, se mi je poraba električne energije zmanjšala za 15 %. Sanitarno vodo mi pa greje SONCE.

LP
Tiger
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov