Objavljeno: 22.01.2010 20:56 Naslov: Varjenje MAG z TIG varilnim aparatom
Pozdrav
Zanima me, ali lahko z varilnim aparatom TIG 350
varim po MAG postopku s podajalcom ? Imam podajalec, pa bi ga priklopil na zunanje konektorje, da bi služil kot varilni agregat...
Malo me bega ker je napetost prostega teka 70V, novi inverterski pa imajo max 42 V. Je to mogoče ker so starejši aparati še s trafotom (beri teža=250kg).
Aja, podatek je (iz dokumentacije) da je napetost obloka 20/32,6 A
Jaz sem hotel s MAG švasat z enim 300amp usmernikom, ki je imel zraven tig omarico, pa so na servisu zatrdili, da je za MAG varjenje premalo napetosti (voltov). _________________ _______________
LeP PoZdRaV
Kevin
Jaz sem hotel s MAG švasat z enim 300amp usmernikom, ki je imel zraven tig omarico, pa so na servisu zatrdili, da je za MAG varjenje premalo napetosti (voltov).
Ne gre. Enkrat sem že pisal, pa bom še ponovil. Za varjenje po MIG,MAG postopku rabiš izvor ki ima trdo karakteristiko. To pomeni nizka napetost prostega teka cca 30V ko pa variš pade na 25V. To pa zato ker gre žica na silo proti varjencu in jo odžge, to pomeni da gre direktno v kratki stik. Samo se to tako hitro ponavlja da mi ne zaznamo.
Pri varjenju s TIG-om ali elektrodo pa vspostaviš obločni plamen in rabiš za štart 70V ki pa potem padejo na 25V. Zato TIG in elektrode rabijo mehko karakteristiko izvora (transformator ali usmernik ali inverter) napetosti. _________________ LP Jože
Sprobou, kar drži tvoja trditev. Sicer se zasilo vari, ampak preveč odžiga žico (prevelika napetosti). Včasih premalo, vasih preveč, soraj nemogoče je nastavit da bi lepo teklo.
Sedaj pa eno vprašanje. Sklepam, da je varilni transformator (ker se vidi da so trije) vezan v trikot (sicer dvomim da bidelovalo z bolj bogo nulo).
Če bi preko stikala vezal kombinacijo, trikot - zvezda (z drugim besedam bi vezal trafi vsakkega posebej na 220 in ne na 380) bi padla napetost iz 76 na nekje40 V.
Ne boš nič pridobil, ker je transformator konstruiran za mehko(beri padajočo) karakteristiko. Če bi šel v predelavo je ceneje vzeti obstoječi transformator ven, in vgraditi novega s trdo karakteristiko. Še bolje kupiti rabljen CO2 aparat in varit. _________________ LP Jože
Ne boš nič pridobil, ker je transformator konstruiran za mehko(beri padajočo) karakteristiko. Če bi šel v predelavo je ceneje vzeti obstoječi transformator ven, in vgraditi novega s trdo karakteristiko. Še bolje kupiti rabljen CO2 aparat in varit.
Življenje bi bilo preveč enostavno če nebi nič zakompliciral :)Sem navajen da vsako stvar razčistim do dna, nekako lažje spim
Pokliči me na 041/987 469 da ti lažje razložim, zakaj se ne da varit. S kondenzatorji kvečjemu še dvigneš napetost na izhodu v kolikor niso že notri vgrajeni. _________________ LP Jože