STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plače strojnikov v Nemčiji

Plače strojnikov v Nemčiji

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Plače strojnikov v Nemčiji

OdgovorNapisal/-a kreator » 26.1.2010 16:26

A lahko kdo pove, kakšno NETO plačo lahko pričakuje strojnik (s tem mislim seveda na strojnika z diplomo FS), ki opravlja delo konstrukterja (CAD) v Nemčiji? Npr. nekdo s cca. petimi leti del. izkušenj..., recimo konstrukcija plastičnih izdelkov.

Kaj pa recimo v Italiji, Avstriji... za isto delo?

Hvala
Zadnjič spremenil kreator, dne 26.1.2010 16:30, skupaj popravljeno 1 krat.
kreator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BountyH » 26.1.2010 16:30

Ziher vsaj 2500 netto... večja specializacija v kak CAE, pol še več.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 26.1.2010 17:16

Nemcija, ca. 3000 brutto (ca. 1800 netto) za zacetek, ni vazno kaksne izkusnje imas iz Slovenije, ker jim to bolj malo pomen.
Vazno jim je, da ZNAS tisto, kar jim navedes kot reference.

Potem pa je odvisno od podjetja, kaksno placno politiko imajo, kaki so odnosi, sefi,...

Ti povem iz prve roke, da sem zacel z precej manj kot sem zgoraj napisal, ampak ko se enkrat dokazes, potem prakticno navzgor ni omejeno, vendar odvisno od firme.

Ce te se kaj zanima, vprasaj.

Lp iz Essna
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 26.1.2010 17:35

Moj prijatelj je že 3 leta v Nemčiji in dela na delovnem mestu tehnolog. Sedaj ima 3000 € neto. Pravi, pa da glede na ostale tehnologe v firmi in drugih firmah je to nižja plača. Rekel je, da v roku dveh let realno pričakuje 4000 €, kar pa je potem že bolj proti vrhu za tehnologe v njihovi firmi.

LP, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a plero » 27.1.2010 9:11

urbanyx napisal/-a:Nemcija, ca. 3000 brutto (ca. 1800 netto) za zacetek, ni vazno kaksne izkusnje imas iz Slovenije, ker jim to bolj malo pomen.

Potem pa je odvisno od podjetja, kaksno placno politiko imajo, kaki so odnosi, sefi,...

Ti povem iz prve roke, da sem zacel z precej manj kot sem zgoraj napisal, ampak ko se enkrat dokazes, potem prakticno navzgor ni omejeno, vendar odvisno od firme.

Lp iz Essna

Živjo!
Zanimam se za delo prakse v Nemčiji oz Avstriji, in to pa predvsem zaradi jezika ter seveda da bi se kaj pametnega naučil iz smeri strojništva. Koliko dni na mesec si doma? Mogoče veš kam se obrnem za svetovanje? Problem je pa tudi to da se Nemščine nisem učil, vendar bi se že znašel, saj bi se mogel. Kakšno bi pa bilo kaj plačilo za prakso, bi se lahko preživel s tem da bi mogel še stanovanje plačevati?
Lp Rok
hvala bogu da sm strojnik
plero
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 27.1.2010 9:51

masinist napisal/-a:Moj prijatelj je že 3 leta v Nemčiji in dela na delovnem mestu tehnolog. Sedaj ima 3000 € neto. Pravi, pa da glede na ostale tehnologe v firmi in drugih firmah je to nižja plača. Rekel je, da v roku dveh let realno pričakuje 4000 €, kar pa je potem že bolj proti vrhu za tehnologe v njihovi firmi.

LP, masinist

Hm, le zakaj tole tako tezko verjamem. Mislim da tvoj prijatelj govori o brutto, ne netto.

Tu se govori samo brutto.

Primer:

3000€ netto = 5600€ = ca. 70.000€ brutto na leto za tehnologa? Tezko verjamem.
4000€ netto = 7440€ = ca. 90.000€ brutto na leto.

To so place na nivoju sefov, prokuristov,...
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 27.1.2010 9:59

plero napisal/-a:
urbanyx napisal/-a:Nemcija, ca. 3000 brutto (ca. 1800 netto) za zacetek, ni vazno kaksne izkusnje imas iz Slovenije, ker jim to bolj malo pomen.

Lp iz Essna

Živjo!
Zanimam se za delo prakse v Nemčiji oz Avstriji, in to pa predvsem zaradi jezika ter seveda da bi se kaj pametnega naučil iz smeri strojništva. Koliko dni na mesec si doma? Mogoče veš kam se obrnem za svetovanje? Problem je pa tudi to da se Nemščine nisem učil, vendar bi se že znašel, saj bi se mogel. Kakšno bi pa bilo kaj plačilo za prakso, bi se lahko preživel s tem da bi mogel še stanovanje plačevati?
Lp Rok

Ok, na kratko odgovori.
1. Doma sem priblizno vsake tri mesece za par dni, kak teden. To je predvsem odvisno od cloveka in pa kje si. Sam imam do domacega kraja v Slo priblizno 1200km, in se mi res ne da vozit ali letet vsak mesec. Razlika je, ce si naprimer v Münchnu, tam je do Ljubljane ca. 4,5 ur voznje in ni problem za vikend se pripeljat doli.

2. Kako svetovanje? Poisci firme na internetu in poslji prosnje. Aja, sigurno imate na faksu kaj za mednarodne prakse. Vprasaj malo na faksu.

3. Nemscina bi bila problem, ti kar takoj povem. Ceprav sem tud sam prisel na firmo brez znanja nemscine.

4. Placilo za prakso? To ti naj bo zadnja skrb, bolj pomembno naj ti bo, da se kaj naucis. Moras pa vedeti, da kot slovenec v nemciji se vedno potrebujes delovno dovoljenje. Ne vem kako je pri praksah.

5. Stanovanje je ca. 5 - 8€/m2 najemnina + stroski.

Ce te kaj bolj podrobno zanima, vprasaj na pm ali email.

Lep pozdrav
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Radovednež » 9.5.2011 13:40

urbanyx napisal/-a:
masinist napisal/-a:Moj prijatelj je že 3 leta v Nemčiji in dela na delovnem mestu tehnolog. Sedaj ima 3000 € neto. Pravi, pa da glede na ostale tehnologe v firmi in drugih firmah je to nižja plača. Rekel je, da v roku dveh let realno pričakuje 4000 €, kar pa je potem že bolj proti vrhu za tehnologe v njihovi firmi.

LP, masinist

Hm, le zakaj tole tako tezko verjamem. Mislim da tvoj prijatelj govori o brutto, ne netto.

Tu se govori samo brutto.

Zakaj naj bi 70000€ brutto na leto predstavljalo problem? Za človeka, ki podjetju prinaša dobiček so v Nemčiji pripravljeni plačati. N primerjati tujih gospodarstev s slovenskim. V Sloveniji šteje samo družboslovje!
Primer:

3000€ netto = 5600€ = ca. 70.000€ brutto na leto za tehnologa? Tezko verjamem.
4000€ netto = 7440€ = ca. 90.000€ brutto na leto.

To so place na nivoju sefov, prokuristov,...
Radovednež
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a drejcek » 9.5.2011 16:21

se pravi...važno je, da imaš vsaj kakšno leto ali dve izkušenj (če se ne motim), potem pa s trebuhom za boljšim kruhom?

lp,
A
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 9.5.2011 20:17

drejcek napisal/-a:se pravi...važno je, da imaš vsaj kakšno leto ali dve izkušenj (če se ne motim), potem pa s trebuhom za boljšim kruhom?

lp,
A

Se posebno sedaj, ko so s 1.5.2011 ukinili delovna dovoljenja. Zaposlitev je enaka kot v Slo, prides in se zaposlis.

Fantje, Nemcije je "lacna" strojnikov. Trenutno je gospodarstvo tu v "bumu".

Lp
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejcek » 10.5.2011 6:26

urbanyx napisal/-a:
drejcek napisal/-a:se pravi...važno je, da imaš vsaj kakšno leto ali dve izkušenj (če se ne motim), potem pa s trebuhom za boljšim kruhom?

lp,
A

Se posebno sedaj, ko so s 1.5.2011 ukinili delovna dovoljenja. Zaposlitev je enaka kot v Slo, prides in se zaposlis.

Lp

smem vprašat... ste zaposleni v nemčiji? če ja, katero področje dela... :wink:

hvala

Lp,
A
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 10.5.2011 7:18

drejcek napisal/-a:
urbanyx napisal/-a:

lp,
A

Lp

smem vprašat... ste zaposleni v nemčiji? če ja, katero področje dela... :wink:

hvala

Lp,
A

Ja, sem. Ze >3 leta.

Prodaja + Inzeniring

Lp
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 10.5.2011 11:00

Ja, sem. Ze >3 leta.

Prodaja + Inzeniring
-----------------------------------------------------
Tvoja 1. služba?

Kako si prišel v firmo? A ni tako, da glede na prehodno obdobje iskalci zaposlitve iz novih pristopnih članic EU ne morejo dobiti službo (na enostaven način)?
Kolikor vem mora firma na razgovor povabiti vse kandidate (domače), ki se prijavijo na razpis in zatem če jih ne izberejo pred komisijo utemeljiti razloge, zakaj so zaposlili v tem primeru tebe?

Ali ni bilo niti približno nobenega "primernega" domačega inženirja?
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 10.5.2011 12:00

Ko bi ti vedu, koliko je bilo pri nas firm pred krizo v katere folk ni hotel it delat.

Še tukaj na forumu je par takih tem odprtih. Zdaj so taki največ pridobil, ker imajo dovolj kadra. :P
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 10.5.2011 12:22

ktm1001 napisal/-a:Ko bi ti vedu, koliko je bilo pri nas firm pred krizo v katere folk ni hotel it delat.

Še tukaj na forumu je par takih tem odprtih. Zdaj so taki največ pridobil, ker imajo dovolj kadra. :P

In kaj je bil razlog da niso hotel it delat?
Najbrž 1300 EUR bruto za 10 let delovnih izkušenj.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov