STROJNISTVO.com • Poglej temo - SAJ NI RES, PA JE!

SAJ NI RES, PA JE!

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a BountyH » 26.1.2010 10:46

Nisem mislo koga deskriditirat, samo me zanima če morš bit glih uni. za to Gorenjevo povpraševanje po delavcih, zaradi enega kolega?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 26.1.2010 12:28

Ko sem odprl to temo, je bil moj namen opozoriti tako delodajalce, kot tudi vse iskalce zaposlitve, na primerjavo stopenj izobrazbe, oz. diplom, kajti očitno to je problem!
Debata pa se je (žal) razvila v drugo smer in sedaj bom podal moje razmišljanje na vaše komentarje:

1. Strinjamm se, da je pomembno znanje in ne le kos papirja, ki ga dobiš po koncu izobraževanja. Diploma je pomembna, ko se prijavljaš na razpise, saj te brez ustrezne izobrazbe ne bodo povabili niti na razgovor, pa čeprav imaš zelo veliko znanja in izkušenj. Le-te pa ti pridejo prav potem, ko si že dobil zaposlitev in se moraš izkazati na delovnem mestu. Ampak, ko danes iščeš službo, so na prvem mestu veze in poznanstva. Ne pomaga ti niti diploma, niti znanje in izkušnje, če bodo zaposlili sorodnika ali znanca direktorja ali vodilnega v firmi in je bil razpis napisan za njega. Tu se potem tudi pritoževati nima smisla.

2. Strinjam se tudi, da dobiš več teoretičnega znanja na FS v Mariboru ali v Ljubljani, kot pa na teh novih višje in visokošolskih centrih, ki rastejo kot gobe po dežju po celi Sloveniji. Ampak vsi ti programi so akreditirani in uradno priznani in pri tem so sodelovali tudi profesorji iz FS. Predvsem ti novi višješolski strokovni programi so res prava katastrofa in mislim, da si diplomanti le-teh ne zaslužijo naziva inženir, lahko bi bili npr. višji tehnik. Tudi predavatelji v teh programih niso na ustreznem nivoju (izobrazba, izkušnje, strokovnost).

3. Bolonjski študij je bil sprejet z namenom, da se skrajša čas študija, da bodo firme čimprej dobile izobražene strokovnjake. Dejansko pa se je podaljšal. Če želiš pridobiti 7.stopnjo izobrazbe, moraš najprej končati program 1.stopnje BŠ, ki traja 3 leta in nato še program 2.stopnje BŠ, ki traja 2 leti. Rad bi videl junaka, ki bo to opravil v petih letih! Če prištejemo še absolventa po prvi in drugi stopnji in ko pogledamo predmetnike in obveznosti študenta, se bo študij kaj hitro potegnil na 10 let in več. Imam občutek, da sta obe FS strpali vse predmete, ki so bili na starih programih, le da jih ponujajo v novi preobleki, z drugačnimi nazivi in z ECTS. Predavanj bo res manj, a potrebno bo veliko več samostojnega dela in žal spet veliko nepotrebnega piflanja in memoriziranja nepotrebnih podatkov. In ravno v tej togosti in neprilagodljivosti mariborske in ljubljanske FS gre iskati odgovor, zakaj se vsako leto manj ljudi vpiše na študij strojništva na le-teh. Če pa pogledamo še na finančno plat, pa je čisto logično, da se v današnjih ekonomskih razmerah nekomu veliko bolj splača študirati na manj priznani šoli, ki je bližje domu, kot pa v oddaljeni Ljubljani ali Mariboru. Končna ugotovitev pa je, da je brezplačni študij v Sloveniji zelo drag!

4. Problem pa se pojavlja tudi v samih firmah. Dobro poznam razmere na koroškem in v firmah kot so Stroji, Nieros Metal, Sistemska tehnika, Oprema, TRO,.... in podobne firme ; premalo vlagajo v razvoj. Pri tem mislim predvsem na nove lastne izdelke, na vlaganje v znanje, ljudi, stroje, orodja, opremo,... Direktorji in vodilni v teh firmah gledajo predvsem na svoje stolčke in skrbijo za svoje visoke plače, za firmo pa jim je pomembno le, da preživi, oz, da dobijo tisto minimalno količino naročil, ki so potrebna, da firma preživi, za zaposlene pa jim je malo mar. V takih firmah res ne potrebujejo več kot le tehnike, saj zaposleni od prvega do zadnjega dne v firmi opravljajo enako delo, saj se proizvodni programi ne menjajo in ni nikakršnega napredka. V teh firmah pa iščejo visoko izobražene delavce tehnične stroke predvsem za delo v komerciali, saj izkušnje kažejo, da se taki kadri obnesejo bolje kot pa ekonomisti, ki po večini ne vedo niti kaj je to prirobnica in se težko dogovarjajo s strankami o tehničnih zadevah.

Sedaj pa boste spet rekli, da korošci tarnamo zaradi nizkih plač in pomankanja ustreznih delovnih mest. Spet se bo našel kdo, ki bo rekel, naj gremo delat drugam, npr. v Ljubljano ali v Avstrijo. Res je, da tam (verjetno?) lahko dobiš boljše delovno mesto in višjo plačo, se pa pojavijo spet novi problemi. Kateri delodajalec pa ti bo danes plačeval visoke potne stroške, če pa lahko dobi delavca iz bližnje okolice? Pa tudi če pogledaš, kakšne so ceste od koroške do Ljubljane (oz. vsaj do Arje vasi) in koliko časa potrebuješ za pot, še posebej v zimskih razmerah, ko je mislinjski klanec zaprt že skoraj ob vsakem sneženju, pa ugotoviš, da se ti bolj splača ostati na koroškem. Kar pa se Avstrije tiče, je kriza prizadela tudi njih in prvi bodo na udaru seveda tujci, ki že tako niso ne vem kako priljubljeni pri Avstrijcih.

Upam, da ni vse tako črno in se bodo razmere za strojnike in tudi ostale izboljšale. Sam sem optimist.

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.1.2010 14:45

Huh... Dobro povedano. Tudi po mojem mnenju je šel razvoj v Sloveniji v 3pm. Razen nekaterih izjem, seveda.
Moja velika želja je tudi delati v razvoju in ne kar nekje, kjer se dela samo zato da se vleče naprej. To verjetno na dolgi rok res ne deluje najbolje.

Edino zdaj v teh razmerah je to nujno verjetno. Še vseeno sem pa mnenja, da tisti, ki so že pred krizo vlagali v razvoj in skrbeli za zaposlene, zdaj nimajo takšnih težav kot drugi (vsaj kar sem jaz primerjal podjetja med sabo, ki so delala na takšen in drugačen način).
Je pa menda tudi res, da si nas baje zelo malo, ki delamo FS želi po končanem študiju delati v razvoju...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 26.1.2010 16:21

cebelica napisal/-a:Šteje samo znanje...

Če si upaš iti na samostojno pot ja. Drugače pa ne.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 26.1.2010 17:06

Moje mnenje pa je sledeče. Mislim da strojni faks ni več to kar je bil. Večina predmetov je takih da od tebe zahtevajo da znaš veliko podatkov (piflanje), nažalost pa je realnost taka da v roku 1-2let pozabiš 85% vsega slišanega. Vse stvari so v knjgah in namesto da bi nas dobro izurili uporabljati strojniški priročnik in drugo OBVEZNO gradivo strojnika nam podajajo polovico brezbeznih podatkov. Trenutno sem v 2 letniku strojne fakulteta in lahko popravici povem da se nisem naučil še nič novega. Prej sem hodil na sredno strojno šolo in popravici povedano je bilo pri mariskater predmetu veliko več uporabnih stvari. Zato se sprašujem a sm jst prišel na faks ispopolnjevat znanje ali ponavljat sredno šolo.

Pa še nekaj zanimivega: -meritve: v celem semestru meritev ni bil nikoli omenjeno pomično merilo oz kateri koli drugi od osnovnih merilih pripomočkov. HALOO!! to je splošna zanost strojnika!! pa sem prepričan da 80% ljudi ki prihajajo iz gimnazij ne zna uporabljat le tega če ni digitalen.
- v družinsko podjetje smo dobili dva absolventa fakultete za strojništvo. Po 5minutah gledanja v CNC stroj me eden od njiju reče: "a to je pa emulzija?" moj odgovor: "to je pa olje" halo!!!

strojništvo ni več tako cenjen poklic kot sem mislil :S
Če želiš res kaj doseči moraš kmalu iti na svoje kar pa ni tako lahko kot se sliši.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.1.2010 18:13

Pri vsakem predmetu odnese vsak toliko kot sam želi in toliko kolikor se je pripravljen poglobiti v določen predmet. Vedno je pa obstajal nek minimum za 6/6.

Danes pač vsi pričakujejo, da jim bo vse dano na roko, še znanje po vrhu. Se približuje izpitno obdobje in "hop" gremo na minimalno možno znanje, da še narediš izpit.
Nihče več ne pobrska po različnih knjigah, da bi bil malo bolj splošno razgledan in bi vedel kje se kaj najde.

Sicer je pa danes tako brezveze menda kaj več se ukvarjat s pridobivanjem znanja, če ga pa nihče več ne ceni... :-? :-?

Tudi ko končaš faks ni več tistega prenosa znanja iz starejših generacij na mlajše, kot je bilo včasih imam občutek.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 26.1.2010 21:20

grega09: ma ja glede tega imaš prav, večina misli da je važna samo diploma ne pa potopek kako priti do nje. Tako kot tudi druge fakultete se da tudi strojništvo teoretično preplonkat oz ciljat samo na 6/6. Samo problem pa nastane ko v firmi pričakujejo tvoje znanje.

Sej ne rečem da je kej narobe z FS. Mogoče bi mogla biti še teži kot je, raje cele dneve presedim za knjigam pa naredim z 6/6, ampak ko bom končov bom nekej znov. Že zdej je mande dosti teška šola pa jih ne naredi ravno veliko. Ampak bolše če bi jih naredilo še polovica mn, ampak tisti ko bi naredili bi pa res kej znali.

Mogoče sem le preveč pričakoval :S želim postati konstrukter zato sm tudi izbral smer konstrukcija. Ampak nevem, stvari so nam preveč olajšane. Moje mnenje je da se človek največ nauči skozi projekte. Za sebe lahko rečem da če bi dobil en projekt za narest bi se tolko časa matrov dokler nebi ratal. Racimo skonstruirat en kalup za brizganje plastike, skonstruirat napravico. Boš prišel do problema pa boš prebirov knjige, spraševal itd
Mislim da bi se veliko več naučil kot da ti na vajah dajo tabelice pa postopek kako moraš nekej izračunat. Tako bi projekt nekdo ki zna rešil v 20urah, mi ki pa še nevemo toliko pa v 100h. Ampak projekt skozi projekt bi vedel več o samem modelirniku, preračunih itd. Tako sem mnenja da se človek ko dobi en iziv veliko lažje nauči, kot za izpit ko prebiraš par knjih, zapiske in se vmes učiš stvari ki jih mogoče tudi videl nisi. lahko se je naučit da je recimo ena stvar bolša od druge zato ker je profesor rekel oz zato ker v knjigi piše, ampak mislim da ti bo stvar veliko bolše koristila če boš do tega spoznanja prišel sam.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.1.2010 21:30

Se strinjam tudi s tem. Jaz se tudi naučim največ, če sem postavljen pred problem in ga moram rešiti.
Samo nihče pa ni rekel, da ne moreš kontaktirati kakšne firme in tam dobiti konkretnega problema za reševanje. Samo ponavadi ne pred 3. letnikom (za UNI nebolonjski), ker se takrat odločiš za smer in se začnejo pojavljati seminarji.
Izkušnje lahko pa nabiraš že prej v neki firmi. Te vsaj spoznajo in vedo kaj lahko od tebe pričakujejo.
Zato sem se tudi jaz odločil, da bo moja diploma bazirala na temi iz industrije...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Saj ni res pa JE

OdgovorNapisal/-a EMU » 27.1.2010 11:08

Naslov teme je "Saj ni res pa je!" in jaz ta stavek izpostavljam pri razpisih za delno mesto kjer je pogoj V, VI, ali VII stopnja izobrazbe.

To pove vse. Delodajalci ne vedo kaj iščejo. Potrebujejo le poceni delovno silo.

Znanja pa primanjkuje. Delam v toplotni tehniki in kaj ponudniki, inštalaterji, izvajalci delajo ............ IZS pa nič ......... :(

Strokovnost FS (sam sem jo zaključil pred več kot 10 leti) groza. Strokovne knjige iz katerega študirajo fantje so na ravni Delo in dom.
EMU
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Saj ni res pa JE

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 27.1.2010 11:22

EMU napisal/-a:Naslov teme je "Saj ni res pa je!" in jaz ta stavek izpostavljam pri razpisih za delno mesto kjer je pogoj V, VI, ali VII stopnja izobrazbe.

To pove vse. Delodajalci ne vedo kaj iščejo. Potrebujejo le poceni delovno silo.

Znanja pa primanjkuje. Delam v toplotni tehniki in kaj ponudniki, inštalaterji, izvajalci delajo ............ IZS pa nič ......... :(

Strokovnost FS (sam sem jo zaključil pred več kot 10 leti) groza. Strokovne knjige iz katerega študirajo fantje so na ravni Delo in dom.

Končno nekdo, ki je razumel, kaj je bil namen te teme!
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 27.1.2010 11:54

Strokovne knjige iz katerega študirajo fantje so na ravni Delo in dom.

Se lih ne strinjam, so pa več ali manj vse obupno zastarele. Za MA ali FI ni problema, ampak tehnologija, vodenje, računalništvo itd. pa: obup.

Koroška: za firmo pa jim je pomembno le, da preživi, oz, da dobijo tisto minimalno količino naročil, ki so potrebna, da firma preživi

Zakaj misliš da je samo na koroškem tako? Povsod v Sloveniji je vglavnem isto sranje,....

Spet se bo našel kdo, ki bo rekel, naj gremo delat drugam, npr. v Ljubljano za višji plačo...

Samo tolk da veste v proizvodnji je v Ljubljani prav tako poden plača kot povsod drugod,..višje plače so v komerciali, prodaji, stroritvah, državnih službah energetiki,...

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 27.1.2010 12:32

Zmago1, saj jaz ne mislim, da je tako samo na koroškem. Vem, da je tudi drugje tako, sam pa pišem za koroško, ker poznam razmere pri nas.
Za delat drugam pa je Ljubljana navedena samo kot primer in ne izključno Ljubljana.
Sicer pa statistični podatki povedo svoje, saj je koroška na repu pri plačah, razvoju, cestah,.........

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 27.1.2010 21:34

BountyH napisal/-a:Nisem mislo koga deskriditirat, samo me zanima če morš bit glih uni. za to Gorenjevo povpraševanje po delavcih, zaradi enega kolega?

lahko pa, da bo ta delavec pac sel direkt na doktorski studij, pa je taka zahteva
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov