STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vodno zajetje

Vodno zajetje

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 9.3.2010 20:39

Naj bo veselje obojestransko.
Tudi država gleda samo na to, kako mas bo izkoristila.
Prvo ti pobere pol plače, nato še plačuješ davek na vse kaj kupiš, če ti pa čisto slučajno kaj ostane, ti še pa to obdavčijo.
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a robinzon » 14.3.2010 15:33

Voda in vodotoki so v lasti države in njene pasje druščine. Ne moreš jo računat ker ni tvoja. Niti izvir ni tvoj pa čeprav stoji a tvojem travniku. NIkar ne drezaj v osje gnezdo ker ne boš nič dobil.

KAr se pa tiče zajetja, narediš ga lahko kot piše iz navadnih betonskih cevi, lahko narediš jez in zadaj nasuješ drenažni pesek.... Najbolj pomembno je da daš čez vse folijo in prekriješ z zemljo da preprečiš vdor meteorne vode.
Voda se očisti ko pronica v globino in 30 metrov pod površino naj bi bila čisto čista. Seveda se voda potem spet onesnaži ko gre nazaj skozi teh 30 metrov zemljine. Seveda je odvisno kakšna je sestava tal, o tem pa je bolje vprašati kakšnega hidrogeologa. Glede na to da te zajetje stane par 1000 eur, ni cel hudir če daš hidrogeologu 200 eur za nasvet in mnenje.

Analiza vode stane cca 30 eur. Pokličeš na Zavod za zdravstveno varstvo Lj, so prijazni, učinkoviti, rezultate dobiš po kakšnem tednu. Seveda obstajajo tudi analize za 1000 eur ampak ti tega ne rabiš.
robinzon
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a arepense » 14.3.2010 16:31

Pbf malo ga palčkaš sploh ko plačuješ komunali.Voda je javno dobro zato jih tam ne moreš omejevati,po zakonu bi ti morali ponudit nadomestilo zaradi nedovoljenja gnojiti okoli zajetja oziroma,letna odškodnina zaradi zmanjšanja donosnosti travnika ali njive,saj pri nas na vasi je tako.
Analiza privatnega vodovoda je obvezna,ako je več kot sedem gospodinjstev gre vodovod avtomatsko pod upravljanje komunale,sploh ga radi vzamejo če je obnovljen.
Jaz ne plačujem vode zato ker imam vodovod speljan čez posestvo in je na moji parceli narejen vmesni rezervar,ograjen in ima tisti del zemljišča komunala v najemu(63m2),Tako je že deset let odkar so vsi ti vaški vodovodi prešli v last občin.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

Vodno zajetjeMOgoče me niste razumeli

OdgovorNapisal/-a pfb » 15.3.2010 20:14

Mogoče me niste razumeli, ne plačujem vode kot vode za uporabo, ampak odpadne vode , čeprav imam rastlinsko čistilno napravo.Imam pa dva zajetja vode na dveh travnikih kjer imam omejeno gnojenje. Zato sledijo samo dolžnosti ugodnosti pa ni,ampak ne se bat se ne sekiram.
pfb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dalf » 18.4.2010 19:12

Zadevo z vodnimi zajetji smo s skupnimi močmi kar dobro rešili. Sedaj pa sem pred novim projektom in bi ga zopet malo pedebatiral z vami.
Začel bom z izdelavo vodnega bazena (vodohrana) za pitno vodo. Jaz sem imel v mislih klasično betoniranje( fršolanje)in potem obdelavo betona z ustreznimi premazi (Hidrostop, Kema..)
Različni mojstri pa so mi to odsvetovali in mi svetovali kar uporabo betonskih H blokov in potem omet in končno obdelavo z ustreznimi premazi)

Kakšen način gradnje bazena mi torej priporočate ?

Lep pozdrav!

Dalf
dalf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dsf » 25.4.2010 7:58

S temi opažnimi bloki sem zgradil rezervoar za vodo na vikendu. Omet še ni končan , je pa delo zelo enostavno in hitro.Če rabiš dodatne informacije poglej še na
http://www.podsvojostreho.net/forum/
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 25.4.2010 21:10

Koliko prostornine pa naj bi imel vodohram.
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dalf » 6.5.2010 18:37

V načrtu imam nekje 3000 -4000 l bazen, še vedno pa se odločam med klasičnom betoniranjem ali pa zidanjem z uporabo betonskih H blokov.

Lep pozdrav!
dalf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 6.5.2010 19:12

Če si kakšen zidarski navdušenec, potem zidaj ali betoniraj. Drugače pa kupi Roto cisterno, jo vkoplješ in si stvar rešil za naslednjih nekaj generacij, pa še ceneje je.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dalf » 7.5.2010 20:06

Ja Roto cistrerna je čist vredu zadeva, vendar v mojem primeru žal neuporabna, ker poleg bazena pride še vodna črpalka, v bazenu pa nerilni sistem za meritev nivoja.
Za takšne situacijem pa pri plastičnih bazenih ne najdem ustrezne rešitve...

Lep pozdrav!
dalf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 8.5.2010 7:02

To je najbrž še enostavneje montirati v cisterno kot v betonski bazen. Dobiš že tudi predpripravljene sklope. To mislim za merilec nivoja, črpalko pa postaviš v majhen betoniran jašek.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vodno zajetjeMOgoče me niste razumeli

OdgovorNapisal/-a mstrek » 13.5.2010 12:20

pfb napisal/-a:Mogoče me niste razumeli, ne plačujem vode kot vode za uporabo, ampak odpadne vode , čeprav imam rastlinsko čistilno napravo.Imam pa dva zajetja vode na dveh travnikih kjer imam omejeno gnojenje. Zato sledijo samo dolžnosti ugodnosti pa ni,ampak ne se bat se ne sekiram.

Verjetno imate v naselju zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje, da moraš plačevati odpadne vode kljub temu, da imaš lastno čistilno. Ker, če je kanalizacija urejena, si se na njo dolžan priključiti in plačevati prispevke. Prav tako je tudi z vodovodom, ki ga moraš plačevati, pa čeprav imaš svoj izvir, zajetje, kapnico...
Z lastnim izvirom vode prihraniš zgolj na nekaj kubikih vode.
V bistvu so takšna zajetja priporočljiva in izkoriščena za večje porabnike vode kot so farme za napajanje živine, zalivanje vrtnin in poljščin...to kar običajni smrtniki porabimo vode v samem stanovanju je bore majhen strošek v primerjavi z drugimi položnicami.
mstrek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a arepense » 13.5.2010 17:55

dalf napisal/-a:V načrtu imam nekje 3000 -4000 l bazen, še vedno pa se odločam med klasičnom betoniranjem ali pa zidanjem z uporabo betonskih H blokov.

Lep pozdrav!

Kaj pa kakšne večje betonske cevi.
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov