| Kletka za fitness, prosim za pomoč pri izračunu trdnosti jekla? | ||
|
Avtor: Tomaz26 Objavljeno: 12.07.2006 14:07 Podnaslov: Kletka za fitness, prosim za pomoč pri izračunu trdnosti jek LP, imam en problem in sicer, izdelati sem si dal kletko za fitness, v kateri bom delal predvsem počepe z utežmi na hrbtu(olimpijska palica z koluti). Teža uteži oz. štange z koluti bo nekje 70 kg. Za varovanje v tej kletki imam nekje na višini 80 cm od tal vzporedno 2 jekleni palici 16mm premera in 110 cm dolžine,ki sta spredaj in vzadaj vpeti v kletko.Sedaj me zanima, ali bosta ti dve palici vzdržali pritisk teh uteži, če mi slučajno pade utež na njih? Palici sta dolgi 110 cm in utež bi padla nekje na sredino. Ali bi 16mm jeklo to zdržalo? Padec pa bi bil iz višine nekje 50 cm. To pomeni da bi bila sila dinamična. Jeklo pa ne vem točno kakšno je, kupljeni sta bili ti 2 palici v merkurju, kjer so mi jih tudi odrezali. Vzel pa sem nekje srednje kvaliteto oz. boljšo od 2 ki so mi jih ponudili in ta je bila nekje 150 sit dražja po kg kot tisto najbolj navadno jeklo. Ali se da to kako zračunati? Sam namreč nimam strojniškega priročnika. Slika da si boste lažje predstavljali je spodaj. Hvala za pomoč. lp Tomaž ![]() |
||
|
Avtor: gregorsv Objavljeno: 14.07.2006 11:51 Podnaslov: Mislim da bo prišlo pri padcu ročke nosilce do velikih deformacije palice in na mestu vpetja v ohišje. Tako da ne bo več mogoče nastavljati omejilcev po višini. Namesto polne palice bi predlagal vodovodno cev 1" ali 1-1/2". Obstoječo palico pa uporabiš za zatiče pri pritrditvi cevi na ohišje. Pred prvo uprabo pa bi svetoval preizkus konstrukcije. lp Gregor |
||
|
Avtor: Tackleberry Objavljeno: 14.07.2006 12:08 Podnaslov: Sklepam, da nimaš nobenega fitnessa v bližini zato si začel tak zahteven projekt. Kot prvo bi bilo bolj, da bi si naredil vodila za palico in na vsaki strani kljuko s katero bi zapel (rotacija palice) na željeni višini. Je pa težko ugotoviti sile, ker ti sigurno utež ne bo padla na varovalni palici istočasno (sklepam, da med vadbo, ko ti uideta) vendar pod kotom, tako da..... no ja, vsekakor uspešen trening. |
||
|
Avtor: Tomaz26 Objavljeno: 14.07.2006 12:20 Podnaslov:
Imam fitness v bližini ja ampak ker mi je prijatelj to izdelal zastonj in lahko sedaj treniram doma, je to ena prednost ne. Nevem kako je pri vas ampak pri nas je fitness treba plačat in te na letni ravni pride 100.000+ SIT. Jaz imam vse potrebno že doma razen kletke tako da,... Vbistvu me bolj zanima odgovor na vprasanje, torej kako zračunati koliko zdržita ti dve palici. lp Tomaž |
||
© 2001 - 2008 STROJNISTVO.com :: e-pošta: info@strojnistvo.com |