STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sekalnik za sekance

Sekalnik za sekance

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Sekalnik za sekance

OdgovorNapisal/-a karlovec » 6.3.2008 20:09

Pozdravljeni!

Imam malo gozda in precej grmovja za pospravit, traktor TV 21KM in naredil bi sekalnik za izdelavo lesnih sekancev. Ali je že kdo izdelal sekalnik, kje bi dobil osnovni načrt, da bi ga potem priredil za traktor tako majhne moči?
Hvala in lep pozdrav, Andrej
Andrej
karlovec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a arepense » 6.3.2008 21:09

Ker imaš majhen traktor bi bilo najboljše da kje dobiš mlin za plastiko in ga predelaš na pogon traktorja.Pazit moraš da ti pri zvišanju obratov ne pade moč traktorja na priklopu za mlin.Saj je hitrost premosorazmerna zmočjo. :wink:
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.3.2008 7:55

arpense Malce čudno si to napisal.

"da pri zvišanju obratov ne pade moč". Vsi motorji z notranjim izgorevanjem imajo maksimalno moč pri nekih obratih, ki so sorazmerno visoko glede na maksimalne obrate. Jasno je, da pri visokih obratih moč pade.

"hitrost je premosorazmerna z močjo". Traktorji imajo regulator hitrosti (z ročico za "gas" dejansko nastavimo hitrost), moč (gas) pa si sami prilagodijo glede na potrebno moč. Če je potrebna moč večja kot jo traktor pri nastavljeni hitrosti zmore, je normalno, da pade hitrost. Pri takem obratovanju se prakticira nastaviti hitrost dokaj visoko, da pri padcu hitrosti moč še nekoliko poraste.

Nasvet: Sekance delaj pri obratih motorja nekaj višje kot so tisti za največjo moč. Če ti bo traktor dušilo, pa baši manj vejevja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 7.3.2008 21:07

Zdravo!
Se mi zdi, da je malo prezgodaj govoriti o problemih ki ,bodo nastali pri delu z mlinom,saj še izvedbe mlina nismo naštudirali! Izvedb mlinov je veliko,zato ti bom jaz kasneje, (ko najdem) prilepu eno sliko,da vidite izvedbo,potem bomo pa predebateral o problemih in rešitvah!
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 7.3.2008 21:35

Evo slike!
Taprva izvedba je z
Slika

Slika
kladivi,dtruga pa z diskom.
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a karlovec » 7.3.2008 22:11

Pozdravljeni!
Nagibam se bolj na sekalnik z diskom, mislim, da bi ga lažje izdelal. Pogon bi bil preko kardana in z različnimi jermenicami zaradi pridobivanja obratov. Jermenski pogon bi blažil sunke in udarce rezil ob les. Za disk bi uporabil kar avtomobilski vztrajnik (narejeni so iz gusa), vendar niso narejeni za take obremenitve. Uporabna bi bila tudi plošča iz debelega železa vsaj 4cm in premera 40cm. Masa diska bi povzročala težave pri zagonu, nato pa delovala kot vztrajnik, da nebi toliko trpel motor. Rezila iz kline za rezanje papirja. Ohišje pa iz starega odsluženega hidroforja, da bi bilo potrebno čim manj skakat okoli drugih mojstrov. Dodal bi lopatice in cev, da bi sekance lahko takoj nalagal na prikolico.
LP, Andrej
karlovec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 7.3.2008 22:45

Ali imaš še katero sliko od tega mlina na disk, da bi se videlo kakšni so noži in kako so razporejeni na rotorju. Iz te slike se razbere kot da se veje pomikajo aksialno proti disku tam pa sta dva noža in to drobita pri dokaj veliki obodni hitrosti. Morda sem lahko tudi napačno razumel princip delovanja.Jaz sem šel gledat drobilnik, ki je montiran na tovornjaku v Lučah v savinjski dolini, pa se ni dalo videt v notranjost kakšen ima rotor. Sosed ima dosti gozda pa me že nekaj časa prosi da narediva mlin za sekance. Tudi mlin za mletje plastike sva gledala, samo se meni ni zdel primeren zaradi premalo nožev na rotorju in še doziranje je od vrha v mlin. Bil sem tudi pri enem mizarju ki ima mlin za mletje mizarskih odpatkov. Rotor ima samo 60 vrljajev na minuto in zobje na njem so kratki in križno rasporejeni po obodu. Motor ima 11KW moči. Če so kosi predebeli ali pa preveč naenkrat napolni korito, pa na motorju tok naraste preko nazivne vrednosti se rotor za nekaj sekund zavrti v nasprotno smer vrtenja.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tortellino » 8.3.2008 13:19

Jaz sem podobno stvar izdelal nekaj časa nazaj. Sprva je bilo mišljeno za tomovinkoviča vendar do sedaj nisem še priklopil, tako da ne vem kako bi šlo. Izdelal pa sem še na drugačen način in sicer tak kot ga ima bider; se pravi da imam več nožov razporejenih po valju. Stvar deluje
nekje tja do vej premera 8 cm, vendar moraš obvezno imeti nek vztrajnik. Jaz na začetku nisem imel nič vendar se je na kardan prenašalo preveč sunkov. Povem pa vam da brez podajanja je to ZELO mučno delo. Sedaj ta mali mlinček stoji ker izdelujem trenutno večjega, ki ima odprtino 22x15 cm in bo imel podajanje, ker brez tega (če hočeš vsaj nekaj narediti) ne gre.
lp.
tortellino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a karlovec » 8.3.2008 18:52

Hoj!!
Ali imaš kakšen načrt za izdelavo sekalnika na boben? Kako boš napravil podajalnik? Če imaš kakšen načrt, bi te prosil, da ga skeniraš ali fotografiraš in dodaš, da si ga lahko ogledamo ali ga pošlješ po meilu. LP, Andrej
Andrej
karlovec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tortellino » 8.3.2008 19:24

Nimam nobenega načrta ker je bilo delano iz glave in nekaj iz slik bidrovega bobna. Bi pa sedaj če bi še enkrat delal delal po principu "slamoreznice" in les dovajal noter pod kotom 45 stopinj.
Drugače sem za podajanje naredil še en valj, na katerem so privarjeni majhni ozobljeni T profili vse skupaj pa je na roki ki se premika gor in dol. Če to ne bo delovalo bom naredil še spodaj trak, vendar moram najprej sprobat da vidim kako dela.
lp.
tortellino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 8.3.2008 19:40

Potem pa tisti mlin na sliki od nejco2 ki ima disk, dela po istem principu kot slamoreznica. Tudi jaz sem razmišljal da mora biti podajanje lesa narejeno z nazobčanimi valji ali pa z verigo.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Matjaž » 8.3.2008 19:47

Hm ko sem prebrav vaše poste mi je taprve prišlo na pamet kakšen star kombajn za koruzo. Kakšnga starga sipovga SK80 se mi zdi , kombajn je na vetrnco, kombajn je res narjen za močnejše traktorje samo po mojem mnenju bi 20konjev to zmogl. Problem bi biv bl kako bi to zapeli za TV samo z nekaj predelavami bi mogl tut ratat.
:-? LP 8)
Matjaž
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tortellino » 8.3.2008 20:01

To bi mogoče šlo venadr nikakor ne kot pa z kar veliko predelavami, sploh pa ne iz TV ker tak kombanj ne tehta malo in še težišče ima ob strani. Sipov SK80 ima veternico na kateri ima vgrajene tudi nože. Za les bi bilo to enostavno rečeno prešvoh, torej bi moral notri kompletno predelat - ojačat (tudi ohišje bobna) in predelat vhod ker kombanji ima nekakšne dozirne valje, ki pa se nič ne odmikajo. Torej po mojem mnenju veliko dela in še več predelavanja ter na vsezadnje en kup rjavice. Na koncu pa ugotoviš da je bilo dela toliko, kot če bi izdelal novo konstrukcijo, ki pa jo lahko narediš po svojih željah. Edina uporabna stvar pomoje je izmetovalna cev.
lp.
tortellino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mlinar » 8.3.2008 22:48

Tako kot sem že zapisal na eno podobno prejšno temo sem videl eno staro slamoreznico s podajanjem predelano na traktorski kardanski priključek.Stvar deluje pri razmeroma malih obratih cca.200-300min.Le sekanci so bili dolžine 3-5cm.Debeline vej so bile nekje do 6-8cm.Kolo je bilo masivne izvedbe premera 1.2m.Za regulacijo dolžine bi bilo potrebno menjati zobnike,ki pa so se nekje izgubili.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 9.3.2008 9:48

Žerjavar...Stroje, katere poganja kardanska gred traktorja, naj bi se konstruiralo, tako da se pri maksimalnih obratih stroja kardanska gred vrti s 540 min-1. To velja za starejše traktorje, pri novejših imamo možnost izbire med 540, 750 in 1000 min-1. Nazivno število obratov kardanska gred doseže nekje med največjim navorom in največjo močjo traktorja, kar je lepo razvidno iz grafa spodaj (zeleno območje). Razvidno je tudi, da je v tem področju poraba goriva najnižja, v g/kWh.

Slika
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov