STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zobniski vario menjalnik CVT

Zobniski vario menjalnik CVT

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zobniski vario menjalnik CVT

OdgovorNapisal/-a tomand » 5.8.2008 20:32

Pri sedanjih variabilnih menjalnikih se pojavi problem zdrsavanja, trenja,(Audi multitronic), sam sem prisel do variante, ki ima zobnike, pa vendar je variabilen, tako postane tak menjalnik uporaben tudi za tovornjake, tezke delovne stroje, upravljanje zahteva minimalno energije, zadevo bi rad cimsirse zascitil, zato iscem resno podjetje za skupno prijavo patenta, uporabnega za vse vrste vozil, tudi najtezja
inovator
tomand
Sodelavec
Sodelavec

Re: Zobniski vario menjalnik CVT

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 30.11.2008 0:19

tomand napisal/-a:Pri sedanjih variabilnih menjalnikih se pojavi problem zdrsavanja, trenja,(Audi multitronic), sam sem prisel do variante, ki ima zobnike, pa vendar je variabilen, tako postane tak menjalnik uporaben tudi za tovornjake, tezke delovne stroje, upravljanje zahteva minimalno energije, zadevo bi rad cimsirse zascitil, zato iscem resno podjetje za skupno prijavo patenta, uporabnega za vse vrste vozil, tudi najtezja

če ga imajo ze sedaj traktorji do 380 KM pomoje ne boš naredil nič revolucjonarnega
samo me pa zanima kako dela tak menjalnik pri teh strojih mogoce kdo ve ker na youtube vse zgleda vse zelo nemasivno za teke moči
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 30.11.2008 0:38

veliko stvari si ze pogruntal. bi se dalo videti kaksno skico oz. vsaj tvoje dosedanje patente? :)
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 30.11.2008 8:32

Dej, Moi ne se hecat! A ne vidiš, da pripravlja patent? :wink:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 30.11.2008 8:45

Hahah....pa ti si inovator res...kaj ne prenašajo velikih moči oz drsijo haha.....ja če se slučajno kteri zjeba polj že...daj lepo te prosim, kaj pa ima vgrajen fend 936 naprimer...pa ti vleče hišo skoraj dobesedno...malo se umiri pa pejt spat raje pa v gostilno na pir, na lahek način ne boš obogatel...hahaha :lol:
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 30.11.2008 9:24

Herminator napisal/-a:Hahah....pa ti si inovator kaj pa ima vgrajen fend 936 naprimer...pa ti vleče hišo skoraj dobesedno...malo se umiri pa pejt spat raje pa v gostilno na pir, na lahek način ne boš obogatel...hahaha :lol:

fend nima dobrega vario menjalnika ker ima drugacnega kakor ostali ker menjalnik temelji na hidrostatiki
vsi ostali stroji recimo claas xerion (380KM) ima zf-ov cvt menjalnik in je dposti bolsi za katerega pa nevem točno kako deluje tako so pokazali testi
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 30.11.2008 9:40

[/quote] fend nima dobrega vario menjalnika ker ima drugacnega kakor ostali ker menjalnik temelji na hidrostatiki
[/quote]

Ja zato, ker je drugačen od drugih pa ni dober, a ne? :lol:
Fend je pobasal kar nekaj titul in kar lep kos tržišča drugim proizvajalcem traktorjev ravno zaradi odličnega vario menjalnika.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 30.11.2008 12:55

Fend ima najboljši vario menjalnik in to lahko iz lastnih izkušenj zatrdim. Če koga zanima pa lahko pride sporobat kako to deluje, če delaš z strojem tedaj vidiš. Pač teorija je eno praksa pa drugo. Claas ima pa tudi zelo dober menjalnik, ampak zaenkrat ne morem potrdit da je boljši ali slabši...je pa dejstvo da je fend vario nekaj najboljšega v traktorju kaj si lahko želiš.
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 30.11.2008 16:28

herminator lahko si prebereš na traktor forumu predstavitev večjih traktorjev tam je neko napisal takole

"Porabe:
John deere: 75l/h

Fendt: 65l/h pri 1900 obr/min

Claas: 55l/h pri 1600obr/min

Zdaj me boste vprašali zakaj ni Fendt vozo z 1600 obrati- enostavno ni imel dovolj moči za vleko

Razlika je v menjalnikah Fendt je absolutno najbolši pri transportu, pri vlečenju pa rabi moč in to zaradi tega ker ima gnan menjalnik prek olja hidro pumpe, in to rabi moč.
Claas ima vario menjalnik ampak brez hidro pump on ima direktni prenos moči to pomeni da ima zobnik na zobnik in tukaj je izguba moči manjša kot pa pri Fenft-u."

iz tega sklepam da je zf bolši
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 30.11.2008 16:43

Te je že tako...aja traktor forum pa hahaha....ne me meni o traktor forumu...vsak post gorih poznam pa mnogo uporabnikov osebno, vsak svoje pač tudi hvali. Je pa že res povesem logično da claas manj porabi itd...

BTW...traktor forum je moja stvaritev :D ...še malo pa bo 3 leta! Pač najboljši in največji v Sloveniji na svojem področju med forumi :lol:
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 30.11.2008 16:53

Herminator napisal/-a:Te je že tako...aja traktor forum pa hahaha....ne me meni o traktor forumu...vsak post gorih poznam pa mnogo uporabnikov osebno, vsak svoje pač tudi hvali. Je pa že res povesem logično da claas manj porabi itd...

BTW...traktor forum je moja stvaritev :D ...še malo pa bo 3 leta! Pač najboljši in največji v Sloveniji na svojem področju med forumi :lol:

vem zato sm pa te spomnil na to temo :lol:
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 30.11.2008 17:29

Če ima kdo z zaščito intelektualnega dela na področju strojništva in trženje le tega kaj pametnega za povedati naj pove.

Gostilniške debate pa imejte v gostilni. In kaj se sploh spuščate na nivo in sodite če kaj dela ali ne? A je to bilo vprašanje?

Če sami niste inovatorji, še to ne pomeni da doben slovenec ni.

Najbolje da se obrneš na patentni urad in se pozanimaš. Tudi če boš mogel kaj plačati na začetku je to zanemarljivo če vrjameš v svoj izdelek. Mislim da celo preverjajo, če je kaj takšnega že bilo patentirano. Vsekakor boš tam dobil točne informacije.

Še kakšen članek na to temo:

http://www.poslovni-bazar.si/?mod=articles&article=1187

Najboljše zate in za vse nas, bi pa seveda bila kakšna konkretna izkušnja kakšnega obiskovalca foruma. Ampak tukaj ti jaz ne morem pomagati.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a expert » 30.11.2008 19:38

Bravo Punkt!

Patentna zaščita v SLO je relativno poceni, dostopna vsakemu smrtniku, s tem da brezpredmetna v konkretnem primeru. Globalne zaščite pa si ne tudi z nadpoprečnimi dohodki ne moreš privoščiti.
Takšna zaščita je smiselna SAMO v primeru da je zadeva aplikativna v praksi, tj. zanjimiva za strokovno javnst, industrijo, potrošnika...

Ni mi jasno zakaj so se zgornje debate osredotočile na dva ali tri različice, ko pa jih poznamo na desetine in(po vsej vrjetnosti)so prav vsi zaščiteni!
Kdo pravi da ni prostora še za kakšno izpeljanko? Sam trdim da je še precej možnosti v razvoju!

PS
se pa strinjam da razvoj takšnih sistemov zahteva ogromno inženirjskih ur!
expert
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a expert » 30.11.2008 19:42

še tale info.
Patentni urad ne preverja če je kaj kdo kje že patentiral.
Mislim pa da obstaja opcija v stilu poizvedbe. Za protiplačilo seveda.
expert
Sodelavec
Sodelavec

CVT menjalnik z zobniki - razlaga

OdgovorNapisal/-a tomand » 22.2.2009 13:25

Bom probal zadevo opisati :
Najboljsa primerjava je z batom, ojnico in rorcicno gredjo.
Vendar je pri tem menjalniku ravno obratno:
-Rocicno gred poganja motor, krozno gibanje motorja se spremeni v hod gor dol, kot pri batu.
-Preko ojnice torej motor poganja zobato letev, gor dol.
-Ta letev potem obraca zobnik, levo desno.
-Ta zobnik je na osi, na katerem je se en zobnik, med njima pa se manjsi zobnik, ki sluzi kot pretvornik smeri vrtenja.
-Ce zdaj gledamo samo te dva izhodna zobnika, ki jih poganja zobata letev, ko se en zavrti levo, se drugi desno in obratno, v vsakem primeru, pa eden od teh dveh zonikov poganja izdohno os, izmenicno
-Ta dva izdohna zobnika, sta pritrjena na svojo os tako, da jo vrtita samo v desno, medtem ko pri obratu v levo ni stika, podobno kot pri biciklih lahko vrtimo pedala nazaj prosto
-In kje so tukaj brezstopenjska razmerja ?
-Rocicna gred ni fixna, ampak lahko brezstopenjsko povecuje razdaljo med osjo - centrom in osjo na kateri je ojnica
-Tako so tudi hodi zobate letve, ki gre gor dol, poljubno dolgi ali kratki
-Ob dolgem gibu lahko recimo triktrat obrne zobnik v eno smer, ob kratkem pa le enkrat ( in seveda vse vmes)
-Za brezstopenjsko povecevanje razdalje na rocicni gredi, se uporablja elektromotor ali hidravvlika, te premiki pa se odvijajo samo v doloceni fazi obrata, ki ne zahteva prakticno nobene energije
-Recimo, navzdol se prestavlja v fazi obrata, ko gred potiska ojnoco pred sabo in ze zato je pritisk na rocico, da bi se skrcila
-Navgor pa takrat, ko gred vlece ojnico in bi se ze tako rada raztegnila, elektromotorcek ji samo dopusti to moznost

Ce bi kdo zadevo rad se v praksi preizkusil, naj mi pusti e-mail, pa posljem nacrt, se z vsem ostalim
inovator
tomand
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost