STROJNISTVO.com • Poglej temo - NIZKE PLAČE UČITELJEV???

NIZKE PLAČE UČITELJEV???

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

NIZKE PLAČE UČITELJEV???

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 9.9.2008 7:46

Ko sem včeraj po TV videl osnovnošolsko učiteljico, ki se pritožuje, da je kljub povišanju dobila nižjo plačo, kot jo je imela prej, pokazala pa je plačilni list iz katerega je bilo razvidno, da ima bruto plačo več kot 2100eur, me je skoraj kap.
Sam imam več kot 15 let delovne dobe in univerzitetno izobrazbo, pa moja bruto plača komaj dosega njeno neto izplačilo (pa imam glede na razmere v firmi dobro plačo).Ob tem pa moram poudariti, da se pri nas delovni dan ne konča ob 15 uri, ampak je treba skoraj vsak dan potegniti še kakšno uro (neplačano!), saj nimamo šolskega zvonca, ki bi oznanil konec pouka ob 12 ali 13 uri.Priprave na pouk, popravljanje in ocenjevanje testov, kar učitelji radi povejo, da opravljajo v svojem prostem času, pa ni prisotno le pri učiteljih. Tudi sam moram doma narisati kakšno skico in pripraviti razne stvari za delo, pa se ne pritožujem(in nisem edini).
Rad pa bi povedal še nekaj drugega.
TAB d.d. , ki velja za eno boljših firm na koroškem, ima razpis za delovno mesto Raziskovalec v oddelku razvoja, zahtevana izobrazba je UNI ali VS smer elektrotehnika, kemijska tehnologija, strojništvo ali metalurgija. Zapisali so še, da ponujajo stimulativno plačilo, možnost napredovanja in izobraževanja. Ko sem se pozanimal, kaj dejansko ponujajo, sem dobil odgovor plača 600eur, po opravljeni preizkusni dobi (6 mesecev) pa 650eur. Do danes še niso dobili nobene prijave, so pa presenečeni, zakaj se nihče ne prijavi!!!
Niso pa edini na koroškem, ki imajo probleme pri pridobivanju visokoizobraženih kadrov. Vse bolj znane firme (Noži, Serpa, Sistemska tehnika, Nieros Metal, Oprema,Tro, Valji,....) ponujajo takim kadrom zelo nizke plače v primerjavi z ostalimi regijami, kaj šele v primerjavi z učiteljskimi plačami.
Le kam bomo prišli, če se bodo plače dvigovale samo v negospodarskih dejavnostih?

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 9.9.2008 7:55

Sam sem tudi gledal dnevnik in me je tudi skoraj kap.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 9.9.2008 9:14

Sam delam v eni izmed naštetih firm na koroškem in vem da je koroška še ekstra obup kar se plač tiče... Sodelavci me tolažijo, da mi bodo po tej končani pogodbi sigurno dvignali plačo za grupo, mogoooče tudi dve!!... in kaj naj na to rečem?... jupi, končno bom mel od 560 do 600€ plače? in ne več 480€?... za tak denar grem raje v mercator police polnit... z kako naduro dobim še kak evro več...

Kar se pa tiče plač učiteljev, sem pa že sam držal plačilni list z takšnim zneskom v roki... pardon... od socialne delavke na osnovni...
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 9.9.2008 9:15

Še moje mnenje: plače VSEH državnih pijavk so krepko previsoke napram tistim, ki USTVARJAMO novo vrednost, ne pa samo mešamo meglo.
Glede učiteljev: v srednjih strokovnih šolah poučujejo tudi tehniški izobraženci, ne samo pedagogi. In kateri inženir gre poučevat? Vglavnem tisti, ki v konkretnem delu nima v življenju kaj pokazati. Potem pa to svoje "znanje" prenaša na mladi rod, "bodoče strokovnjake", ki ob prihodu na delovno mesto ne znajo NIČ. Učitelji pa bi bili radi dobro plačani.
Iskreno opravičilo vsem tistim, ki niso taki (ki so pa po mojem v manjšini). Sram naj bo pa na desettisoče pijavk, ki samo zahtevajo in pijejo kri tistim, ki jim delodajalec da drobtinice, ki na koncu odpadejo z mize po požrtiji.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 9.9.2008 9:22

Treba je razumeti, da so učitelji pod velikim stresom, imajo veliko odgovornost, saj vzgajajo bodoči rod znanstvenikov, doktorjev... Zraven tega pa potrebujejo še dobre komunikacijske sposobnosti, da prepričajo otroke, da govorjenje v klopi in zvečenje zvećilnih gumijev ni lepo početje...

Bodo morali spet organizirat kakšno stavko, da dobijo krvavo prisluženo plačo, ki jim pripada.

Gospodarske panoge pa pridejo na vrsto za višje plače po jesenski parlamentarni razpravi leta 2012 ali 2020...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 9.9.2008 9:31

Magnum357 moram te malo popraviti, učitelji ne le da bi bili radi dobro plačani, ampak so že sedaj preveč plačani!
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.9.2008 11:54

bl.ko napisal/-a:Magnum357 moram te malo popraviti, učitelji ne le da bi bili radi dobro plačani, ampak so že sedaj preveč plačani!

Daj poglej kakšne kozlarije pišeš. Je hudič pri današnji vzgoji. Je mladina vsega sposobna (vem iz izkušenj bližjih), učitelj pa naj to prenaša (tudi vem iz izkušen bližnjih), more jim pa čisto NIČ. Vsi vidijo samo pravice, dolžnosti pa nihče.
Ko pa pridejo neki starši na govorilne ure pa vidiš zakaj je tamal takšen, saj drugačen ne more biti ob takšnih idiotih.
Učitelj pa ima pomembno vlogo pri vzgoji bodočih ljudi in če sam ni zadovoljen, je to super okolje za vzgojo oz. se vse prenaša naprej.
Ne moreš pa reči, da so učitelji preveč plačani, ampak so plače strojnikov prenizke.
Pa da ne govorim o tistem zaposlovanju od 1. septembra do konec junija (kar se zdaj dogaja) čez poletje pa brez plače, nekateri pa še vseeno morajo opravljati obveznosti.
Biti učitelj na osnovni šoli je danes žalost, kar je po svoje zelo zelo žalostno. Ugled poklica je padel na nulo. Drugače je pa že na srednjih šolah in sploh gimanzijah.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pillar » 9.9.2008 12:16

Tudi sam sem pred kratkim slišal podobne številke: ~1300€ neto za razredni pouk. Efektivnega dela 4-5 ur na dan, poletje prosto (1,5 meseca). Mogoče kakšen krožek ali nadomeščanje. Manjko ur se konec leta odpiše...

V našem ne najmanjšem podjetju imajo višjo cifro samo trije najbolje plačani, veliko jih ne dosega niti polovico. Še oni trije imajo povsem neprimerljiv delavnik (8-14 ur), višek ur se sproti briše...

Ko mi bo prvi prfoks jamral, da ma premal... :evil: ..., Virantu pa duplo... :evil: :evil: !
LP
Pillar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a valdo » 9.9.2008 12:19

grega09 napisal/-a:
bl.ko napisal/-a:Magnum357 moram te malo popraviti, učitelji ne le da bi bili radi dobro plačani, ampak so že sedaj preveč plačani!

Učitelj pa ima pomembno vlogo pri vzgoji bodočih ljudi in če sam ni zadovoljen, je to super okolje za vzgojo oz. se vse prenaša naprej.
Ne moreš pa reči, da so učitelji preveč plačani, ampak so plače strojnikov prenizke.

Ni res, od kod se izpacujejo place uciteljem !!?? od tistega kaj drzava pobere gospodarstvu, TOREJ !!!
V gospodarstvu se ustvari denar in tam je osnova, ne more biti osnova placa ucitelja. Jasno da so v str. prenizke place, ampak ne more potem uciteljska biti 1,5x vecja.

Lp,V
valdo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 9.9.2008 12:21

Vsi strojniki, ki ste nezadvoljni s nizkimi plačami odprite svojo s.p. dejavnost. Ali pa dajte odpoved svojemu delodajalcu in naslednjim delodajalcem tudi, toliko časa, da boste prišli na plačo ki vam gre.
Priporočam, da to storite vsi ali vsaj v čim večjemu številu, toliko, da bo delodajlace to bolelo. Le tako bo kaj efekta, če bodo to krivico občutili na lastni koži. Le upati se je treba in nič drugega.
Je pa tudi druga možnost: da le jamrate do konca svojih dni in na to temo nič ne storite sami - ampak čakate in čakate, da se vas bodu usmilili drugi ?
Kar se ne bo nikoli zgodilo.
Zadnjič spremenil Izpust, dne 9.9.2008 12:40, skupaj popravljeno 2 krat.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 9.9.2008 12:37

grega09 napisal/-a:

Daj poglej kakšne kozlarije pišeš. Je hudič pri današnji vzgoji. Je mladina vsega sposobna (vem iz izkušenj bližjih), učitelj pa naj to prenaša (tudi vem iz izkušen bližnjih), more jim pa čisto NIČ. Vsi vidijo samo pravice, dolžnosti pa nihče.
Ko pa pridejo neki starši na govorilne ure pa vidiš zakaj je tamal takšen, saj drugačen ne more biti ob takšnih idiotih.
Pa da ne govorim o tistem zaposlovanju od 1. septembra do konec junija (kar se zdaj dogaja) čez poletje pa brez plače, nekateri pa še vseeno morajo opravljati obveznosti.
Biti učitelj na osnovni šoli je danes žalost, kar je po svoje zelo zelo žalostno. Ugled poklica je padel na nulo. Drugače je pa že na srednjih šolah in sploh gimanzijah.

Zate so to kozlarije, za vse zaposlene v gospodarstvu pa je to kruta realnost!!!
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 9.9.2008 14:13

Kdor dela z univerzitetno izobrazbo (in se vsaj malo angažira) za majn kot 900 - 1000 evrov NETO si je sam kriv. Ni kriv sistem in ni kriva firma in nihče drug ni kriv.

To je moje mnenje.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pepe007 » 9.9.2008 14:24

Mene ne moti, če je plača učitelja višja od moje. Moti pa me, da ni realnih meril za uspešnost. Doslej je veljalo, bolj si star, višjo plačo imaš. Nikakor ni mogel imeti mlad in uspešen učitelj višje plače od starejšega kolega, tudi če odbijemo dodatek na delovno dobo. Ne vem, če novi sistem plač tu kaj menja.
Pri meni je v podjetju uspešnost dokaj jasna. Toliko in toliko fakturirane realizacije... Za učitelja pa bi bilo tudi prav, da če njegov učenec doseže denimo zlato državno priznanje, da dobi višji dodatek kot z vsemi seminarji in točkami skupaj (ne vem, koliko poznate sistem teh plač?). Sistem seveda ni absolutno pravičen, je pa gotovo bolj kot dosedanji.
Problem nagrajevanja po uspešnosti je sploh problem javnega sektorja (saj vem, verjetno tudi veliko gospodarskih družb). Sindikati se borijo samo za uravnilovko. Pri sodniški stavki so to jasno izpovedali.
Pepe
Pepe007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.9.2008 15:30

Punkt napisal/-a:Kdor dela z univerzitetno izobrazbo (in se vsaj malo angažira) za majn kot 900 - 1000 evrov NETO si je sam kriv. Ni kriv sistem in ni kriva firma in nihče drug ni kriv.

To je moje mnenje.

Osnovni zakoni ekonomike zgleda da ne držijo več. Ker kjer je povpraševanje in ni neke velike ponudbe bi mogle biti cene visoke, kar pa v primeru inženirjev, ki so baje tako zelo iskani, ni.
Zadnjič spremenil grega09, dne 26.7.2010 19:20, skupaj popravljeno 1 krat.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mašinist » 9.9.2008 23:13

@bl.ko in dejan_pod.: ozrita se malo čez bivšo mejo. Podjetje Mahle iz Šmihela nad Pliberkom (St. Michael ob Bleiburg) mrzlično išče strojnike. Sicer ne vem, iz katerega dela Koroške prihajata, ampak tole je dobrih 20 km iz Raven.
Torej, treba je znati vsaj malo nemško oz. dobro angleško in imeti nekaj poguma...

Tudi sam menim, da učitelji verjetno niso preveč plačani, ampak smo strojniki občutno premalo, zato lahko zelo redkim kolegom, ki so si uspeli izboriti 2000 evrov neto plače, brez kančka zavisti samo čestitam.

Dokler se bo dekan FS v LJ, ki so ga nekoč lastni delavci dobesedno odnesli iz tovarne, namesto s problematiko strojne stroke ukvarjal s politiko in dokler bo inženirska zbornica sama sebi namen (kolikor vem še v nobenem primeru niso disciplinsko ukrepali, pa bi lahko vsaj pri gradnji OI, pediatrične klinike, predora Šentvid, itd...), bo položaj tak, kakršen pač je.

Sam sem nad vsem skupaj dokončno obupal in se v roku nekaj mesecev selim v tujino.
mašinist
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost