STROJNISTVO.com • Poglej temo - Projektiva, inženiring

Projektiva, inženiring

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Projektiva, inženiring

OdgovorNapisal/-a sik » 25.9.2009 18:47

Zanima me, ali se kdo ukvarja s projektiranjem, inženiringim, vodenjem projektov. Ali obstajajo podjetja, kjer se ukvarjajo izključno z vodenjem različnih projektov, katerih izvajalci niso sami?
Menite, da bi bilo smiselno poskusiti ustanoviti s.p., ki bi se ukvarjal zgolj z inženiringom ter projektivo. Sem namreč absolvent strojništva in me zanima predvsem vodenje različnih projektov, usmerjanje podizvajalcev...

Pozna kdo kakšne dobre knjige na to temo, računalniške programe, morda obstajajo tečaji za to področje?

LP S
sik
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 25.9.2009 19:12

Samo moje mnenje... Če tega praktično še nisi delal in se nisi "našel" v tem poslu, niti ne pomišljaj na s.p.. Najprej pojdi za nekaj let v podjetje ki se s tem ukvarja in se dodobra "izuči" posla, potem pa veselo na svoje.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aparadp » 25.9.2009 21:01

Se popolnoma strinjam s predhodnikom, ker še nimaš izkušenj, ti ne priporočam, da se kot s.p. podaš v te vode. Sam sem bil vodja projektov več kot 9 let (v avtomobilski industriji) in zagotavljam ti, da to ni za začetnika... Tečaj in izpit za vodenjo projektov sem opravil v Nemčiji; poleg grupacijskih standardov, je osnova na tem področju ePMbook (brezplačna krepko okleščena izdaja na http://www.epmbook.com/ ; poudarek na krepko). V orginalu je to knjiga ranka 'telefonski imenik' treh Slovenij...

Eno pa je gotovo, dolgčas ni bilo nikoli ....
aparadp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 26.9.2009 1:00

aparadp napisal/-a:Se popolnoma strinjam s predhodnikom, ker še nimaš izkušenj, ti ne priporočam, da se kot s.p. podaš v te vode. Sam sem bil vodja projektov več kot 9 let (v avtomobilski industriji) in zagotavljam ti, da to ni za začetnika... Tečaj in izpit za vodenjo projektov sem opravil v Nemčiji; poleg grupacijskih standardov, je osnova na tem področju ePMbook (brezplačna krepko okleščena izdaja na http://www.epmbook.com/ ; poudarek na krepko). V orginalu je to knjiga ranka 'telefonski imenik' treh Slovenij...

In kaj je naslednji korak po vodenju projektov?
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 26.9.2009 6:49

"absolvent ; vodenje različnih projektov, usmerjanje podizvajalcev..." :D

"In kaj je naslednji korak po vodenju projektov?"
Najbrž tehnični direktor Nase ali Cerna ... :D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.9.2009 7:44

Za s.p. vodenja projektov je potrebno vsaj 6 let dela v projektivi za isto področje. Če pa področje bodočega delovanja ne bo isto pa še dodatni 2 leti projektive drugega področja. Če se podaš v te vode kot začetnik brez ustreznih izkušenj si bankrotiral na prvem projektu. Če ne boš pravočasno opustil, ker imaš dobrega financera (očka), pa ne boš nikdar vodja projekta.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vodenje projektov

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 26.9.2009 9:54

Vodenje projektov lahko pridobiš izključno na osnovi zaupanja naročnika.
Zaupanje pa temelji predvsem na izkazanih predhodnih referencah na podobnih nalogah kot jih pričakuje naročnik projekta. Vsakršen druge reference za njih ne bodo pretirano relevantne.
Žal nič kaj vspodbudno za začetnika. A probati ni greh.
Takšne so moje 21 letne izkušnje na to temo.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sik » 26.9.2009 10:35

Vem da je veliko v izkušnjah, kar si nameravam pridobiti z delom v podjetju, ki me štipendira.
Odprtje s.p.-ja me zanima predvsem iz stališča denarja. Veliko se vas pritožuje nad plačami v podjetjih in svetujete odprtje s.p.-ja. Vem da so plače v podjetjih majhne (poznam plače določenih vodilnih v različnih podjetjih in so relativno nizke), zato me zanima ali se splača poizkusiti.

Zaradi tega se zanimam za literaturo in različne opcije izobraževanj.

Žerjavar: 'Če ne boš pravočasno opustil, ker imaš dobrega financera (očka), pa ne boš nikdar vodja projekta.'

Če bi imel tako dobrega financera (očka) kot mislite, se nebi tako trudil zaslužiti še kakšen dodaten euro.

LP
sik
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a belli » 26.9.2009 16:00

aparadp napisal/-a:Se popolnoma strinjam s predhodnikom, ker še nimaš izkušenj, ti ne priporočam, da se kot s.p. podaš v te vode. Sam sem bil vodja projektov več kot 9 let (v avtomobilski industriji) in zagotavljam ti, da to ni za začetnika... Tečaj in izpit za vodenjo projektov sem opravil v Nemčiji; poleg grupacijskih standardov, je osnova na tem področju ePMbook (brezplačna krepko okleščena izdaja na http://www.epmbook.com/ ; poudarek na krepko). V orginalu je to knjiga ranka 'telefonski imenik' treh Slovenij...

A mi lahko zaupaš v katerem podjetju si bil zaposlen kot vodja projektov v avtomobilski ind.? In zakaj nisi več?
Namreč takšno delovno mesto mi predstavlja iziv. Zdaj pa si skušam najti podjetje kjer si bom nabiral izkušnje.

hvala pa lp
belli
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a cis » 27.9.2009 18:39

Sik, takih podjetji, ki se s tem, kaj ti želiš, ukvarjajo in samo od tega živijo , je v Sloveniji zelo malo. Ker sem nekaj časa delal v papirništvu tudi vem, da so zato najeli tujce,ki delajo samo to in imajo veliiiiiiko prakse in samo prakse! Cenim tvoj trud in imaš dobre ideje...vendar ne delaj tega, da se boš preko lastnega podjetja učil. Vzemi si nekaj let, najdi se v neki industrijski veji, naberi si tam izkušenji, POSTANI TAM DOBER STROKOVNJAK, in potem se pejd vodenja (pa to ni kritika, le dobro namerni nasveti). Itak te pa bodo vsi vprašal po referencah!
LP
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.9.2009 19:03

sic si predstavljaš, ko ti bo tako "zelenemu" vodji projektov stal nsaproti nekdo kalibra ala žerjavar, brrrrr.... :o :( :-? :evil: , jaz si ne, zato najprej nabij "kilomertino" potem pa veselo na svoje, sem sam probal
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 27.9.2009 19:33

Slavcr napisal/-a:"absolvent ; vodenje različnih projektov, usmerjanje podizvajalcev..." :D

"In kaj je naslednji korak po vodenju projektov?"
Najbrž tehnični direktor Nase ali Cerna ... :D

- Sem absolvent,
- 25 let
- Delam v Nemčiji
- vodenje projektov, usmerjanje podizvajalcev, sestanki s strankami,... Vse kar spada zraven, od začetka do konca projekta.

Pa niso projekti par tisoč evrov, ampak govorimo o milijonih €.

Samo to ti rečem, vse se da, samo če hočeš. :)

Lp iz Mülheima
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fruc » 3.10.2009 19:25

No očitno se pa da neki dosečt, tud če si začetnik. Pa vrjetn mu stoji nasprot tud kakšen ki je hujši kot žerjavar?
fruc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.10.2009 6:33

Verjetno sem bil oster okrog možnosti za vodenje projektov. Iz prispevkov ugotavljam, da vas večina misli na neko drugo delo, kot sem sam mislil.

Zame je "vodja projekta" tisti glavni, najvišji, ki dobi nalogo, kakšen izdelek, objekt ... nekdo rabi. V vsakem primeru nekaj novega, unikatnega ali podobnega (ne enakega) že izvedenemu. Sam si zamisli izvedbo, malo koordinacij in podpis pogodbe. Sedaj pa na delo, v glavnem na delovnem mestu, s pomočniki. Pri manjši stvari, ki gre časovno skozi, lahko prevzame tudi delo pomočnikov.

Med pomočniki "koordinator realizacije" (lahko tudi drugačen naziv) skrbi v začetku za izbor dobaviteljev, izvajalcev... nato pa v glavnem za časovno, kakovostno in količinsko usklajevanje. Očitno imate v mislih, da je to vodja projekta. Na ta način se lahko vodi tudi ponovitev projekta. Če je investitor pri konkurenci videl nek postroj (stroj, objekt...) in želi imeti podobnega, bo določil "vodja projekta", ki bo stvar realiziral - tudi takega nisem imel v mislih. Ta samo izraža želje in koordinira - ideje kako realizirati, pa morajo imeti drugi. Vsem tu naštetim ne odrekam naziva vodja projekta, nisem jih imel v mislih, ko sem pisal o načinu, kako postati vodja projekta.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fruc » 6.10.2009 20:31

No pa pustmo zdej, kaj je projektni vodja, kdo lahko to opravlja itd...... Mene zanima, ali obstaja kakšna literatura za to področje, mogoče celo kakšen tečaj, program?

Hvala in LP
fruc
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov