STROJNISTVO.com • Poglej temo - SimulationXpress

SimulationXpress

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

SimulationXpress

OdgovorNapisal/-a hartan » 31.7.2010 13:26

Če mam Stress ali Displacment distribution, ko mi potem dele komada obarva rdeče, a to so potem območja, kjer se material ne povrne več v prvotno obliko, al kaj je to mišljeno?
Slika
Pa kaj pomeni ta "Yield Strength", a to je tam, ko preseže mejo plastičnosti, torej da se ne vrne več nazaj, v prvotno stanje, al kaj?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 31.7.2010 14:31

tole je vse skupaj POD mejo plasticnosti (yield strength). btw, robovi bi mogli biti zaobljeni (tisti 90°), kjer je rdeca pega.
rdece je pa samo lokacija, kjer se pac pojavijo najvisje napetosti, ki so pa lahko POD mejo plasticnosti seveda. to pa vidis v legendi.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 31.7.2010 22:37

brez zamere, absolutno nic osebnega, ampak prav to vprasanje je tipicen primer, zakaj je treba te zadeve (npr. trdnostne analize) jemat veliko bolj resno, kot pa samo na hitro nekaj zmodelirat, dolocit obremenitve in vpetja in nato dobit lepe slikice....ker ce se npr. ne pozna niti osnovnih pojmov, kako mislite zadeve kompetentno resiti, kaj sele zaupati rezultatom (mimogrede, izraz yield strength bi moral biti itak znan iz samih osnov strojnistva, kaj sele pri uborabi simulacijskih programov)

kot delni odgovor na vprasanje pa se to: sploh veste kaksna analiza je bila izvedena? Ne, ker potem tega ne bi vprasali! Izvedli ste linearno staticno analizo, torej tukaj ni ne duha ne sluha o plasticnosti in "podrocjih, ki se ne povrnejo v prvotno stanje"!

Se enkrat, nic osebnega, ampak misljeno splosno: dajte si vsaj osnove prebrat preden se lotevate taksnih zadev, ce nic druga je ze sama osnovna dokumentacija vsakega sim softvera dobrodosla. To je tako, kot me je nekoc en student na izpitu vprasal, kaj pomeni M16 pri oznaki vijaka. OK, mogoce malo potencirano, a naj sluzi kot primer.

Zgornje pisanje vzamite kot izkljucno dobronamerno! :))

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 31.7.2010 23:36

samo eno offtopic vprasanje za mke_analitika
si kdaj pri svojem delu rabil uporabiti kaksen programski jezik? za recimo avtomatizacijo necesa ali za extractanje podatkov (API v bistvu, recimo polje napetosti)?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 1.8.2010 15:49

kot delni odgovor na vprasanje pa se to: sploh veste kaksna analiza je bila izvedena? Ne, ker potem tega ne bi vprasali! Izvedli ste linearno staticno analizo, torej tukaj ni ne duha ne sluha o plasticnosti in "podrocjih, ki se ne povrnejo v prvotno stanje"!

A obstaja na interentu potem kaj takega, kjer bi bilo opisano kaj okoli teh statičnih analiz, pa da bi blo kaj opisano okol teh dopustnih obremenitev, pa to? Ker sem nekaj iskal pa nisem našel nevem kaj.

Sem hodil v električne šole in okol tega nimam nobenega konkretnega znanja, v prvem letniku faksa smo meli neke osnove mehanike...

To sem hotel samo probat, kako bi lahko npr. malo predvidel s pomočjo tega programa, kako obdelovanec prenese silo pri vpetju... Npr. pri določenem tlaku vpenjanja, da ga ne deformira. Ampak ker nimam nekega predznanja, se bolj bogo znajdem tu vun iz rezultatov teh analiz, potem pa še angleško bolj napol zastopim, tu je pa kar polno nekih tehničnih izrazov, za katere še nism slišal, npr. ta "Yield strenght", pa podobno...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 1.8.2010 17:29

za zacetek si zrihtaj kompleten cosmosworks (solidworks premium) ter delaj probleme, podobne, kot ste jih jemali pri mehaniki.
kateri letnik faksa si zdaj sploh?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Enduraš » 1.8.2010 18:23

Čitaj:

The finite element method. Vol. 1, The
basis ( od Zienkiewicz)
Sam ne se kregat.
Enduraš
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 1.8.2010 21:04

moi napisal/-a:za zacetek si zrihtaj kompleten cosmosworks (solidworks premium) ter delaj probleme, podobne, kot ste jih jemali pri mehaniki.
kateri letnik faksa si zdaj sploh?

letnik faksa nisem noben več sploh, sem bil pa v 3. letniku. Pa sem potem začel delat prek študenta na eni firmi s CNC stroji, potem pa sem se zaposlil in zaj sem pač tam ko sem...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 1.8.2010 21:25

Enduraš napisal/-a:Čitaj:

The finite element method. Vol. 1, The
basis ( od Zienkiewicz)

Glede na postavljena vprašanja ne bi ravno priporočal te knjige za začetek. Bolj bi se mi zdela primerna knjiga, ki na splošno obravnava mehaniko trdnin (za začetek elastičnih). Veliko teh knjig ima tudi poglavje o osnovah MKE.

Sicer se pa v veliki meri strinjam z "mke.analize". Me pa tudi preseneča (glede na to koliko je MKE že razširjen v modelirnikih), da podobnih vprašanj ni še več. Sicer pa velja rek: "Bolje izpasti [cenzurirano], nego ostati [cenzurirano].".
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.8.2010 5:09

Mogoče se kdo nebo strinjal. Mislim, da fant ne rabi teorije MKE, to stvar obvlada program. Rabi teorijo trdnosti materjala in določitve dejanske obtežbe. Po 2. letniku Faksa bi teorijo trdnosti že lahko obvladal.

Konstrukcijo ve zmodelirati. Če ve pravilno postaviti obtežbo, mu program določi napetosti in deformacije. Treba je še znati rezultat prečitati in razumeti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 2.8.2010 10:06

Žerjavar, se deloma strinjam. Kot sem že rekel, bi najprej priporočal knjigo z osnovami trdnosti. Mogoče ni treba poznat ravno teorije MKE, je pa koristno prebrat vsaj priročnik od programa. Tam je gotovo obrazloženo tudi, kaj kak rezultat pomeni, kako se nastavi skala, barve, kakšne so omejitve metode ipd.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 2.8.2010 10:29

s tem, da je uporaba CosmosExpress ze v osnovi bolj nesmiselna (samo fiksne podpore).
solidworks premium. ce imas domaco verzijo, imas "licenco" tudi za tega.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 2.8.2010 16:08

Mogoče se kdo nebo strinjal. Mislim, da fant ne rabi teorije MKE, to stvar obvlada program. Rabi teorijo trdnosti materjala in določitve dejanske obtežbe. Po 2. letniku Faksa bi teorijo trdnosti že lahko obvladal.

Žerjavar, men se zdi, da se tebi zdi (in večini, ki mi je odgovorila), da sem študiral strojništvo, ampak zgoraj sem omenil, da sem hodil na elektro faks. Tam smo imeli pač v prvem letniku tudi osnove mehanike, to pa je tudi vse. Mehanike sem se na faksu naučil pač tolk, da sem spravo oni izpit skozi, pa še to so ble čiste osnove. Od vsega tega "globokoumnega" spoznavanja teorije trdnosti pa mi je po več kot petih letih v glavi ostalo bore malo.

S tem CosmosExpressom sem pač hotel malo probat, kako bi mi prišel prav v praksi... Ampak kot sem že zgoraj omenil, ti strokovni angleški izrazi, ki jih ne poznam, pa te zadeve, mi potem otežijo celo stvar (in seveda pomankljivo znanje teorije statike, dinamike,...)...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 2.8.2010 17:15

pa delas ti v strojnistvu al elektro?

ce v prvem, si raje poglej poln cworks, ker tale express je se slabsi kot demo. nanj se ne mores nic zanesti, dobesedno nic.
izposodi si se knjigo trdnost in pojdi skozi naloge, hkrati jih pa probaj implementirati v cworks.

btw, tisto je bilo bolj bogo. hookov zakon ter nekaj malega dinamike in termodinamike. ne racunat, da mas karkoli od tistega.
sposodi si knjigo, pejt po primerih in se uci.
pa poglej si se dokumentacijo programa, da bos locil vsaj med osnovnimi tipi elementov (bar, trikotnik, kocka, linearni, kvadratni), kje se uporabljajo ter kaksne so njihove omejitve.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 3.8.2010 23:42

moi napisal/-a:samo eno offtopic vprasanje za mke_analitika
si kdaj pri svojem delu rabil uporabiti kaksen programski jezik? za recimo avtomatizacijo necesa ali za extractanje podatkov (API v bistvu, recimo polje napetosti)?

jaz osebno ne, mi programiranje ne disi najbolj....pred leti sem malo programiral, zdaj pa ne najbolj, je drugega dela vec kot prevec....uporablja pa nasa grupa in to precej mocno, prakticno je ves nas post-processing lasten software
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov