epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

soplmed1 napisal/-a:Ali kdo ve, kje se da dobiti črpalko za čisto vodo s pretokom do največ 0,5 cm3/sek in tlakom do 1 bar?
Obratovala naj bi neprekinjeno 3 mesece na leto.

glavca1 napisal/-a:Mogoče kaka črpalka za kondenz klime ?
l.p. Jože
EMU napisal/-a:Malo več podatkov, pa mogoče najdemo rešitev.
Če že ne izdaš namena, vsaj povej:
- medij (voda, olje, kemikalije - dozirna črpalka??)
- temperatura medija
- tlak v sistemu (odprt sistem - atmosferski tlak ali je vse pod 15 bar?)
- elektrika

EMU napisal/-a:Super opis problema. Hvala.
Centrifugalne črpalke (po moje) ni, verjetno bo potrebna kaka zobniška.
Prav tako me malo muči način delovanja.
Imaš uparjalnik, voda 120 C tlak 2-3 bar - poglejmo diagrame.
Kako črpamo?
Kdo bo paro zadrževal v uparjalniku?
...
Menim, da bo potrebna druga rešitev.
Uparjalnik z min ekspanzijo, ki zadrži dodločen volume n vode. Imaš tlak max, min. Elektromagnetni ventil (min pretok) ki ga odpiraš da gre para na šobe v tvoj sistem, ko pade tlak na min imaš majhno centrifugalno napajalno črp uparjalnika, dodaš vodo, se upari, tlak naraste .... po mojem vedenju te sistemi delajo na tak način.
Zelo težko (ne predstavljam si kako) pa prečrpavaš 120C vodo iz uparjalnika.

sassapo napisal/-a:peristatična črpalka je zate pravšnja izbira, čeravno bi se sam odločil za parni cilinder in tokovno regulacijo za natančno doziranje pare.

soplmed1 napisal/-a:sassapo napisal/-a:peristatična črpalka je zate pravšnja izbira, čeravno bi se sam odločil za parni cilinder in tokovno regulacijo za natančno doziranje pare.
Prvič slišim za peristatične črpalke, čeravno sem jo že uporabljal za neke druge namene. Vzel sem jo iz črnilnega tiskalnika. Delala pa ni ravno dolgo. Vrtel sem jo na obratih, nekje na takšnih, kot jo vrti tiskalnik. Po nekaj dnevih je odpovedala. Ta pač, žal, ni bila narejena za toliko zasukov v življenski dobi tiskalnika.
Kaj si že mislil pod tokovno regulacijo?
Jaz bi reguliral moč grelca. Vode v bojlerju pa mora biti vedno toliko, da je grelec v celoti zalit, sicer ta v nekaj 10 sekundah gre po gobe.
Ali bi lahko rekli moji izvedbi bojlerja "parni cilinder"? Ne vem nič o "parnih cilindrih", pač jaz nisem študiral strojništva.
Na misel mi je prišlo, da bi pri moji izvedbi z bojlerjem dal na konec parne cevi kar šobo od traktorske škropilnice. Ta že ima vgrajen ventilček proti kapljanju. Jaz bi morda samo vzmet malo ojačal, da bi povečal tlak v bojlerju na kak bar ali dva in po potrebi še povečal šobo.

sassapo napisal/-a:noben resnejši parni vlažilnik nima elektro grelca, ampak dve ali tri inox elektrode(enofazen ali trofazen)
Z višino vode v cilindru se se potem zelo natančno in enostavno določa količina pare.

reber napisal/-a:Pred leti sem popravljal klimatsko napravo za sušilnico mesnih izdelkov v eni večji mesariji... kjer se je s klimo izsuševal zrak, z dodajanjem vode pa zrak vlažil, če je bil preveč suh.
Vlaženje zraka je bilo narejeno tako, da je bil uporabljen ventil od WC kotlička v eni inox pločevinasti škatli, v kateri je bil grelec... žal je zadeva crknila, ker je enkrat zmanjkalo vode
Rešitev je bila preprosta, parni vlažilec je bil pred uparjalnikom klima naprave, ta pa je vedno moker, kadar je mrzel ko suši zrak, zato sem namesto starega uparjalnika montiral elektro ventil od pralnega stroja, vodo pa z navadno šobo od oljnega gorilca pršil na uparjalnik klime. Meglica vode je bila dobro razpršena, tako da se je uparjalnik sproti sušil zaradi pretoka zraka in nič ni kapljalo od njega, tako kot kaplja takrat, ko klima suši zrak
Če v cevi narediš nekakšno satovje in na to satovje pršiš vodo, bo pretok zraka to satovje sušil, tako da ne rabiš nobenega grelca za izparevanje vode, tisto satovje se bo sušilo s pretokom zraka, brez skrbi
Poraba elektrike bo tako res majhna, saj elektro ventil od pralnega stroja porabi le 2W, oziroma tam nekje
Da bi se cevi rosile, mislim da ne bo problema, oziroma bi bilo rosenje manjše, kot če ti vodo z grelcem izparevaš.
Tako ventil kot šobo, lahko uporabiš iz odpada, brez skrbi, ventilov se dobi dovolj, šobe za gorilnik pa tudi, le opereš jo prej in še nekaj za rezervo jih pripraviš, da boš zamenjal, ko jih bo zamašil vodni kamen.

soplmed1 napisal/-a:Zrak bi se ohladil zaradi spremembe agregatnega stanja vode iz kapljevine v plinasto stanje, za kar potegne toploto iz okolišnega zraka, ki se zaradi tega ohladi.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov