STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mini črpalka za vodo

Mini črpalka za vodo

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Mini črpalka za vodo

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 9.8.2010 21:37

Ali kdo ve, kje se da dobiti črpalko za čisto vodo s pretokom do največ 0,5 cm3/sek in tlakom do 1 bar?
Obratovala naj bi neprekinjeno 3 mesece na leto.
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

Re: Mini črpalka za vodo

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 10.8.2010 6:22

soplmed1 napisal/-a:Ali kdo ve, kje se da dobiti črpalko za čisto vodo s pretokom do največ 0,5 cm3/sek in tlakom do 1 bar?
Obratovala naj bi neprekinjeno 3 mesece na leto.

Mogoče kaka črpalka za kondenz klime ?

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Črpalka

OdgovorNapisal/-a EMU » 10.8.2010 10:50

Malo več podatkov, pa mogoče najdemo rešitev.
Če že ne izdaš namena, vsaj povej:
- medij (voda, olje, kemikalije - dozirna črpalka??)
- temperatura medija
- tlak v sistemu (odprt sistem - atmosferski tlak ali je vse pod 15 bar?)
- elektrika

:wink:
EMU
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 10.8.2010 12:40

V Conrad katalogu se najdejo take zadevce.

Lp, Janko
Brez muje se čevelj ne obuje!
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Črpalka

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 10.8.2010 16:05

glavca1 napisal/-a:Mogoče kaka črpalka za kondenz klime ?
l.p. Jože

Hvala za nasvet. Jaz tako črpalko za kondenz klime imam in sem jo tudi že testiral. Pretok ima 4 cm3/s, kar je več kot 13-krat preveč od želenih 0,1 do 0,3 cm3/s

EMU napisal/-a:Malo več podatkov, pa mogoče najdemo rešitev.
Če že ne izdaš namena, vsaj povej:
- medij (voda, olje, kemikalije - dozirna črpalka??)
- temperatura medija
- tlak v sistemu (odprt sistem - atmosferski tlak ali je vse pod 15 bar?)
- elektrika

:wink:

EMU,
nimam kaj skrivati.
Rabil bi jo za izdelavo parnega vlažilca za vlaženje zraka za hišo ob mrzlih zimskih dneh. Ker imam na hiši montiran centralni prezračevalni sistem, bi za dober učinek vlaženja moral dodajati vlago takoj za rekuperatorjem v prezračevalno cev. Torej sobni vlažilec zraka vsekakor tu ne pride v poštev.

Kaj pa ultrazvočni? Ta troši energijo za razbitje vode v drobne mikro kapljice (aerosol), naprej v proste molekule pa jemlje enrgijo iz okolišnega zraka. Zato bi zrak, ki bi se vpihoval v bivalne prostore s temp. cca 15 st. C, po novem imel vsaj za 5 st. nižjo temp., ki pa je že prenizka.

Ostane mi le še parni vlažilec. Možnih izvedb je seveda kar nekaj. Začne pa se razmišljati pri taki izvedbi, ki ti je najbližja "srcu".
Trenutno imam kompaktni parni grelec moči 1 KW od nekega industrijskega sesalca za mokro čiščenje. Grelec bi s pulzo širinsko modulacijo moči (PWM) krmilil v povratni zanki s senzorjem temp. KTY81-110 tako, da bi imel vedno temp. grelca na cca 120 st. C. Potrebno bi le sladko vodo (kapnico) dotakati s primernim pretokom.

Varianta je tudi črpalka za kondenz krmiljena s PWM, ampak za dokaj enakomerno proizvodnjo pare, naj bi bil vsak pulz vsaj enkrat na sekundo. Ta črpalka dela s 50 Hz in v enem utripu na sekundo bi prečrpala 0,08 cm3, kar bi bila nekje spodnja meja za moje potrebe. Za zgornjo mejo pretoka, 0,3 cm3/s pa bi bili že dovolj 4 utri na sekundo.
Taka regulacija je na meji uporabnosti. Zato bi raje imel neko črpalko, če se jo sploh da dobiti za neko spodobno ceno, ki bi imela vsaj nekajkrat manjši pretok.

Čimbolj enakomerno paro si želim predvsem zato, da bi lahko v cevi cca 3 m od mesta vpiha pare že meril vlago zraka, ki bi bila vključena v sam regulacijski krog oz. na črpalko vode. Seveda bi meril tudi povratno vlago iz stanovanja, a ta za kolikor toliko solidno regulacijo ima preveč časovne zakasnitve glede na spremembo vpiha pare.
Zadnjič spremenil soplmed1, dne 10.8.2010 21:16, skupaj popravljeno 1 krat.
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

Črpalka

OdgovorNapisal/-a EMU » 10.8.2010 21:11

Super opis problema. Hvala.
Centrifugalne črpalke (po moje) ni, verjetno bo potrebna kaka zobniška.
Prav tako me malo muči način delovanja.
Imaš uparjalnik, voda 120 C tlak 2-3 bar - poglejmo diagrame.
Kako črpamo?
Kdo bo paro zadrževal v uparjalniku?
...
Menim, da bo potrebna druga rešitev.
Uparjalnik z min ekspanzijo, ki zadrži dodločen volume n vode. Imaš tlak max, min. Elektromagnetni ventil (min pretok) ki ga odpiraš da gre para na šobe v tvoj sistem, ko pade tlak na min imaš majhno centrifugalno napajalno črp uparjalnika, dodaš vodo, se upari, tlak naraste .... po mojem vedenju te sistemi delajo na tak način.
Zelo težko (ne predstavljam si kako) pa prečrpavaš 120C vodo iz uparjalnika.
EMU
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 11.8.2010 0:08

EMU napisal/-a:Super opis problema. Hvala.
Centrifugalne črpalke (po moje) ni, verjetno bo potrebna kaka zobniška.
Prav tako me malo muči način delovanja.
Imaš uparjalnik, voda 120 C tlak 2-3 bar - poglejmo diagrame.
Kako črpamo?
Kdo bo paro zadrževal v uparjalniku?
...

EMU, očitno me nisi prav dobro razumel.
Grelec bo zagret za nekaj st. več od temp. vrelišča vode, da bo para na poti na prosto mimo vročih reber uparjalnika pridobila še kako st. Zaradi višje temp. pare se ne bi delal kondenz že takoj po izstopu pare iz uparjalnika na poti k prezračevalni cevi, kot tudi na prvih dveh metrih prezračevalne cevi.
Konec koncev pa bi lahko dal na konec parne cevi šobo, ki bi za slab bar povečala tlak pare v uparjalniku oz. povečala za nekaj st. vrelišče vode.

Menim, da bo potrebna druga rešitev.
Uparjalnik z min ekspanzijo, ki zadrži dodločen volume n vode. Imaš tlak max, min. Elektromagnetni ventil (min pretok) ki ga odpiraš da gre para na šobe v tvoj sistem, ko pade tlak na min imaš majhno centrifugalno napajalno črp uparjalnika, dodaš vodo, se upari, tlak naraste .... po mojem vedenju te sistemi delajo na tak način.
Zelo težko (ne predstavljam si kako) pa prečrpavaš 120C vodo iz uparjalnika.

Ta tvoja druga rešitev ima še eno prednost – lahko dela na trdo vodo.
Na odpadu sem že iskal ustrezni mali bojler, ki bi ga predelal za ta namen, da naredim vsaj testni primer uparjalnika.
Vodo bi dovajal z vodovodne pipe preko elektromagnetnega ventila od pralnega stroja, ki bi bil tudi z odpada :lol: . Nivo vode v bojlerju bi moral biti najmanj tolikšen, da pokrije grelec v celoti. Jaz bi nivo vode z merilno elektrodo vzdrževal nekje na 3/4 volumna bojlerja, Večja količina vode v bojlerju bi zagotavljala akumulacijo toplote, da ne bi že vsak najmanjši dotok vode ugasnil proizvodnjo pare.

Mislim, da če bi dal še izstopno šobo za paro, kot sem že opisal pri prejšnji varianti, bi se še malo dvignila temp. vrelišča vode, kar bi še izboljšalo kontinuirano proizvodnjo pare.

Sem ga morda kje kaj mimo usekal, ali bi bilo le še kaj za dopolnit? :wink:
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 11.8.2010 0:42

peristatična črpalka je zate pravšnja izbira, čeravno bi se sam odločil za parni cilinder in tokovno regulacijo za natančno doziranje pare.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 11.8.2010 8:36

sassapo napisal/-a:peristatična črpalka je zate pravšnja izbira, čeravno bi se sam odločil za parni cilinder in tokovno regulacijo za natančno doziranje pare.

Prvič slišim za peristatične črpalke, čeravno sem jo že uporabljal za neke druge namene. Vzel sem jo iz črnilnega tiskalnika. Delala pa ni ravno dolgo. Vrtel sem jo na obratih, nekje na takšnih, kot jo vrti tiskalnik. Po nekaj dnevih je odpovedala. Ta pač, žal, ni bila narejena za toliko zasukov v življenski dobi tiskalnika.

Kaj si že mislil pod tokovno regulacijo?
Jaz bi reguliral moč grelca. Vode v bojlerju pa mora biti vedno toliko, da je grelec v celoti zalit, sicer ta v nekaj 10 sekundah gre po gobe.

Ali bi lahko rekli moji izvedbi bojlerja "parni cilinder"? Ne vem nič o "parnih cilindrih", pač jaz nisem študiral strojništva.

Na misel mi je prišlo, da bi pri moji izvedbi z bojlerjem dal na konec parne cevi kar šobo od traktorske škropilnice. Ta že ima vgrajen ventilček proti kapljanju. Jaz bi morda samo vzmet malo ojačal, da bi povečal tlak v bojlerju na kak bar ali dva in po potrebi še povečal šobo.
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 11.8.2010 8:56

soplmed1 napisal/-a:
sassapo napisal/-a:peristatična črpalka je zate pravšnja izbira, čeravno bi se sam odločil za parni cilinder in tokovno regulacijo za natančno doziranje pare.

Prvič slišim za peristatične črpalke, čeravno sem jo že uporabljal za neke druge namene. Vzel sem jo iz črnilnega tiskalnika. Delala pa ni ravno dolgo. Vrtel sem jo na obratih, nekje na takšnih, kot jo vrti tiskalnik. Po nekaj dnevih je odpovedala. Ta pač, žal, ni bila narejena za toliko zasukov v življenski dobi tiskalnika.

Kaj si že mislil pod tokovno regulacijo?
Jaz bi reguliral moč grelca. Vode v bojlerju pa mora biti vedno toliko, da je grelec v celoti zalit, sicer ta v nekaj 10 sekundah gre po gobe.

Ali bi lahko rekli moji izvedbi bojlerja "parni cilinder"? Ne vem nič o "parnih cilindrih", pač jaz nisem študiral strojništva.

Na misel mi je prišlo, da bi pri moji izvedbi z bojlerjem dal na konec parne cevi kar šobo od traktorske škropilnice. Ta že ima vgrajen ventilček proti kapljanju. Jaz bi morda samo vzmet malo ojačal, da bi povečal tlak v bojlerju na kak bar ali dva in po potrebi še povečal šobo.

noben resnejši parni vlažilnik nima elektro grelca, ampak dve ali tri inox elektrode(enofazen ali trofazen)
Z višino vode v cilindru se se potem zelo natančno in enostavno določa količina pare.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 11.8.2010 16:31

sassapo napisal/-a:noben resnejši parni vlažilnik nima elektro grelca, ampak dve ali tri inox elektrode(enofazen ali trofazen)
Z višino vode v cilindru se se potem zelo natančno in enostavno določa količina pare.

No, moj parni vlažilnik ne spada med resnejše izvedbe :lol: .

sassapo, se strinjam s tabo. Tudi glede varnosti glede pregrevanja uparjalnika je zagotovljeno - če vode zmanjka, tudi el. toka ni in zadeva se ohladi.

Kako pa se te inox elektrode obnašajo v trdi vodi? Ali jih je potrebno kaj čistiti ali se same čistijo ali pa se kamenec na njih morda sploh ne nalaga, ker se na njih sploh ne ustvarja toplota?
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a reber » 12.8.2010 8:32

Pred leti sem popravljal klimatsko napravo za sušilnico mesnih izdelkov v eni večji mesariji... kjer se je s klimo izsuševal zrak, z dodajanjem vode pa zrak vlažil, če je bil preveč suh.
Vlaženje zraka je bilo narejeno tako, da je bil uporabljen ventil od WC kotlička v eni inox pločevinasti škatli, v kateri je bil grelec... žal je zadeva crknila, ker je enkrat zmanjkalo vode :P

Rešitev je bila preprosta, parni vlažilec je bil pred uparjalnikom klima naprave, ta pa je vedno moker, kadar je mrzel ko suši zrak, zato sem namesto starega uparjalnika montiral elektro ventil od pralnega stroja, vodo pa z navadno šobo od oljnega gorilca pršil na uparjalnik klime. Meglica vode je bila dobro razpršena, tako da se je uparjalnik sproti sušil zaradi pretoka zraka in nič ni kapljalo od njega, tako kot kaplja takrat, ko klima suši zrak ;)

Če v cevi narediš nekakšno satovje in na to satovje pršiš vodo, bo pretok zraka to satovje sušil, tako da ne rabiš nobenega grelca za izparevanje vode, tisto satovje se bo sušilo s pretokom zraka, brez skrbi ;)
Poraba elektrike bo tako res majhna, saj elektro ventil od pralnega stroja porabi le 2W, oziroma tam nekje ;)
Da bi se cevi rosile, mislim da ne bo problema, oziroma bi bilo rosenje manjše, kot če ti vodo z grelcem izparevaš.

Tako ventil kot šobo, lahko uporabiš iz odpada, brez skrbi, ventilov se dobi dovolj, šobe za gorilnik pa tudi, le opereš jo prej in še nekaj za rezervo jih pripraviš, da boš zamenjal, ko jih bo zamašil vodni kamen.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a soplmed1 » 12.8.2010 21:07

reber napisal/-a:Pred leti sem popravljal klimatsko napravo za sušilnico mesnih izdelkov v eni večji mesariji... kjer se je s klimo izsuševal zrak, z dodajanjem vode pa zrak vlažil, če je bil preveč suh.
Vlaženje zraka je bilo narejeno tako, da je bil uporabljen ventil od WC kotlička v eni inox pločevinasti škatli, v kateri je bil grelec... žal je zadeva crknila, ker je enkrat zmanjkalo vode :P

Rešitev je bila preprosta, parni vlažilec je bil pred uparjalnikom klima naprave, ta pa je vedno moker, kadar je mrzel ko suši zrak, zato sem namesto starega uparjalnika montiral elektro ventil od pralnega stroja, vodo pa z navadno šobo od oljnega gorilca pršil na uparjalnik klime. Meglica vode je bila dobro razpršena, tako da se je uparjalnik sproti sušil zaradi pretoka zraka in nič ni kapljalo od njega, tako kot kaplja takrat, ko klima suši zrak ;)

Če v cevi narediš nekakšno satovje in na to satovje pršiš vodo, bo pretok zraka to satovje sušil, tako da ne rabiš nobenega grelca za izparevanje vode, tisto satovje se bo sušilo s pretokom zraka, brez skrbi ;)
Poraba elektrike bo tako res majhna, saj elektro ventil od pralnega stroja porabi le 2W, oziroma tam nekje ;)
Da bi se cevi rosile, mislim da ne bo problema, oziroma bi bilo rosenje manjše, kot če ti vodo z grelcem izparevaš.

Tako ventil kot šobo, lahko uporabiš iz odpada, brez skrbi, ventilov se dobi dovolj, šobe za gorilnik pa tudi, le opereš jo prej in še nekaj za rezervo jih pripraviš, da boš zamenjal, ko jih bo zamašil vodni kamen.

Zgoraj si verjetno mislil kondenzor in ne uparjalnik. Kondenzor je vroč, uparjalnik pa hladen.

S tvojo varianto se delno strinjam. Vendar, kot sem že omenil, bi se po tvoji varianti temp. vpihanega zraka v stanovanje s cca 15 st. C znižala vsaj za 5 st. C. Temp. zraka 10 st. C za vpih v bivalne prostore pa je odločno pre nizka.

Zrak bi se ohladil zaradi spremembe agregatnega stanja vode iz kapljevine v plinasto stanje, za kar potegne toploto iz okolišnega zraka, ki se zaradi tega ohladi.
soplmed1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 12.8.2010 21:53

soplmed1 napisal/-a:Zrak bi se ohladil zaradi spremembe agregatnega stanja vode iz kapljevine v plinasto stanje, za kar potegne toploto iz okolišnega zraka, ki se zaradi tega ohladi.

Pa se ti ne zdi, da se tole "jemanje temperature" dogaja v vsakem primeru?
Le da bi s vpihavanjem pare pač že pokompenziral to razliko z energijo grelca...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 13.8.2010 7:40

Pri klima sistemih za hlajenje in/ali sušenje zraka je notri uparjalnik, kondenzator, ki je vroč, pa je zunaj.
Napisal sem točno tako, kot sem mislil in točno tako, kot dejansko tudi je. Verjetno si spregledal, da je uparjalnik mrzel takrat, ko klima zrak suši in hladi. Pozabil pa sem napisati, da je za uparjalnikom v kanalu montiran grelec in to električni, namesto da bi klima sistem imel dva kondenzatorja, da bi za ponovno segrevanje zraka uporabili lasten vir toplote, ampak to je bila stara klima in ... so na energijski razred pozabili.

No, vlaženje zraka pa poteka takrat, ko zraka ne sušimo in takrat uparjalnik ni mrzel, vodo, napršeno na satovje uparjalnika pa suši kar pretok zraka, tako odnaša na hladno uparjeno vodo s seboj. Ne mislite, da voda izhlapeva le pri 100st+, izhlapeva tudi pri nižjih temperaturah, vlago pa zrak "veže nase" in odnese s seboj, zato tudi kondenzira vlaga na hladnih ali mrzlih površinah, ker hladen zrak ne more vsebovati toliko vlage kot toplejši zrak.

Da se vrnemo nazaj na vprašanje, če ti moja ideja ne odgovarja... našel sem mimogrede ene dozirne črpalke:

http://www.ebmpapst.com/en/products/pum ... _pumps.php

Zastopnik je pri nas:

Ydria Motors d.o.o.
Podskrajnik 16
SI-1380 Cerknica
Slovenia
Phone: +386(0)17090480
http://www.ydria-motors.si

Member of the ebmpapst group
http://www.ebmpapst.com

Če kontaktiraš gospoda Kavčiča, ti lahko pošlje katalog, vendar je proizvodnja črpalk manj kot 1%, saj je dejavnost firme proizvodnja ventilatorjev in verjetno tudi motorjev zanje... kakorkoli, črpalke so le majčken delček njihove proizvodnje ventilatorjev.

Povezava zgoraj do omenjene dozirne črpalke, bi bila mogoče prava zate, če pa je doziranje premočno, jo pa lahko vklapljaš v impulzih, vklopiš za 1-2 sekundi in potem zadeva čaka nekaj minut, odvisno od količine nakapljane vode.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov