STROJNISTVO.com • Poglej temo - To so bili strojniki!!!

To so bili strojniki!!!

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 15.1.2010 21:10

Pozdrav

Kmalu bodo takšne slike reš še samo za v muzej, ker že sedaj težko dobiš koga, ki obvlada klasiko. Pri teh velikih zadevah je pa tudi tako, da jih sodoben CNC stroj ne naredi bistveno hitreje kot pa klasičen posebno če je čas vpenjanja obdelovanca nekaj dni.

Jolica imaš še kakšno sliko.

lep pozdrav
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 15.1.2010 21:54

http://www.wartsila.com/Wartsila/global ... w64_tr.pdf

Bil na obisku v Grande Motore pri Trstu. Če primerjam takratno tehnologijo z današnjo mislim da je bilo pred 60 in več leti veliko bolj impozantnejše. Danes se en mali motorček z 300 tonami teže skrije pod žerjavom ki ga prenese kot pero, da ne govorim o vozičkih na zračnih blazinah ki jim je čisto enostavno prenesti nekaj 100 ton in se sami vozijo od obdelovalnega mesta do drugega. Vpenjanje obdelovancev kot je nekdo omenil imajo rešeno ravno z "univerzalno mizo" ki se giblje od stroja do stroja na zračni blazini tako da ni nikakršen problem nek blok ali glavo obdelati v nekaj dneh. Za predočenje naj povem da se spodnja stran glave enega cilindra, premera cca 60 cm, obdeluje 5 do 6 ur. pri tem se izdela ujem cilindra, sedeži in vodila ventilov s premerom enih 20 cm. Ventili so štirje. Izvrtina vodila pa je dolga enega pol metra in premera od oka enih 6 cm. Skratka zadeva je visokotehnološka z do potankosti izpiljenimi procedurami kjer vse deluje brez napak...
...njihovi motorji pa predvsem poganjajo elektrarne v Arabskih deželah in se vrtijo bolj ali manj brez ustavljanja...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 15.1.2010 22:18

Saj slika ki sem jo prilepil je iz WARTSILA TRIESTE (bivši Grandi motori).Izdelujejo pa 26-38-46 in 50 v liniji ali V motorje.Največji ki jih delajo so 18V50DF ter 20V46F.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 16.1.2010 7:26

Že grški filozofi so družbo razdelili na tri kaste.
Vladajoče (vlada, sodniki, parlament, kralji predsedniki), tiste ki branijo vladarje (policija, udba vojska) in iste ki delajo za vladarje (raja, strojniki).

Strojniki imajo poleg tega da služijo vladajoči kasti nalogo, da iščejo vedno nove poti, kako si bodi njihovi vladarji podredili nova ozemlja (trge)z pomočjo novih tehnologij.

Pred 1000 leti je to pomenilo kako izdelati čimbolj tehnološko dovršen meč, pred 100 leti kako izdelati strojno puško , ki bo čim hitreje pobijala nasprotne vojake, pred 60 leti kako na nebo, čim hitreje spraviti čim več letal, ki bodo bombardirala nasprotikova mesta, in kako v morje spraviti čim več ladij, z čim bolj smrtonosnim orožjem. Dandanašji strojniki se ukvarjajo z tem kako narediti avto, ki bo porabil čim manj nafte, da se našim vladarjam, ne bo potrebno več ukvarjati z goniči kamel, ki jo prodajajo, in jih bodo lahko poslali v 3PM, z tehnologijo, ki so jim jo pripravili strojniki.

Rešitev iz tega obroča vidim v tem, da bi strojniki morali začeti razmišljati zase in delati na nalogah, ki bi človeštvo popeljale na "višjo raven zavedanja" (prosto po Drnovšku). Cilj tega je da "rajo" naredijo tehnološko in energetsko neodvisno od vladarjev, in potem se bo moč vladarjev zmanjšala sama od sebe.

Malo filozofiram, kar sicer ni lastnost strojnikov. No saj zato pa je tako kot je. Ko sem v šoli delal na rezkalnem stroju, in so naokrog letele kadeče špene, je pristopil profesor in dejal: "Vidiš to je pravi vonj po strojništvu"
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: To so bili strojniki!!!

OdgovorNapisal/-a Valuk » 16.1.2010 13:59

T_Eclipse napisal/-a:http://www.shipsnostalgia.com/guides/William_Doxford_and_Sons#The_Manufacturing_Process

TAKO SMO GRADILI LITOSTROJ IN DOMOVINO!
Valuk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Technician » 16.1.2010 17:49

Valuk napisal/-a:
T_Eclipse napisal/-a:http://www.shipsnostalgia.com/guides/William_Doxford_and_Sons#The_Manufacturing_Process

Pa so prišli trgovci brez novcev za šalo v Blatno vas, zares. Na trgu sredi blata ukradli firmo zlato.

Nato pa iz firme pokradli kar se je pokrasti dalo, razčefukali kar se je razčefukat dalo, rajo na cesto pognali in tajkuni postali. :lol: :lol:
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iki » 16.1.2010 18:45

Valuk napisal/-a:

EPILOG zgodbe o nekdanjem LITOSTROJU:

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042330357
iki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 16.1.2010 21:14

Žal je na strojnem faksu tako, da te prvo naučijo plačo izračunat in pa kako moraš svoje podjetje vodit.
Ne naučijo te pa strojniških stvari.
Še enkrat nisem slišal besed: Vijak M6

Žalostno res žalostno

Zato se današnji mlečnezobci ne bodo nič naučili od starih mačkov.(izjeme so izvzete)
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 17.1.2010 0:46

Matej007 napisal/-a:Žal je na strojnem faksu tako, da te prvo naučijo plačo izračunat in pa kako moraš svoje podjetje vodit.

Žalostno res žalostno

Zato se današnji mlečnezobci ne bodo nič naučili od starih mačkov.(izjeme so izvzete)

Ti ti ti...

2 let sem hodil fajdigo poslušat, vaje sem na srečo prvo leto že naredil... tko da mi sedaj grejo na bruhanje navoji, ležaji, zvari, vzmeti pa še kaj drugega.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 17.1.2010 10:30

ktm1001 napisal/-a:
Matej007 napisal/-a:Žal je na strojnem faksu tako, da te prvo naučijo plačo izračunat in pa kako moraš svoje podjetje vodit.

Žalostno res žalostno

Ti ti ti...

2 let sem hodil fajdigo poslušat, vaje sem na srečo prvo leto že naredil... tko da mi sedaj grejo na bruhanje navoji, ležaji, zvari, vzmeti pa še kaj drugega.

Prav to sem hotel povedat!

Strojnik, ki mu gredo navoji, ležaji in podobne stvari na bruhanje???????????????????
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vouka » 17.1.2010 10:44

Nisi strojnik, če ti omenjene stvari gredo na bruhanje, temveč, izgleda zaradi potrebe končati neko šolo, si pač šel na napačno.
Dobremu strojniku so strojni elementi kot dobra hrana.
Samo strojnik z dušo, je pravi strojnik.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 17.1.2010 11:11

ktm1001 napisal/-a:
Ti ti ti...

Če se li da, zamenjaj faks in pojdi k sosedom. :o

Jaz sem pri Fajdigi diplomo delal in se tega vedno rad spomnim... :roll:
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.1.2010 13:14

ktm1001 napisal/-a:

Žalostno res žalostno

Ti ti ti...

Jaz tudi nisem kaj velik govora o plači slišal do sedaj, pa hodim v 4. letnik UNI... :D :D Razen kar smo imeli v 2. letniku ekonomike podjetja, pa je bilo hudičevo dolgčas... :D
Sem pa slišal veliko o navojih, ležajih, zvarih,... Pa sem prav užival... Opažam pa, da ima res veliko sošolcev takšno mnenje. Pa nekateri vzamejo potem energetiko,... Še vseeno je žalostno, ampak še bolj žalostno je pa ko takšen človek vpiše konstruktersko smer po mojem mnenju.
Po oceni bi rekel, da od okrog 130 kolikor nas je v 4. letniku (v 1. nas je bilo 330) nas študij res zanima približno 15%.
Zadnjič spremenil grega09, dne 17.1.2010 16:51, skupaj popravljeno 2 krat.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mehanik123 » 17.1.2010 14:31

2 let sem hodil fajdigo poslušat, vaje sem na srečo prvo leto že naredil... tko da mi sedaj grejo na bruhanje navoji, ležaji, zvari, vzmeti pa še kaj drugega.[/quote]

Po oceni bi rekel, da od okrog 130 kolikor nas je v 4. letniku (v 1. nas je bilo 330) jih študij res zanima približno 15%.[/quote]

Dokler se bo že na začetku strojniške poti razmišljalo na tak način bo šlo vse samo dol! :evil: Ti ljudje ki jih vidite na slikah niso razmišljali o plačah ampak so bili sami po sebi pomembni vsak se je čutil odgovornega za kar je bil postavljen na tisto mesto in je stvar opravljal z vso predanostjo medtem ko se danes marsikomu sladko je..;veliko so pa opravili medsebojni odnosi ki so danes na zelo nizki ravni vsepovsod!
Vse se da samo potruditi se je treba!!
mehanik123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.1.2010 17:50

da od okrog 130 kolikor nas je v 4. letniku (v 1. nas je bilo 330)
Pa saj ni tako strašno, tudi ne bistvene razlike na preko 40 let nazaj. Ko sem študiral, se je vpisovalo od 190 do 230 brucov, diplomiralo pa 70 do 100 letno. Sam sem diplomiral po nekaj več kot 5 letih od vpisa in sem dobil podatek, da sem 37. iz generacije. Smo temeljito študirali, pa je tudi trajalo malo več časa.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov