STROJNISTVO.com • Poglej temo - Polaganje izolacije pred izdelavo estrihov

Polaganje izolacije pred izdelavo estrihov

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Tamy » 30.5.2010 18:36

Upajmo na najboljse! Po logiki bi moralo biti, je pa ta zmes podobna kot termoputz. Sicer pa je (samo)gradnja en kup kompromisov, tako da hudega ne bo.
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehno » 30.5.2010 20:48

Živijo!
Suhi estrih (strojni) sem izdeloval pred 16 leti.Debelina betona je bila med 4 do 6 cm(izgovor zidarja pri višini osnovne plošče- malta vse pokrije).Več mi ni dovoljevala višina (vrata).Sto procentno v gradbeništvu posedi na stiroporju niso izključeni žal tudi pri meni.Najprej se pokaže na keramiki.
Če je višina v vašem primeru v ravnin(vaservago),plus mreža bi že 7 cm moralo zadostovati.
lp
tehno
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a heron » 31.5.2010 19:47

živjo,
glede na višino izolacije in trdoto stiroporja sem se odločil da dam 7cm estriha,mislim da bo v redu?
Koliko pridobim,če dam poleg vlaken še mrežo,ali je mogoče kaj negativnih informacij o vlaknih?
lp
brez muje se še čevelj ne obuje
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 1.6.2010 7:02

Pri nas je estrih z mrežo in vlakni kljub vsemu počil, kar je menda normalno. Šlo je za spoje med prostori med vrati. Ker je bilo talno ločeno po prostorih ni krize. Menda če dajo diletacijo stvar preveč niha, zato je kaka razpoka boljša rešitev - tako so rekli izvajalci.

Kako to, da se nisi odločil za talno gretje, mi smo ga dali v prenovljeno hišo in je enkratno, posebej predsoba s stopniščem v mansardo.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 1.6.2010 7:18

Oldi napisal/-a:Pri nas je estrih z mrežo in vlakni kljub vsemu počil, kar je menda normalno. Šlo je za spoje med prostori med vrati. Ker je bilo talno ločeno po prostorih ni krize. Menda če dajo diletacijo stvar preveč niha, zato je kaka razpoka boljša rešitev - tako so rekli izvajalci.

Kako to, da se nisi odločil za talno gretje, mi smo ga dali v prenovljeno hišo in je enkratno, posebej predsoba s stopniščem v mansardo.

finance so glavni razlog,koliko si dal izolacije in koliko betona?
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 2.6.2010 19:21

Oldi napisal/-a:Pri nas je estrih z mrežo in vlakni kljub vsemu počil, kar je menda normalno. Šlo je za spoje med prostori med vrati. Ker je bilo talno ločeno po prostorih ni krize. Menda če dajo diletacijo stvar preveč niha, zato je kaka razpoka boljša rešitev - tako so rekli izvajalci.

živjo,
katero mrežo pa ste dali in kakšna je debelina estriha?ali je res 7 cm preveč betona kot nekateri pravijo,ali je bolje da dam še 2 cm stiroporja?
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 3.6.2010 20:59

tehno napisal/-a:Živijo!
Suhi estrih (strojni) sem izdeloval pred 16 leti.Debelina betona je bila med 4 do 6 cm(izgovor zidarja pri višini osnovne plošče- malta vse pokrije).Več mi ni dovoljevala višina (vrata).Sto procentno v gradbeništvu posedi na stiroporju niso izključeni žal tudi pri meni.Najprej se pokaže na keramiki.
Če je višina v vašem primeru v ravnin(vaservago),plus mreža bi že 7 cm moralo zadostovati.
lp

živjo,
ali bi morda vedel koliko se stiropor posede pod pritiskom betona?
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 4.6.2010 11:31

Ma vse se poseda. Ko sem videl kako "dolino šentflorjansko" so mi naredili zidarji v podložnem betonu, sem začel razmišljati o teh rečeh, kaj na ta par cm neravni beton položiti, da se bo čim manj posedlo. Nekaj sem celo čaral z izravnavo neravnine z odpadno kremenčevo mivko od peskanja, pa so se mi vsi smejali. Če dam stirodur, bo ležal na morda 10% podlage in se bo prej ali slej posedel, če dam stiropor, bo ležal na 3/4 podlage in se bo tudi prej ali slej posedel.

Bil sem kar se le da skrben, purpenal, zalagal, uporabil skoraj izključno stirodur, pa ko stopim pred lijak v koopalnici skoraj vedno zaslišim, kako se tla pogreznejo - nekaj se pač tare ob steno ali nekaj podobnega in ustvarja značilni zvok.

Estrih je bil pa prej 7 kot 5, vsekakor pa precej neenakomeren, kar pri taki famozni ravnosti podložnega betona ni šlo drugače. Mreža je bila najtanša, predvsem za privezovanje talnega, razpoka je pa itak nastala izven področja mreže.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 4.6.2010 14:26

ja ravno zarad tega me zanima kaj naredit.Sedaj mam 7 cm izolacije pa sm mislu da bi dal na to 7 betona,da pač dobim tisto višino pri vratih,da ne bi delal tlakov pod višino okvirja vrta.Povem to estriharju pa pravi da je višina tlaka nekje od 4-6cm in da oni že ne vem koliko let uporabljajo eps70.Zato sem začel razmišljati v tej smeri da naredim nekaj več izolacije in ko oni pričnejo z polganjem betona se bo stiropor posedel in bi dobil pravo višino.A nisem siguren če razmišljam v pravi smeri,zato bi prosil za vaše izkušnje,nasvete.Sedaj imam 4cm eps 100+3cm eps70+2cm eps70.Če bi še enkrat delal bi vzel 5cm eps 100+3 ali 4 cm eps 100,a zdaj je kar je.V torek delam estrihe,zato vas prosim še za kakšen nasvet
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 4.6.2010 18:00

Ogovoril bom iz svojega primera: tlaki so bili narejeni pred 6 leti (5cm EPS70, 5cm beton) in ker se ni pobeljeno so vagrisi se vedno vidni. Na to je polozen finalni tlak iz z upostevanjem debeline tega zaznavam, da se je tlak ulegel komaj opazno, max. 2-3mm, ponekod pa niti tega ni zaznati.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 4.6.2010 18:50

Tamy napisal/-a:Ogovoril bom iz svojega primera: tlaki so bili narejeni pred 6 leti (5cm EPS70, 5cm beton) in ker se ni pobeljeno so vagrisi se vedno vidni. Na to je polozen finalni tlak iz z upostevanjem debeline tega zaznavam, da se je tlak ulegel komaj opazno, max. 2-3mm, ponekod pa niti tega ni zaznati.

živjo Tammy
se pravi da bo kar držala povezava teže (potrebne) za 10% deformacijo.Pa si zadovoljen z eps 70,a si dal kaj mreže,koliko m2 pa je največji prostor?
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.6.2010 19:46

zaznavam, da se je tlak ulegel komaj opazno, max. 2-3mm,
Naj opozorim na dejstvo, da je 5 cm estrih že 100 kg / m2. Predpis predvideva, da je možna max spremenljiva obremenitev 150 kg / m2. Teža estriha je stisnila izolacijo med ulivanjem, tega stiska ne moreš sedaj ugotavljati. To, kar ugotavljaš stisk 2 - 3 mm je lezenje (deformacija v času ob konstantni obremenitvi). Zanimivo bi bilo opazovati stisk, če kake 4 osebe stopijo v en kot prostora.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 5.6.2010 14:02

Bom enkrat poskusil stopiti v kot z druscino... Kar se tice pa mreze, je pa tako, da so bili estrihi z vezivom (klamfice), pa smo mreze (100x100x4mm) vseeno dali tam kjer je talno, da smo na njih vezali cevi. Najvecji prostor je 60m2, kjer smo naredili 'dilatacijo'- ob zalivanju prerezali beton. Kakih pokanj nisem (se) zaznal. Glede uleganja, mi je prislo na misel, da se je to zgodilo ze ob vlivanju, pa sem takrat ze napisal post. Absolutno ima Zerjavar prav! Koliko pa sem zadovoljen z EPS70 pa ne bi vedel povedati...
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heron » 5.6.2010 18:55

živjo,
ja stiropor je položen,polimal sem ga še z selotejpom,moram reč da kr dobr izpade.Bi pa predlagal drugim ki bodo še polagali estrih,oz.izolacijo,da si lahko fino pomagajo z pištolo,ki topi vosek,s to zadevo prime vse isto kot z purpenom oz.je še boljše ker prime takoj.Jaz sem limal tako stranski trak kot stiropor plošče,danes pa tudi pvc folijo in se res dobr obnese,na vsaj jz sem bil zadovoljen.
Mreže bom položil ko bo že nekaj betona na izolaciji,da ne bodo čisto na tleh.
Imam pa še eno vprašanje-v kletnih prostorih-ali je potrebno na stirodur dati tudi folijo?
lp
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 6.6.2010 7:10

Kolikor se spomnim, sem bil sam pred isto dilemo, pa smo filojo vseeno dali z razlogom, da se pac fizicno loci stirodur od betona. Kaj pa pistola, a je to tista z lepilom 'na patrone'?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov