Kalibri
Moderator: -M-
30 prispevkov
• Stran 2 od 2 • 1, 2
Postopki kalibriranja
Pozdravljeni,
zanima me če ima kateri navodila za kalibriranje šublerjev, mikrometrov, navojnih puš,... vse kar zahteva ISO 9001.
Hvala.
zanima me če ima kateri navodila za kalibriranje šublerjev, mikrometrov, navojnih puš,... vse kar zahteva ISO 9001.
Hvala.
- MatevzH
- Novinec

Kalibracije meril predpisuje standard VDI2618 (list 9.1 za pomična merila, list 5 za mikrometre,..).
Kalibracija pomičnega merila:
-priprava (identifikacija)
-čiščenje
-razmegnetenje
-vizuelna kontrola (enaka debelina označb, robovi označb, označena ločljivost, pri digitalnih ispravnost prikaza zaslona-vse številke na 8; merska enota, nepoškodovani kraki)
-popravilo manjših poškodb, korozije
-funkcijski preiskus (gibljivost skozi celotno merilno območje, paralelnost krakov, delovanje zavore, delovanje podatkovnega izhoda)
-trdota
-temperiranje
-kalibracija( ugotoviti odstopanja za notranje, zunanje merjenje ter merjenje višine in glbine) s predpisanimi etaloni
-ovrednotenje meritev (diagram, tabela ali rač. program)
-merilna negotovst
-odobritev (označba s terminom naslednje kalibracije)
Za vsako kalibracijo je potrebno voditi zapisnik. Če neko delo ni zapisano se smatra kot da ni opravljeno!!!
Kalibracija pomičnega merila:
-priprava (identifikacija)
-čiščenje
-razmegnetenje
-vizuelna kontrola (enaka debelina označb, robovi označb, označena ločljivost, pri digitalnih ispravnost prikaza zaslona-vse številke na 8; merska enota, nepoškodovani kraki)
-popravilo manjših poškodb, korozije
-funkcijski preiskus (gibljivost skozi celotno merilno območje, paralelnost krakov, delovanje zavore, delovanje podatkovnega izhoda)
-trdota
-temperiranje
-kalibracija( ugotoviti odstopanja za notranje, zunanje merjenje ter merjenje višine in glbine) s predpisanimi etaloni
-ovrednotenje meritev (diagram, tabela ali rač. program)
-merilna negotovst
-odobritev (označba s terminom naslednje kalibracije)
Za vsako kalibracijo je potrebno voditi zapisnik. Če neko delo ni zapisano se smatra kot da ni opravljeno!!!
Ne uporabite silo, vzemite raje težje kladivo!
- no_vem
- Sodelavec

ktm1001 napisal/-a:Ima kdo kak primer kako npr. izračunati toleranco za kontrolni trn za luknjo H7. (gre/ne gre)
Iz strojniškega priročnika se ne znajdem.
Kontrolni trni so običajno v kakovostnem razredu +/- 0,001 ali pa 0,002
Kako je po standardu ne vem po logiki bi pa moralo biti nekako tako npr. za luknjo fi 10H7
gre: fi9,999 +/- 0,001
ne gre fi10,017 +/-0,001 (tukaj je verjetno kaj definirano koliko mora presegati nazivno mero, ker 0,001 preseška se verjetno še ne občuti dovolj)
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

No dobro tole je malo bolj po domače.
Bolj sem upal na spodnji postopek.
Bolj sem upal na spodnji postopek.
brcki napisal/-a:Najboj enostavno je uporabiti naš dobri stari strojniški priročnik (krautov) in poiskati stran tolerance meril. V mojem doma je stran 510 (1993), če pa ne najdeš (novejši) lahko stran najdeš na koncu priročnika v stvarnem kazalu.
- ktm1001
- Strokovnjak

ktm1001 napisal/-a:No dobro tole je malo bolj po domače.
Bolj sem upal na spodnji postopek.brcki napisal/-a:Najboj enostavno je uporabiti naš dobri stari strojniški priročnik (krautov) in poiskati stran tolerance meril. V mojem doma je stran 510 (1993), če pa ne najdeš (novejši) lahko stran najdeš na koncu priročnika v stvarnem kazalu.
Vse merilne trne (neokroglih oblik), ki sem jih narisal sem naredil po taki logiki, kot sem jo napisal zgoraj...
če pa vas zanima samo razlaga standrda, je pa v zadnji izdaji Krauta na strani 567 in je lepo napisan postopek.
Npr. za fi10H7 (10.000 - 10.015)
Nmax=10.015
Nmin=10.000
Trn GRE:
imenska mera: Nmin+z (z iz tabele0,002-lega tolerančnega polja trna) 10,002
širina tolerančnega polja, iz tabele H=0,0025
torej mora biti trn gre: 10,002+/- 0,0025/2
uporablja pa se ta trn lahko toliko časa, da je njegova mera v najslabšem primeru Nmin-y (za primer 10H7 je to 10-0,0015)
Za NE GRE:
imenska mera trna = Nmax (10,015)
lega tolerančnega polja je kar na Nmax
širina tolerančnega polja H pa ista kot pri GRE trnu
Torej bo trn NE GRE 10,015+/- 0,0025/2
Upam, da nisem kje zgrešil kakšno decimalko..
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

masinist napisal/-a:Tole se mi zdi pa malo čudno.
Spodnja toleranca za H7 je nula. Ti pa bi rad notri spravil trn, ki ima lahko dobre 3 mikrone plusa. To nikakor ne bo šlo notri.
lp, masinist
Kot zgleda je po presoji tistih, ki so pisali ta standard, bolje se pomeri kakšen dober kos kot slab, kot pa da se slabega kot dobrega.
Ker, če je pa trn narejen na spodnjo toleranco je pa potem fi 10,00075...
Z merilnimi trni je vedno problem, sploh ko so namenjeni merjenju kombinacije dimezijskih in geometrijskih toleranc...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Če hočeš merilni trn spraviti v luknjo, mora biti le-ta večja vsaj za 3-4 mikrone. Pa že v osnovi je po tvoje trn večji za 3 mikrone.
Torej si s takšnim kalibrom toleranco izdelka že skoraj prepolovil???
Potem pa takšno "rezervo" upoštevaj še na zgornji meji. In prideš do tega, da mora biti izdelek s H7 toleranco izdelan znotraj 2-3 mikronov.
Mislim, da ti je sedaj jasno, da tiste tvoje formule ne držijo. Daj še 1x preveri.
Torej si s takšnim kalibrom toleranco izdelka že skoraj prepolovil???
Potem pa takšno "rezervo" upoštevaj še na zgornji meji. In prideš do tega, da mora biti izdelek s H7 toleranco izdelan znotraj 2-3 mikronov.
Mislim, da ti je sedaj jasno, da tiste tvoje formule ne držijo. Daj še 1x preveri.
- masinist
- Strokovnjak

[quote="ktm1001"]Tukaj je slikca... mah čudno mi je malo.
KTM, tole so tolerance meril za čepe (se pravi če je narejen nek čep s toleranco npr. h) se pravi je merilo obroč.
Prej smo pa govorili o merjenju luknje, se pravi je merilo trn. (ena stran naprej).
Tole bo treba poiskati
http://www.lw-gmbh.com/061/html/qm-plain.html
ali pa DIN 7150
KTM, tole so tolerance meril za čepe (se pravi če je narejen nek čep s toleranco npr. h) se pravi je merilo obroč.
Prej smo pa govorili o merjenju luknje, se pravi je merilo trn. (ena stran naprej).
Tole bo treba poiskati
ali pa DIN 7150
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Sem našel tale programček, ki deluje na osnovi DIN 7150 (za kalibre gre, ne gre), je v Krautu kar prav...

- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

ktm1001 napisal/-a:Tale programček bo taprav
Hvala za pomoč.
Sem se tudi sam veliko naučil spotoma... Je pa tudi postopek v Krautu pravilen.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

30 prispevkov
• Stran 2 od 2 • 1, 2
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov