STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja športnega vozila

Samogradnja športnega vozila

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Punkt » 19.9.2009 23:53

Osebno se mi zdi vsak dodaten prenos dodatna izguba.

Ne vem kako je v praksi bolje ampak vsaj v teoriji če bo pogonsko kolo zadaj bi jaz razmislil o takšni izvedbi:

Slika

Slika

Slika

Še spredaj:

Slika

Pa še bolj napredna zadeva za prihodnost:

Slika

Kar nekaj ponudbe vidim da se najde celo v Sloveniji na tem področju. In tudi izdelava takšnega sklopa glede na želene karakteristike menim da ne predstavlja nekega večjega problema. Niti finančnega najverjetneje. Kar je nenazadnje verjetno v vsakem primeru prvi faktor na katerega se pomisli pri takšnih in podobnih projektih!
Zadnjič spremenil Punkt, dne 1.10.2009 0:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pinc » 29.9.2009 21:23

pozdravljeni

sem zasledil to temo in mi ni da bi odpiral nove zanima me samo kaksno bos naredil konstrukcijo oz. kaksni so predpisi. Kaksno jeklo mora bit ker sam razmisljam da bi izdelal tricikel samo ne na podlagi hrosca ampak svoja konstrukcija. Nekaj sem se ze pogovarjal da mora bit cev brezsivna in da mora imet deklaracijo a je to vse al se mora imet kaj drugega? Kaj pa varjeno na kateri nacin MIG ali TIG al to ne igra vloge?

lp pozdrav
pinc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a WarpedOne » 29.9.2009 22:30

Predpis je deklerativen: Inženirska ocena.
Detajli izvedbe niso opredeljeni.
WarpedOne
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 30.9.2009 12:57

WarpedOne napisal/-a:Predpis je deklerativen: Inženirska ocena.
Detajli izvedbe niso opredeljeni.

Pa je inženirska ocena opredeljena?
V mislih imam izgled, kajnaj bi vsebovala? al se še njim ne sanja kaj hočejo(najverjetneje)
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WarpedOne » 30.9.2009 15:06

Pa je inženirska ocena opredeljena?
V mislih imam izgled, kajnaj bi vsebovala? al se še njim ne sanja kaj hočejo(najverjetneje)

Uradno veljaven predpis pravi:
"Inženirska ocena" pomeni strokovno oceno o izpolnjenosti predpisanih zahtev, ki jo opravi strokovnjak, določen s strani strokovne organizacije, na podlagi svojih izkušenj na področju vozil ob uporabi uveljavljene inženirske prakse.

Kako točno to zgleda v praksi zelo zanima tudi mene.

Predpisane zahteve so navedene tule: http://www.mzp.gov.si/si/delovna_podrocja/promet/prometna_politika/vozila/seznam_tehnicnih_specifikacij_za_dvo_in_trikolesna_motorna_vozila_ter_enakovredni_predpisi/

Kaj konkretnega o samem okvirju še nism zasledil.
WarpedOne
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a supersonic » 30.9.2009 20:30

pinc napisal/-a:pozdravljeni

sem zasledil to temo in mi ni da bi odpiral nove zanima me samo kaksno bos naredil konstrukcijo oz. kaksni so predpisi. Kaksno jeklo mora bit ker sam razmisljam da bi izdelal tricikel samo ne na podlagi hrosca ampak svoja konstrukcija. Nekaj sem se ze pogovarjal da mora bit cev brezsivna in da mora imet deklaracijo a je to vse al se mora imet kaj drugega? Kaj pa varjeno na kateri nacin MIG ali TIG al to ne igra vloge?

lp pozdrav

Postopek varjenja verjetno ni važen, gotovo pa se zahteva A test varilca.
supersonic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 30.9.2009 21:31

Ma ti bom jest dobil zobati jermen k bo zadostil zahtevam...ko najdem čas bom tudi jermen.
Za današnje jermene moč ni problem, vrtljaji tudi ne. Vsak malo navit motor se približa 10000 vrtljajem pa vzdrži,..celo običajen jermen...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pinc » 15.10.2009 20:08

pozdravljeni

imam se eno prosnjo

ima slucajno kateri nacrt oz mere za izdelavo vilic pri trikoleniku in tista glava v katero pridjo vilice prisraufane.
al pa kaksno stran s katere bi se dalo dobit mere !

LEPO PROSIMMM

hvala

lp pinc
pinc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čopi » 16.10.2009 17:01

Mer za izdelavo vilic oz. prednjega dela trajka imam ogromno, kaj pa ti točno rabiš verjetno pa še sam neveš, vse je odvisno od ogrodja oz. šasije.

Fantje dejte raje prej kak načrt narest mal premislt kaj boste delali in kako, ker tele gluposti ki jih pišete mi grejo že počasi na K****. Popoldne ko nimate kaj delati si zamislite nek projekt pol pa že po forumu bluzite o delih oz. kosih ko pridejo na vrsto šele proti koncu projekta. Vsi bi kar neke trajke delali, si se pozanimal kako je z našo zakonodajo glede tega, maš kaj znanja ali si šele včeraj kupil fleksarco pa aparat za varjenje, si finančno sposobljen speljat tale projekt.....25-30K €............ Če si me kontaktiraj na mejl

copi02@gmail.com

sem jih naredil kar nekaj!!
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WarpedOne » 23.2.2010 10:03

Kljub vsem pomislekom se moja zadeva premika.

Iščem nekoga, da bi mi izdelal osnovo makete. Sama metoda in material po dogovoru, velikost cca 35 x 14 x 13 cm. V glavi mam CNC/sintranje ipd. Model bo v SW. Ponudbe in detajli na ZS.
WarpedOne
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a WarpedOne » 27.2.2010 18:53

Zanimivo, niti enega z vsaj deloma frej CNC mašino, ki bi rad kej zaslužu? :roll:
WarpedOne
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.2.2010 19:05

pod serijo 100 kosov te noben privatnik niti pogledal ne bo.

Ali ti bo pa zaračunal tako ceno, da te bo samo sra*t prijelo.

tole poglej http://www.3dprint.si/si/ če so že sponzorji foruma :P

Samo kar gledam cenik, pod 700€ ne boš skos prišel... :cry:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 18.3.2010 22:03

meni je všeč ta projekt. ko sem videl prvo slikico od pegeouta, se mi je zdelo super. potem pa vidim tvoj modelček unega rdečega avta in me je kar srat prjel.

V glavnem še se že lotiš take stvari, naredi stvar orenk, ne pa neko varianto garage-made gokart.

meni recimo je všeč od punkta zadnja varianta z in-wheel drive sistemom. jaz sem sicer že sam razmišljal o podobnem projektu, ampak pri tem šihtu ka ga imam, bi trajalo par let samo da bi naredil 3d model.

vsekakor zadeva ne more biti narejena z neko prešano pločevino kot je pri serijskih avtih. (govorim za okvir). tako da se pri takih stvareh začne z cevmi.

nariši na roke tloris in stranski ris v proporcih ter pokaži tukaj. ne pozabi, da je šasijo še najlažje narediti (steklena vlakna - obstajajo premazi, ki jih premažeš po nekem modelu iz lesa/gline ipd. in postavljaš mrežice gor).

vsekakor bi moral začeti z neko spodnjo cevjo, ki bi bila osnovni nosilec celotnega vozila. če bi bila ta cev izpostavljena, naj bo okrogla polirana, sicer je lahko kvadratna.

potem pa tako naprej.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 18.3.2010 23:02

korenje napisal/-a:meni je všeč ta projekt. ko sem videl prvo slikico od pegeouta, se mi je zdelo super. potem pa vidim tvoj modelček unega rdečega avta in me je kar srat prjel.

V glavnem še se že lotiš take stvari, naredi stvar orenk, ne pa neko varianto garage-made gokart.

meni recimo je všeč od punkta zadnja varianta z in-wheel drive sistemom. jaz sem sicer že sam razmišljal o podobnem projektu, ampak pri tem šihtu ka ga imam, bi trajalo par let samo da bi naredil 3d model.

vsekakor zadeva ne more biti narejena z neko prešano pločevino kot je pri serijskih avtih. (govorim za okvir). tako da se pri takih stvareh začne z cevmi.

nariši na roke tloris in stranski ris v proporcih ter pokaži tukaj. ne pozabi, da je šasijo še najlažje narediti (steklena vlakna - obstajajo premazi, ki jih premažeš po nekem modelu iz lesa/gline ipd. in postavljaš mrežice gor).

vsekakor bi moral začeti z neko spodnjo cevjo, ki bi bila osnovni nosilec celotnega vozila. če bi bila ta cev izpostavljena, naj bo okrogla polirana, sicer je lahko kvadratna.

potem pa tako naprej.

-------------------------------------------------------

Dobro jutro.... Warped je s svojim projektom vsaj 46 let pred tvojimi zamislimi.....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 19.3.2010 9:11

Fantje dejte raje prej kak načrt narest mal premislt kaj boste delali in kako, ker tele gluposti ki jih pišete mi grejo že počasi na K****. Popoldne ko nimate kaj delati si zamislite nek projekt pol pa že po forumu bluzite o delih oz. kosih ko pridejo na vrsto šele proti koncu projekta. Vsi bi kar neke trajke delali, si se pozanimal kako je z našo zakonodajo glede tega, maš kaj znanja ali si šele včeraj kupil fleksarco pa aparat za varjenje, si finančno sposobljen speljat tale projekt.....25-30K €............ Če si me kontaktiraj na mejl

Se popolnoma strinjam z napisanim, okol se prevažajo s starimi golfi na kurilca imeli bi pa superdupermašino ki stane 30k€ samo material da ne govorimo o delu :), smešno...

....velikost cca 35 x 14 x 13 cm.V glavi mam CNC/sintranje...

Ja če si resen za izdelavo ti najprej povem da ne bo pocen..

1. Storitve 3D ABS tiskanja modelov, PROPORC d.o.o.,Šmartinska 259, 1000 Ljubljana, 041 504652
Za tak modelček od oka par sto E ker je kar velik in masiven,...pa tudi površina bo stopničasta, za tvoj namen ko hočeš res lep modelček,...ti odsvetujem na ta način.

2.CNC pa vsak orodjar, tvoj model (brez koles) bi se dal izdelat na 3osni mašini z ene tremi-štirimi prepenjanji, recimo od oka iz ALUminija cca 15-20 ur rezkanja po 35E je 500-700 eurov plus material ene 50E, potem pa še kolesa in obese ki jih boš vstavil not, ne vem pa kako jih boš izdelal?
Lahko model izdelaš tudi petosno ampak boš kolesa tudi mogel izdelat posebej,....cena pomoje tam-tam

Rešit moraš še način izdelave koles in obes....in zbrat denar :)

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov