STROJNISTVO.com • Poglej temo - To so bili strojniki!!!

To so bili strojniki!!!

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 17.1.2010 22:28

mehanik123 napisal/-a:2 let sem hodil fajdigo poslušat, vaje sem na srečo prvo leto že naredil... tko da mi sedaj grejo na bruhanje navoji, ležaji, zvari, vzmeti pa še kaj drugega.

Po oceni bi rekel, da od okrog 130 kolikor nas je v 4. letniku (v 1. nas je bilo 330) jih študij res zanima približno 15%.[/quote]

Dokler se bo že na začetku strojniške poti razmišljalo na tak način bo šlo vse samo dol! :evil: Ti ljudje ki jih vidite na slikah niso razmišljali o plačah ampak so bili sami po sebi pomembni vsak se je čutil odgovornega za kar je bil postavljen na tisto mesto in je stvar opravljal z vso predanostjo medtem ko se danes marsikomu sladko je..;veliko so pa opravili medsebojni odnosi ki so danes na zelo nizki ravni vsepovsod![/quote]

Še v 70 in 80 so najboljši ljudje hodili na strojne fakse. Kdo pa sedaj gre? Taki, ki jih na Visoki varnostni niso vzel in strojni faks je bil zadnja od 3 izbir :lol: Če je kakšen dober gre pa na medicino, pravo.... Na strojni faks jih pa na smetišnici prinesejo večinoma, no se dobi še kaka izjema samo jo moraš z lučjo iskat pri belem dnevu. Kako že pravijo strokovno temu... Garbage In Gargabe Out

Bi pa bilo zanimivo vedeti, kaj so bile prej slabe plače ali slabi strojniki.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 17.1.2010 22:45

Pozdrav

Tudi nas je bilo kot brucev preko 200. V četrti letnik pa nas je prišlo 44. Od teh pa jih ima diplomo nekaj čez 30. Zapomnil pa sem si samo profesorje, ki so imeli dobra predavanja. študiral sem v MB zato sprašujem kaj je imel Fajdiga predvidevam, da kakšne str. elemente.

Je pa res, da so bila študijska leta najlepša, bolj kot učenje in tremo pred zagovori pa si bom zapomni družabno življenje in prijatelje, ki si jih pridobil takrat ko smo skupaj reševali matrike 5x5 :lol: :lol:
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 18.1.2010 11:09

Fajdiga predava strojne elemente ja, in moram rečt, da je eden izmed redkih profesorjev na ljubljanskem strojnem faksu, kateremu se že na daleč vidi da živi s strojništvom, ter je sposoben neke normalne diskusije s študenti(no, Nagode je mogoče še tak...). Nevem če je še kateri izmed profesorjev tako sproščen tudi med debatami med odmori oz. po predavanjih, da se s študenti pogovarja o predelavah tomosov, pa kako so lomili vijake za cilindre in podobne fore... :lol: svaka mu čast, res... :wink: Nekateri profesorji, ne bi o imenih, so totalna katastrofa...ena sama nad*kanost.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 18.1.2010 21:07

Ne bom kritiziral, sam bogi je, kdor si kruh služi z delom, pri katerem mu gre na bruhanje. Zase si domišljam, da sem strojnik z dušo in srcem. Še iz srednje šole mi je bila vedno želja, da bi imel stružnico, pa ko sem kasneje imel prvič denar, sem si jo tudi kupil, pa mi ni bilo nikoli žal. sicer je žena godrnjala-boljše, da bi si boljši avto kupil.., ampak sem rekel-stružnica mi bo avto še kupila, avto pa stružnice nikoli več. Ko sem jo domov pripeljal, bi najraje spal v delavnici. Sicer se mi je vsega potem kar nabralo nekaj, ampak tiste prve sem pa rekel, ne dam od hiše. Sicer sem ing, ampak dela sam za pisalno mizo in računalnikom 8 ur na dan nebi maral. Pa še nikoli mi ni bilo žal, da sem šel med strojnike.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 18.1.2010 21:24

SAJKO napisal/-a:Ne bom kritiziral, sam bogi je, kdor si kruh služi z delom, pri katerem mu gre na bruhanje. Zase si domišljam, da sem strojnik z dušo in srcem. Še iz srednje šole mi je bila vedno želja, da bi imel stružnico, pa ko sem kasneje imel prvič denar, sem si jo tudi kupil, pa mi ni bilo nikoli žal. sicer je žena godrnjala-boljše, da bi si boljši avto kupil.., ampak sem rekel-stružnica mi bo avto še kupila, avto pa stružnice nikoli več. Ko sem jo domov pripeljal, bi najraje spal v delavnici. Sicer se mi je vsega potem kar nabralo nekaj, ampak tiste prve sem pa rekel, ne dam od hiše. Sicer sem ing, ampak dela sam za pisalno mizo in računalnikom 8 ur na dan nebi maral. Pa še nikoli mi ni bilo žal, da sem šel med strojnike.

Sajko, ti si strojnik v srcu in duši.
Kapo dol.
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a leonslo » 23.10.2012 15:45

Kaj naj rečem, imamo enega takega starega strojnika pri hiši(moj deda-strojni mehanik) so bili res takšni ko se jim ni balo umazati in zašmirati.
leonslo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 25.10.2012 13:26

Pozdravljeni,
ne se preveč zgražat nad fantom, ki mu smrdijo vijaki. Strojništvo je dovolj široko, da se najde v njem. Mogoče pa je močan v fiziki in matematiki, pa mu grejo bolje simulacije... Kdo bi vedel? Čeprav sam stvar zares začutim šele, ko jo primem v roke, dajem možnost, da drugi dojemajo stvari na svoj način.
Z našo ceno je tako, da se je treba stalno pogajati za plačo. Ko so dobri časi in vem, da me rabijo, grem na pogajanja k direktorju, ko so slabi časi, sem tiho in delam!
Res pa je, da se inženirske zbornice ne sliši. Slučajno je direktor omenil, da je v vodstvu te organizacije. In glej, inženirji nismo kaj prida vredni v njegovi tovarni. Še za licenčno programsko opremo sem se moral boriti pet let - skladiščnik je dobil nov avto v dveh dneh! Dokler bodo vodili zbornico neki birokrati in direktorji, bodo delali v svojem interesu in ne v interesu inženirjev, ki ustvarjamo v slovenski industriji.

Dokler se bomo obnašali kot hlapci, bodo z nami delali kot s hlapci. Ko se bomo v naši deželi začeli obnašati kot gospodarji, se bodo stvari morale spremeniti.
S tem ne mislim na revolucijo; v revoluciji prevzamejo oblast največji tirani, mali človek pa plačuje krvavi davek...
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janz » 25.10.2012 15:52

3 leta nazaj sem bil v 3.MAJ na Reki, in v proizvodnji nisem videl računalnka:) sam ladijo pa so res naredili v cca 3 mesecih. Nas je eden od ing. starešin vozil en petek po tovarni in smo lahko vse pretipali in pregledali (krojenje pločevine, varjenje, obdelava, sestavljanje motorjev,...) razen na ladijo nas niso spustili in povem vam da je to bil en najlepših dnevov od kar sem strojnik :) da bi le lahko še kdaj šel tja sam slabo kaže... nekomu se kolca po lokaciji ob morju... in menjuje direktorje vsake par mesecev... če bi pustili ljudjem ki so zrastli v fabriki bi pomoje brez problemov delal se naprej...
upam da bom še kdaj uspel it not na ekskurzijo:)

ps: včasih so na svoji strani mel datum "porinuče" je ponavadi tovarna odprta pa greš loh zraven past frbca kako splavijo ladijo :)
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 28.10.2012 19:19

No tu pa še je en posnetek starih strojev( ki, pa še verjetno vedno delujejo).
http://www.youtube.com/watch?v=opp_6uhG ... re=related
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 28.10.2012 22:44

Globalizacija izpodjeda pa ne samo strojnike, tudi v drugih poklicih je podobno, kar se da skopirat, ponudit na trgu v večjih količinah , cena bo gotovo nižja od izvornega modela, si zatrl dobrega mojstra,ki je vložil veliko znanja, spretnosti, izkušenj.....zato dandanes ne pomeni toliko dober strokovnjak kot nekoč,če nek (manager) vidi hitrejši zaslužek z malo spretnosti na trgu preproda robo , bo vse manj vlagal v strokovnjake , čeprav ve, da to ni dolgoročno, bo izkoristil v svoj prid, s tem je zmanjšal vpliv strokovnjakov, sebi pridobil kapital,večji vpliv, s tem se mu odprejo vrata na stežaj in ima proste roke, kaj temu sledi pa se že ve...
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: To so bili strojniki!!!

OdgovorNapisal/-a afterglow » 1.3.2014 12:44

Dobre fotke!
afterglow
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani