STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a damo » 3.7.2010 21:24

Ima kdo številko od forumaša Milana (Jezernika)? Ga nujno rabim, pa se mi ne javi, njegovo številko pa sem izgubil.

Lahko na zasebno sporočilo.

lp
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 4.7.2010 20:53

mene pa zanima, če je možno zakopati cevi ~3m pod zemljo - (lj barje), da bi tako hladil vodo, ki bi jo uporabil za hlajenje prostorov poleti? se izplača?
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

Zakaj ne kupljena ?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 5.7.2010 19:27

Glede na vse debate in članke na to temo eno čisto direktno vprašanje; zakaj ne uporabiti kupljene črpalke z, če se ne motim, cop številom 3,2.
Drugo vprašanje; kdaj ima črpalka boljši izkoristek: če je uparjalnik na 35°C, 7°C ali na -7°?
S kom je omejena zgornja temperatura(lasnosti plina?)?

LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Hvala!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 17.7.2010 9:53

Vsem strokovnjakom hvala za odgovore! :o
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 17.7.2010 13:14

Tudi strokovnjaki so (izgleda) vcasih na dopustu! Kar se tice prvega vprasanja, je odgovor verjetno cena. Kar se tice drugega pa po mojem takole; vazna je tudi temperatura okolice, temperatura kondenzacije, kompresijsko razmerje, itd. En sam parameter (npr. temperatura uparjanja) se ne pogojuje izkoristka! Zgornjo mejo temperature pa vsekakor pogojujejo fizikalne lastnosti plina. Sicer pa je o tem na konkretno tej temi napisanega toliko materiala, da ga moras le prebrati in bos kar dosti vedel. Tudi sam sem bil pred pol leta popoln laik, danes pa imam ze malce pojma in kako zadevo ze sam naredim.
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 5.9.2010 9:51

vprasanje

negdo je omenjal da se da ampak bi rad preveril

ali bo mehka spajka ki se uporablja za spajkanje ogrevanja drzala pritiske na ceveh od klime
kajti na zalost nimam kompleta za trdo spajkanje in mi klicanje instalaterja dela nepotreben trosek
plin je r410A
vnaprej hvala
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 5.9.2010 10:20

Načeloma naj bi se dalo, vendar jaz nebi tega delal. Sploh ker boš verjetno spajkal kondenzator. Raje se zmeni s kakim hladilničarjem, da ti pride zalotat - strošek zanemarljiv proti tem, da imaš čez par let sitnosti zaradi mehkih lotov.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 5.9.2010 11:01

moram spajkat samo cevi ki grejo iz izmenjevalca do zunanje enote
to da bo za par let spustilo me ne obremenjuje prevec ker je to bolj za ucenje s casomo pa se bo ze nasel kaksen komplet za trdo spajkanje po ugodni ceni
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 7.9.2010 7:19

Ti kar zalotaj, načeloma bo držako :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.9.2010 14:49

sasase napisal/-a:vprasanje

ali bo mehka spajka ki se uporablja za spajkanje ogrevanja drzala pritiske na ceveh od klime
kajti na zalost nimam kompleta za trdo spajkanje in mi klicanje instalaterja dela nepotreben trosek
plin je r410A
vnaprej hvala

Problem mehke spajke je bolj kot njena trdnost poroznost, lahko se ti zgodi, da bo na spojih puščalo, saj je molekula R410A 20x manjša od molekule zraka.
Zaradi prisotnosti vibracij vseh hladilniških cevovodov ti še dodatno odsvetujem mehko lotanje.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 7.9.2010 18:55

hvala za info

sem probal trdo spajkat s svojim gorilnikom in mi spajko rastopi in zalije spoje na cevi spajka se lepo razlije in se povlece v spoj in po cevi upam da bo to drzalo
gorilnik je pa malo predelan gorilnik s kartuse da se da priklopit na jeklenko plina
bomo vidli ce drzi ko spustim plin v sistem
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 8.9.2010 7:44

sassapo napisal/-a:
sasase napisal/-a:vprasanje

plin je r410A
vnaprej hvala

Problem mehke spajke je bolj kot njena trdnost poroznost, lahko se ti zgodi, da bo na spojih puščalo, saj je molekula R410A 20x manjša od molekule zraka.
Zaradi prisotnosti vibracij vseh hladilniških cevovodov ti še dodatno odsvetujem mehko lotanje.

Načeloma se vedno hardlota, cena turboseta je v bauhausu ali emporju cca 120€, tako da ni smisla komplicirat.

Sicer jih kar nekaj drži že nekaj let zalotanih s cinom :) Je pa težje lepo zalit s cinom, ker se ga ne da nametat, ampak deluje bolj kapilarno (tekočega vleče v večjo špranjo) in je izredno težko zaliti večjo luknjo.

Je pa tako kot je povedal sapo razlika izredno velika v trdnosti in temperaturni obstojnosti - višja temperatura tališča... najslabše je pri R410, kjer je tudi tlak najvišji in stem notranja napetost v lotu...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 8.9.2010 17:56

kar se tice mehkega lotanja to dokaj pogosto prakticiram
na kaksnih 50 centralnah mogoce dva tri spoja ki sta spustila (in se to zaradi malomarnosti ) kapilaren efekt mi je poznan zato sem ustje cevi z prirocnim orodjem raztegnil tako da cev v cev useda na tesno kot je to pri fitingih za centralne
upam da bo to kar sem zalotal drzalo

kar se pa kompleta tice gorinik je ze pocasi na poti v moj keuder se najvec problema bo najti kaksno majhno flaso za kisik

hvala za info
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 8.9.2010 21:07

sasase napisal/-a:kar se tice mehkega lotanja to dokaj pogosto prakticiram
na kaksnih 50 centralnah mogoce dva tri spoja ki sta spustila (in se to zaradi malomarnosti ) kapilaren efekt mi je poznan zato sem ustje cevi z prirocnim orodjem raztegnil tako da cev v cev useda na tesno kot je to pri fitingih za centralne
upam da bo to kar sem zalotal drzalo

kar se pa kompleta tice gorinik je ze pocasi na poti v moj keuder se najvec problema bo najti kaksno majhno flaso za kisik

hvala za info

Kot ti je že glavca povedal, 120€ mini kompletek 3000°C z gorilnikom in obema jeklenkama... mislim, da se ti za ta denar ne splača ničesar izumljat
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 8.9.2010 22:01

Trdo lotati se da tudi s specialnim gorilnikom samo z navadnim Propan-Butanom. Sem ga kupil pred leti v Bauhausu za drobiž (cca 20 eur) in to zadnji primerek. Od takrat jih nisem več videl. Z njim sem trdo lotal tudi cevi 22 mm. Mislim da je firma C.F.H. - bom jutri pogledal.

l.p.zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov