STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 9.9.2010 8:41

Žuti, kdaj bo spet kak piknik :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 9.9.2010 17:18

glavca1 napisal/-a:Žuti, kdaj bo spet kak piknik :)

upam da bo se kaksen na prvega ki ste imeli nisem mel cajta pridit
Zadnjič spremenil sasase, dne 9.9.2010 19:28, skupaj popravljeno 1 krat.
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 9.9.2010 19:11

Jože, kar se mene tiče je lahko bilo kdaj, samo da je pri tebi :D . Meni je bila všeč pokrajina, vino, hrana, tvoja pupa - oopss, no ja , tudi ti si mi bil............ ................po svoje zanimiv :D . Šalo na stran. Če bi imel takšen prostor kot ti, bi vas (potencialne kandidate) povabil k sebi, ker pa tega na žalost nimam, pa da te (vaju) ne obremenjujemo ponovno z delom in izdatki, bi se tokrat lahko dobili kje drugje, kot je bil že predlog pred prvim piknikom. Vsak da par eurov, potem pa ..........kdo več nese, več profitira :lol: . Bojim se samo, da bo udeležba zelo skromna, ker so "toplotnočrpalkarski" kandidati že dobili potrebne informacije, druženje jih pa ne zanima tako zelo :wink: .
Če je zadeva resna, dorečimo pameten datum, kraj in višino "pristojbine", pa se bomo zopet vsaj malo nasmejali, če ne kaj druga.

L.P zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 12.9.2010 10:15

....dorečimo pameten datum...

upam da bo tole še v septembru, oktobra mam remont, pa verjetno ne bom mogel prit....
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 12.9.2010 20:29

pozdrav

evo moja toplotna igracka je danes prvic pognana
ratalo mi je vse trdo pospajkat ( moja igraca od gorinika brez problema spajka samo treba regulator umaknit)
zvakumiral se pa s starim kopresorjem cir 1 uro je delal i potlak na manometru je miroval se pol dneva

zadeva celo greje heheheh

vprasanaje

do katere temperature sme it plin na topli cevi ki gre v izmenjevalec ( da nebi vse skupaj razneslo ) plin je r410A

vnaprej hvala
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 12.9.2010 22:50

sasase napisal/-a:pozdrav

evo moja toplotna igracka je danes prvic pognana
ratalo mi je vse trdo pospajkat ( moja igraca od gorinika brez problema spajka samo treba regulator umaknit)
zvakumiral se pa s starim kopresorjem cir 1 uro je delal i potlak na manometru je miroval se pol dneva

zadeva celo greje heheheh

vprasanaje

do katere temperature sme it plin na topli cevi ki gre v izmenjevalec ( da nebi vse skupaj razneslo ) plin je r410A

vnaprej hvala

Pregrete pare iz kompresorja lahko dosežejo in celo presežejo 100°C brez straha, da ti bo kaj razneslo :wink:
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 13.9.2010 5:27

najlepsa hvala
ko je prislo do 55c me je ze bilo strah

ima gdo kaksno simpl idejo kako krmilit to cim bolj enostavno z cim manj e"e"e"
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.9.2010 8:30

Ne, ravno v tem je problem ;)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 13.9.2010 8:48

vem da je to najdrazja zadeva pamet je vedno draga

croco mi je dal s svojim odgovori smernice
sprasujem na kaj moram pazit da se zadeva ne sfizi

kot sem rekel se na tem ucim dosedanji vlozek je materijal za izmenjevalec svoje delo se ne racuna
ce bo vse po sreci bo na leto hisa izolirana z cir 10cm stiroporja tako da bi tak nacin gretja bil financno rentabilen (normalno 10m drv je zmeraj na zalogi )

klima je haier hcu 22 7kw grelne in 2.5 kw kompresor on-off izvedba
zadnja po velikosti pred profesionalnimi izvedbami

vprasanje
koliko ima smisla uporabit obstojeco elektroniko od same klime
z elektroniko sem imel problem ker je pregorel motor od notranje enote (pregorel je kontroler v samem motorju ) in mi je klima odhajala v error
ali ima smisla poskusat to elektroniko prevarat da je motor v funkciji

vnaprej hvala za ogovor
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 13.9.2010 10:16

jaz bi uporabil originalno elektroniko. Ventilator ima vgrajeno hallovo sondo ali optični enkoder, ki ti da neko frekvenco, odvisno od obratov. To moraš simulirat, da ti elektronika ne bo šla v error. Verjetno bo šlo s kakim 555 oscilatorjem.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 13.9.2010 10:21

damo napisal/-a:jaz bi uporabil originalno elektroniko. Ventilator ima vgrajeno hallovo sondo ali optični enkoder, ki ti da neko frekvenco, odvisno od obratov. To moraš simulirat, da ti elektronika ne bo šla v error. Verjetno bo šlo s kakim 555 oscilatorjem.
e

tukaj nisem doma

tocno ventilator ima halovo sondo to znam prebrat iz navodil in pa sheme

kako to prevarat
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 13.9.2010 13:39

frekvenca oscilatorja mora biti enaka hitrosti ventilatorja (obrati/s).

Vezje oscilatorja pa dobiš na googlu
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

Bristol kompresor

OdgovorNapisal/-a Tamy » 14.9.2010 13:30

V eni rabljeni klimi, ki jo ogledujem za potrebe TC, se nahaja Bristol 'reciprocating' kompresor. Nekaj o njem sem nasel na netu, sicer ne vem, ce prav razumem (ker iz slike ni dobro razvidno) da gre za kompresor z dvema batoma, ki ju kolencna gred izmenicno odmika. Zanima pa me ali ima kdo izkusnje z takimi kompresorji, kaksna je njihova vzdrzljivost, izkoristek itd. Ali gre za kompresor, ki je po kvaliteti nekje med batnim in rotacijskim ali pa gre tu za preziveto tehnologijo?
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Bristol kompresor

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 15.9.2010 7:05

Mislim da je imel mitubishi v prejnih verzijah take kompresorje, čeprav so sedaj bolj ali manj pri vseh novih klimah rotacijski....

Slabost batnega je glasnejše delovanje, je pa najboljši za doseganje visokih tlakov in neobčutljiv na nesnago.

Je pa tudi zelo občutljiv na tekočinski udar, kjer že malo faze zlomi ojnico (kar je tudi logično).

Mislim da so batni tudi v hladilnikih (vendar enojni) , nisem pa še nikoli odpru nobenega (sramota glede na to da sem skoraj vse ostale ) :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 15.9.2010 10:59

hehe
sem ze sezagal ene dva so sedaj

heh
malo za probo sem vceraj prisilil svoj crpalko brez upravljanja da je segrela vodo v sistemu do 55 C ( baba je ponorela zunaj lep soncni dan jest pa hajcam ko zmesan )
ampak to je blo rocno korigirano
bez pameti je to vseeno samo kup zelezja

ponovno vprasanja

kje je bolje merit toplo cev na izhodu kompresora ali na vhodu v izmenjevalec
drugo
ali padec napetosti lahko ugasne kompresor in ga postavi
v rezim da samo brni in kako to enostavno resit ( zivim bogu za hrbtom in so takni pojavi pogosti )

do katere temperature je pametno terat plin R410A na netu pise da je 70C zgornja meja ( kje to zmerit )

vem da so to amaterka vprasanja samo temo sem prebral ze nestetokrat ampak nekatere stvari najdem nekatere pa clovek spregleda tko da ne zamerit

vnaprej hvala
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov