STROJNISTVO.com • Poglej temo - NIZKE PLAČE UČITELJEV???

NIZKE PLAČE UČITELJEV???

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Miha77 » 24.9.2009 10:23

Žerjavar napisal/-a:Miha77 Vse kar si napisal je res. Vendar:

Neprimerno je primerjati plače pri nas in v Avstriji. Primerjajmo samo domače razmere. Vsi imamo prenizke plače, samo primerjajmo jih in skušajmo jih uravnovesiti.

Govoriš o varstvu več otrok - kaj pa posluževanje več strojev hkrati. Govoriš o zastareli opremi - misliš, da je v industriji ni? Govoriš o težkih delovnih razmerah - si že bil kdaj v livarni, kovačnici, mehanski delavnici z več deset ropotajočimi stroji, v varilnem obratu ...? Če si te stvari že okusil, pa dobro razmisli o težkih delovnih razmerah učiteljev.

Še enkrat bi poudaril:
Če že govorimo o plačah učiteljev, pa govorimo še o njihovem dejansko opravljenim delovnem času za to plačo.
Primerjajmo plačo za uro dejansko opravljenega dela.

Bom spet iz mojega primera povedal: Vsak dan oz. vsak popoldan vsaj 3 ure: za dnevne priprave, za tedenske priprave, mesečne priprave, poročila za individualne ure... Če želi imeti ob prihodu inšpektorja na šolo vsaj kolikor toliko urejeno dokumentacijo. Vsekakor pa tega ne počno vsi. Raje so popoldneve prosti in uživajo ob kavicah na terasah. In ob inšpekcijskem pregledu norijo in jočejo.
Ne smemo jih metati v isti koš.
Verjemite, ne pretiravam!
Miha
Miha77
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.9.2009 11:39

Tackleberry napisal/-a:ko bo učiteljica tvegala da jo v proizvodnji povozi viličar ali pa da nanjo z dvigala pade breme naj se javi. aja pa kako se že meri uspeh učiteljev oz. predanega znanja??
kakšne kazalce uspešnosti imajo?uspeh na maturi?? lepo prosim....

vodja izmene, ki ima pod sabo 15 bolgarov, romunov, .... ki ne razumejo besedice angleško kaj šele slovensko ima po moje več dela kot z učiteljica z 1 avtistom.

vsi ki se ukvarjamo s tehnologijo se moramo nenehno izobraževati, drugače konkurenčnost podjetja pade.
kaj novega se mora že naučiti prof. matematike oz. fizike (da ne govorim o slovenščini in ostalih predmetih)??
kolikor jaz vem se na novo ustvarja samo teorija kvantne mehanike, česar pa ne učijo na srednji oz OŠ.

Kolikor si pameten, izpadeš potem butast s takšnimi komentarji. Logično, da je mala možnost, da ti pade tabla na glavo v šoli, samo glede na tveganje in nevarnost se po moje ne daje osnovna plača. Tisto so potem dodatki, kot je bilo omenjeno v eni drugi temi. ČE jih dobiš je pa druga stvar.

Pa če si kdaj opazoval učiteljski poklic, ki ne zahteva toliko dodatnega izobraževanja pri snovi ki jo podaja učitelj, saj se v OŠ učimo osnov, ki so že dolgo časa enake in ker je OŠ obvezna za vse (naj bi bila) je brezveze neko hudo širjenje snovi.
Je pa drugo znanje pri učitelju, ki jo more bolj obvladati, to je podajanje snovi in znanja, da je zanimivo za učence, kar pa redko kdo zna. Najhujši primeri so ravno neki univ. dipl. inž. po raznih srednjih šolah, ki nimajo pojma o izobraževanju. Ne rečem pa da ne obvladajo znanja v nulo, kar sigurno večina ga.

To večini ljudem ne kapne, po moje. Vsi smo pa šli čez OŠ, ki jo brez učitelejv ne bi bilo in tudi nas ne bi bilo tam kjer smo, brez njih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 24.9.2009 13:00

mislim, da si ti zgrešil temo in tudi brcnil v temo.
vprašanje je bilo nizke plače učiteljev, ki se pritožujejo.

sicer če pa nisi razumel napisanega ti pa ne morem pomagat.očitno si osebno povezan s kako osebo iz prosvete pa ne razmišljaš objektivno.

o trudu ki si ga dal čez na naravoslovni in/ali pedagoški fakulteti pa ne bi zgubljal besed.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.9.2009 15:20

Tackleberry napisal/-a:o trudu ki si ga dal čez na naravoslovni in/ali pedagoški fakulteti pa ne bi zgubljal besed.

Zdaj ne vem ali je letelo name, se obnašam kot da je.
Če šteješ šolanje za univ. dipl. inž. strojništva pod naravoslovne ali pedagoške fakultete potem ti pa ni pomoči. Ponavadi je to spadalo pod tehnične fakultete...

Če se pa vrnem nazaj k temi... Mogoče ni prav, da jamrajo. Pa tudi ne jamrajo vsi, ko pa eden zajamra ga pa hitro pokažejo. Jaz ne vem kaj je temu vzrok.
Je pa res da v naši stroki pa premalo jamramo.
Ni se pa treba samo na učitelje spravljat. Maš polno enih ekonomistov, pravnikov, zdravnikov, ki bi PA MOGLI imeti neko odgovornost, pa je nimajo oz. se ji izognejo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan » 24.9.2009 18:11

Le čevlje sodi naj kopitar.
Bojan
Pripravnik
Pripravnik

Le čevlje sodi naj (K)kopitar!

OdgovorNapisal/-a dori » 4.10.2009 8:23

Dragi strojniki!
Sem učiteljica in za ta forum mi je povedal mož, ki je strojnik.
Sem prebrala vaša razmišljanja...
In sem - kar tako - malo pogledala na koledar, katere dneve ste bili tako zaposleni z razpravljanjem o naših plačah. Še bolj kot dnevi me je zanimal čas vašega razpravljanja. Hm, zanimivo!Pa poglejmo podatke za september 2009.
Tisti, ki ste najbolj pljuvali po naših plačah, ste bili najbolj aktivni med tednom (od ponedeljka do petka) in zelo zelo zanimivo: prvi se je oglasil ob 5.14, največ kritik na učiteljske plače pa je zaslediti do 15.00!
Če ste bili na dopustu, veste vi sami.
Predvidevam pa, da ste veselo debatirali MED VAŠIM DELOVNIM ČASOM IN NA STROŠKE VAŠE FIRME!
Zato raje nehajte pljuvati po drugih, ker sami niste nič boljši. Namesto da bi delali, zapravljate firmi čas in denar. Sram naj vas bo!
Pa še to. Tudi moja plača je obdavčena, procenti davka so sorazmerni drugim plačam, in ta denar gre v isti žakelj kot vaš. To pomeni, da tudi jaz futram državo.
Glede dopusta učiteljev pa še to: imamo ga, kot je zakonsko določeno (poglejte si ustrezne zakone in kolektivne pogodbe- saj imate čas, če lahko na forumu razpravljate o naših plačah) in v Sloveniji ni učitelja, ki bi imel za 2 meseca in pol dopusta. Manjko dni od dopusta do pouka prostih dni pa zapolnemo z izobraževanji (med počitnicami, ob petkih popoldan in sobotah),... in tudi s sestanki s starši otrok s posebnimi potrebami. Bodite srečni, če so vaši otroci zdravi, niso avtisti, niso dolgotrajno bolni otroci, niso gibalno ovirani, slušno ali vidno prizadeti, nimajo učnih težav, ...
Omeniti moram še odpuščanja (Gorenje, Mura, ...). Tudi moj mož je bil 4 mesece brezposelna oseba. Še dobro, da ima za ženo učiteljico!
Moj stanovski kolega praktičnega pouka na poklicni šoli, ki mu do penzije manjka še 5 let, je že eno leto na Zavodu, ker so na srednji šoli, kjer je poučeval, zaprli oddelek, ker ni bilo vpisanih otrok.
Zato: Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče, išče in bo iskal izgovore!

Pa lep dan, dragi strojniki!
Učiteljica
dori
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mainman » 4.10.2009 8:46

Gospa učiteljica, lepo da ne veste drugega kot primerjati kdaj je bil vpisan kateri komentar. Takoj ste prišli do zaključka, da so uporabniki kradli firmi denar. Mogoče so si samo vzeli minutko odmora, saj vejo, da bodo spet delali cel teden po 12 ur in to za plačo 8 ur.

Poznam kar nekaj učiteljev, pa tudi izkušnje iz šole kažejo na to, da tudi učitelji veselo izvajajo izvenslužbene dejavnosti. S tem ne kradejo firmi ampak vsem davkoplačevalcem, tudi meni.

Če primerjamo razmerje plač med javnimi oslužbenci in zasebnim sektorjem imajo javni uslužbenci prevelike plače. To je potrebno odpraviti oz. obrniti. Rešitvi sta dve:

- povečati plače v zs
- zmanjšati plače v javnem sektorju

Ker prva opcija nažalost ni izvedljiva je potrebno izvesti drugo.

Če bi bilo po moje bi za učitelje uvedel 8.urno obvezno prisotnost v šoli. Ko nima pouka naj se pripravlja na pouk ali pa popravlja kontrolke.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 4.10.2009 9:41

Vau učiteljiva se je razkurla. Te pa naj pove kolko ur povprečno dela v šoli in doma in kolko ma brutto plačo.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Boschtjan » 4.10.2009 12:47

Ja sej če je nam crknla krava, naj še pa drugim...

Res 1A razmišljanje!!
Boschtjan
Boschtjan
Sodelavec
Sodelavec

Re: Le čevlje sodi naj (K)kopitar!

OdgovorNapisal/-a drejach » 4.10.2009 13:29

dori napisal/-a:Dragi strojniki!
Pa še to. Tudi moja plača je obdavčena, procenti davka so sorazmerni drugim plačam, in ta denar gre v isti žakelj kot vaš. To pomeni, da tudi jaz futram državo.

Učiteljica

Sicer nimam nič proti učiteljem, ne vem zakaj ste se spravli na njih, ampak tole pa moram komentirat...
Seveda so plače v javni upravi tudi obdavčene. Ampak od kod pa pride denar za davke na te plače? Še vedno iz zasebnega sektorja. Neto učinek javnega sektorja je še vedno negativen, če ne bi bilo vse skupaj rahel paradoks, se vam ne zdi.

Ali po domače povedano, okrog riti v žep.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 4.10.2009 13:32

Boschtjan napisal/-a:

Res 1A razmišljanje!!

No pa moram še to pokomentirat :D
Problem je, ker javni sektor sploh nima krave, ampak samo pije mleko od "krav" iz zasebnega sektorja. Nekaj krav je crknilo, zato je mleka manj. Po tvojem naj javni sektor še naprej pije isto količino mleka (kakopak drugače ubožci, saj niso nič krivi), zasebni pa si je itak sam kriv, ker so jim krave crknile.

(no sej lastniki crknjenih krav so res (tudi) sami krivi, ampak najebejo ga tisti, ki še imajo krave, ker morajo več mleka dat javnemu sektorju, ker morajo ti več vzeti tam, kjer je še)

Res 1A razmišljanje!! :)
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Boschtjan » 4.10.2009 14:14

drejach napisal/-a:
Boschtjan napisal/-a:

Res 1A razmišljanje!!

No pa moram še to pokomentirat :D
Problem je, ker javni sektor sploh nima krave, ampak samo pije mleko od "krav" iz zasebnega sektorja. Nekaj krav je crknilo, zato je mleka manj. Po tvojem naj javni sektor še naprej pije isto količino mleka (kakopak drugače ubožci, saj niso nič krivi), zasebni pa si je itak sam kriv, ker so jim krave crknile.

(no sej lastniki crknjenih krav so res (tudi) sami krivi, ampak najebejo ga tisti, ki še imajo krave, ker morajo več mleka dat javnemu sektorju, ker morajo ti več vzeti tam, kjer je še)

Res 1A razmišljanje!! :)

In po tvoje, kaj boš dosegel s tem, če bodo znižali plače še javnem sektorju?
Boschtjan
Boschtjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Enduraš » 4.10.2009 14:18

ko je vojna, je vojna za vse? :roll:
Sam ne se kregat.
Enduraš
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 4.10.2009 14:34

Boschtjan napisal/-a:In po tvoje, kaj boš dosegel s tem, če bodo znižali plače še javnem sektorju?

Mogoče manjšo luknjo v proračunu in nižje davke?

Sicer pa ni nujno, da se znižajo plače, samo da se zniža skupna masa za plače.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Boschtjan » 4.10.2009 15:54

Davke ne bodo znižal, pa če plače v javnem sektorju ukinejo!

Moje mnenje pač. In mislim da se povprečna plača v strojništvu bo dvignila, sam vprašanje kdaj pa kako. Najbrž res ne bo drugega izhoda kot štrajk.

Dokler se za majhne plače dela, večjih ne bomo dobil...
Boschtjan
Boschtjan
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost