STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč pri priklopu črpalke in cevnega termostata!

Pomoč pri priklopu črpalke in cevnega termostata!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Pomoč pri priklopu črpalke in cevnega termostata!

OdgovorNapisal/-a Joco007 » 7.9.2008 19:50

POzdravljeni!

Vidim da ste tukaj dobri strokovnjaki, zato bi vas prosil za manjšo pomoč. Imamo namreč že precej star sistem centralne kurjave in sicer odprti sistem, zdaj smio imeli raztezno posodo na podstresju v eni sobi in zdaj si tam preurejam v koplanico in mi je napoti zato sem se odločil da si bomo naredili zaprti sistem in da bom dodal se črpelko in seveda zraven ta cevni termostat , ker zdaj smo imeli ker gravitacijski sistem. Pa peč imamo seveda na trda goriva. Zdaj pa me samo zanima kako bi moral zvezati ja ta termostat in to črpalko. Spodaj seveda mi še bo zdaj dodal razezno posodo z varnostnim ventilom.. Hvala za pomoč

LP
JOCO
Joco007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 9.9.2008 7:10

Cevni termostat postavite na toplo cev, ki gre iz kotla. Boljša je rešitev montaže kapilarnega termostata v kotel (če kotel dopušča), ker natančneje zaznava spremembo temperature in se hitreje odziva.

Električno je termostat povezan zaporedno, kot stikalo, ter nastavljen na temperaturo 60°C. Fazni vodnik peljemo skozi termostat nato pa na sponko L v črpalki. Ničelni vodnik povežemo direktno.

Navadno se v takih enostavnih sistemih ne montira nepovratnega ventila za obtočno črpalko.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Joco007 » 17.9.2008 17:50

Hvala ti za pomoč a sem se potem odločil da ne bom nič montiral črpalke(ker bogvedi kako dolgo bo še kaj peč držala pa bom potem rajši pol to naredu ko bom peč menjal9 ampak sem ker pustil gravitačni sistem ,samo naredil mi je zaprti sistem. Sam mi pa nekaj ne gre v glavo. zdaj ko mi je anredu zaprti sistem ko nalijem vodo v peč in spustim zrak iz vseh radiatorjev pa pol ko zakurim voda v peči pade pa mi ni jasno na kakšen način in tudi je potem spet zrak v radiatorjih. Ma kdo kaj več iskušenj?
JOCO
Joco007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a croco » 17.9.2008 19:47

Poglej na koliko tlaka imaš napolnjeno ekspanzijsko posodo. Toliko potem napolni sistem. Navadno je to 1,5 bara. Zrak bo počasi šel ven in prezračit boš moral še nekajkrat. Če je prenizek tlak ti lahko avtomatski odzračevalni lončki vlečejo zrak notri.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Joco007 » 22.9.2008 21:24

croco napisal/-a:Poglej na koliko tlaka imaš napolnjeno ekspanzijsko posodo. Toliko potem napolni sistem. Navadno je to 1,5 bara. Zrak bo počasi šel ven in prezračit boš moral še nekajkrat. Če je prenizek tlak ti lahko avtomatski odzračevalni lončki vlečejo zrak notri.

to misli raztezno posodo a ne, kako pa lahko ugotovim kolko barov je notri?
JOCO
Joco007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.9.2008 7:39

Pri zaprtem sistemu moraš imeti kontrolo tlaka (manometer in varnostni ventil). Težko si zamišljam uporabo tvojega sistema brez manometra, da v vsakem trenutku vidiš pritisk v sistemu. Za predtlak v zaprti raztezni posodi pa običajno ni instrumenta. Jaz uporabim kar manometer za avtomobilske pnevmatike (za polnjenje imam enak ventil).

Obširno razpravo o tej temi najdeš na tem forumu - energetsko in procesno strojništvo - Tlak v ogrevalnem sistemu niha. Bilo je konec leta 2007.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Joco007 » 25.9.2008 21:40

Žerjavar napisal/-a:Pri zaprtem sistemu moraš imeti kontrolo tlaka (manometer in varnostni ventil). Težko si zamišljam uporabo tvojega sistema brez manometra, da v vsakem trenutku vidiš pritisk v sistemu. Za predtlak v zaprti raztezni posodi pa običajno ni instrumenta. Jaz uporabim kar manometer za avtomobilske pnevmatike (za polnjenje imam enak ventil).

Obširno razpravo o tej temi najdeš na tem forumu - energetsko in procesno strojništvo - Tlak v ogrevalnem sistemu niha. Bilo je konec leta 2007.

Ej zdaj pa res ne vem imam manometer ali ne, sem res o tej temi malo nepoučen. V glavnem ima nekaj podobno manometru, ampak mi ne pise gorih bare, ampak kao piše enota mVS, kaj bi to bilo jaz ne vem, ve kdo drug? No v glavnem na tem števcu se vidi količina vode v peči in ko sme imel odprti sistem je ko sem napolnil sistem z vodo in izpustil ves zrak bil kazalec na 10 ( skala je od 0-20) in to je bil kazalec naravnost gor in ko sem potem kuril ko se je peč zagrela je še vendo kazalec bil naravnost gor. Zdaj ko ima pa zaprti sistem pa sem ravnotako napolnil sistem izpraznil ves zrak seveda pri ohlajeni vodi in kazalec isto bil na 10, Vendar ko sem pa zakuril se pa zdaj kazalec prestavi naprej za enih 4, odvisno od temperature, ko se pa ohladi pa kazalec pade pod 10 in potem imam zrak v spet v sistemu,čeprav mi ni jasno od kod. potem se probal enih dvakrat napolnit in izpustit zrak vendar vedno isto,zdaj pa ker tak pustim da je kazalec pod 10 ko pa zakurim pa naraste,je komu kaj bolj jasno? Prosim za pomoč

LP
JOCO
Joco007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.9.2008 7:08

Tvoj kazalec kaže mVS = metri vodnega stolpca. 10 mVS = 1 bar. Pri odprtem sistemu se je višek (raztezek) vode ob segrevanju shranil v odprti raztezni posodi (očitno 10 m nad manometrom. V tej posodi se je nivo dvignil nekaj cm, kar se na manometru ni poznalo. Od vode izpodrinjen zrak v raztezni posodi pa je šel ven - pritisk se ni spremenil. Pri zaprti raztezni posodi pa se mora izpodrinjeni zrak stisniti na manjši prostor in pritisk naraste. Pri topli (vroči) vodi v sistemu je tlak višji kot pri hladni. Predlagam ti, da hladni sistem napolniš kake 2 do 4 mVS več kot je višina najvišjega dela instalacije nad manometrom. Ko ti bo pritisk hladnega sistema padel na višino instalacije pa moraš vodo dopolniti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Pravilno!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 3.11.2008 13:10

Ti kar obdrži gravitacijski način ogrevanja, črpalka je kar velik strošek kar se elektrike tiče, če imaš pa še termostatske ventile na radiatorjih si pa zgrabil bika za roge kar se ogrevanja tiče. Vse te elektronike ki jih montirajo za regulacijo je nepotrebna če je razvod cevi in projekt pravilen.
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov