Dogovarjanje o višini plače
Moderator: -M-
19 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Dogovarjanje o višini plače
Pozdravljeni.
Imam veliko vprašanj, a ker še nisem bil na nobenem 'konkretnem' razgovoru za zaposlitev, vas prosim (ker vem da je tukaj kar nekaj izkušenih in prekaljenih strojnikov), da mi odgovorite in vsaj malo pomagate.
Sem študent 5.letnika, ki bom letos diplomiral. Imam kadrovsko štipendijo in to pomeni, da se bom moral zaposliti v podjetju, ki me štipendira. Ker bom absolvent, bom imel veliko časa in bom lahko delal v podjetju tudi med letom. V oktobru se bom dobil z direktorjem firme, da se dogovoriva o nadaljnem sodelovanju.
Izbral sem si že delovno mesto v podjetju, ki bi mi odgovarjalo. Kako naj povem, oziroma si pridobim to delovno mesto. Ali naj direktorju kar naravnost povem kaj bi delal, ali kako drugače?
Kako je s plačami? Kako naj direktorju na lep način (ne direktno, da ne bo rekel da sem grebator) povem, da se mi pod 5€ ne splača delati, saj imam v gostilni kjer delam isto plačo. Koliko pa ste vi dobili, ko ste začeli delati? Glede na to, da imam kar visoko povprečje, že nekaj izkušenj v tem podjetju, sem zagnan, in da je trenutno strojnikov v Sloveniji premalo, mislim da bi morala biti moja plača vsaj 6-8€/h. Kaj menite? Ali se je bolje dogovarjati o celotnem neto znesku konec meseca ali o urni postavki?
Hala že vnaprej in lep pozdrav
Imam veliko vprašanj, a ker še nisem bil na nobenem 'konkretnem' razgovoru za zaposlitev, vas prosim (ker vem da je tukaj kar nekaj izkušenih in prekaljenih strojnikov), da mi odgovorite in vsaj malo pomagate.
Sem študent 5.letnika, ki bom letos diplomiral. Imam kadrovsko štipendijo in to pomeni, da se bom moral zaposliti v podjetju, ki me štipendira. Ker bom absolvent, bom imel veliko časa in bom lahko delal v podjetju tudi med letom. V oktobru se bom dobil z direktorjem firme, da se dogovoriva o nadaljnem sodelovanju.
Izbral sem si že delovno mesto v podjetju, ki bi mi odgovarjalo. Kako naj povem, oziroma si pridobim to delovno mesto. Ali naj direktorju kar naravnost povem kaj bi delal, ali kako drugače?
Kako je s plačami? Kako naj direktorju na lep način (ne direktno, da ne bo rekel da sem grebator) povem, da se mi pod 5€ ne splača delati, saj imam v gostilni kjer delam isto plačo. Koliko pa ste vi dobili, ko ste začeli delati? Glede na to, da imam kar visoko povprečje, že nekaj izkušenj v tem podjetju, sem zagnan, in da je trenutno strojnikov v Sloveniji premalo, mislim da bi morala biti moja plača vsaj 6-8€/h. Kaj menite? Ali se je bolje dogovarjati o celotnem neto znesku konec meseca ali o urni postavki?
Hala že vnaprej in lep pozdrav
- fruc
- Sodelavec

Tu nekje 890-900 za začetnika ni nemogoče. Vse pa je odvisno od firme. Če maš zegn je lahko to tudi 1200-1300, samo takih nas je zelo malo (mislim na začetku). V večini primerov boš moral sprejeti njihove pogoje in plačo ter delovno mesto, na katero te bojo oni razporedili. Problem, ki ga vidim je ta. Ponavadi moraš oddelat 2 kratni čas, ko si prejemal štipendijo. To zna biti zelo dolgo in na plačo skoraj nimaš vpliva. Dostikrat se zgodi, da da zaposlena oseba odpoved še pred iztekom teh rokov in raje plača "pogodbeno kazen" ter gre drugam. Preverjeno. Pa obilo sreče.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
- BountyH
- Strokovnjak

plača je odvisna od:
1. podjetja (malo, veliko, uspešno, propadajoče, državno...)
2. nivo v podjetju ter oddelek - najnižji nivo so ljudje za tekočim trakom, potem imaš vodjo delovnega mesta, vodjo oddelka, direktor. če si tehnolog, sta samo 2 ali nad tabo, medtem ko če delaš za tekočim trakom so 3 ali 4 nad tabo. Računaj, da če si vodja, da imaš vsaj 20% višjo plačo, kot tisti pod tabo, predvsem zaradi odgovornosti.
3. odvisnost podjetja od tebe
recimo kot tehnolog začetnik računaj na 700€ za pripravništvo, potem pa ene 900÷1000€ neto.
Prosjačit za višjo plačo se ne izplača prvo leto, ker boš preveč zadovoljen z izkušnjami, ki jih boš pridobil.
potem drugo leto pa lahko začneš govorit, da snažilka zasluži toliko kot ti...
res pa da recimo podjetje, ki se ukvarja z raznimi gradbenimi konstrukcijami služijo ogromno, v primerjavi z kakšnimi ki se ukvarjajo z serijskimi izdelki... pač trg dela je kot gambling...
1. podjetja (malo, veliko, uspešno, propadajoče, državno...)
2. nivo v podjetju ter oddelek - najnižji nivo so ljudje za tekočim trakom, potem imaš vodjo delovnega mesta, vodjo oddelka, direktor. če si tehnolog, sta samo 2 ali nad tabo, medtem ko če delaš za tekočim trakom so 3 ali 4 nad tabo. Računaj, da če si vodja, da imaš vsaj 20% višjo plačo, kot tisti pod tabo, predvsem zaradi odgovornosti.
3. odvisnost podjetja od tebe
recimo kot tehnolog začetnik računaj na 700€ za pripravništvo, potem pa ene 900÷1000€ neto.
Prosjačit za višjo plačo se ne izplača prvo leto, ker boš preveč zadovoljen z izkušnjami, ki jih boš pridobil.
potem drugo leto pa lahko začneš govorit, da snažilka zasluži toliko kot ti...
res pa da recimo podjetje, ki se ukvarja z raznimi gradbenimi konstrukcijami služijo ogromno, v primerjavi z kakšnimi ki se ukvarjajo z serijskimi izdelki... pač trg dela je kot gambling...
- korenje
- Strokovnjak

ko takole tole berem se kar čudim o kakšnih cifrah govorite. Sem univerzitetni diplomirani inženir gospodarstva in sem začel v Uniorju kot študent pred tremi leti za 4€/uro. Potem sem se zaposlil kot tehnolog in sem dobil tam okrog 850€ netto. pol sem se odločil da menjam in so mi ponudili 100€ več. Odločil sem se da vrnem štipendije 14000€ in zdaj delam za 1500€ mesečno, kar ni malo če ne bi imel kredita za to štipendijo. Delam od 10-12 ur dnevno, delam na področju proizvodnje in se ogromno izobražujem samoiniciativno na lastne stroške. V podjetju sem odgovoren za 20 ljudi. Če bi te jaz sprejemal v službo bi mi moral kar dosti pokazati za 6-8€/uro. Jaz osebno bi ti ponudil 5€/uro, mogoče 5,5 dokler si še študent potem pa kakih 950 ampak bi se moral izkazati.
Pa preveč pameten ni fajn bit. Zavedati se moraš da si šel v strojništvo zato ker te to delo veseli, če bi pa rad imel denar bi pa mogu it za advokata al za farja;)
LP
Pa preveč pameten ni fajn bit. Zavedati se moraš da si šel v strojništvo zato ker te to delo veseli, če bi pa rad imel denar bi pa mogu it za advokata al za farja;)
LP
- kmetstroj
- Sodelavec

10-12 ur dnevno? Kaj pa družina, kolegi in ostalo. Še 1500 eurov na mesec je premalo za to kaj izgubiš privat. Jaz delo potegnem, ko je treba, brez problema, samo da se reši problem. Da pa bi vsak dan delal 12 ur, to pa je tu mač, pač moje mnenje. Če pa zraven štejemo še tvoje izobraževanje po šihtu (razen če se izobražuješ med delovnim časom), pa domov hodiš še samo spat. Delal tako kot ti, ko sem delal podiplomca, v službo sem šel ob 6:30 domov pa prišel ob 21:30. Po pol leta pa sem od svoje boljše polovice dobil ultimat, al ona al pa podiplomac. Katera je le obveljala, hm?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
- BountyH
- Strokovnjak

Kmetstroj, zanima me če se ti splača.
Prej si delal 8h/dan za 850€, kar znese 4.8€/h, sedaj delaš 11h/dan za 1500€, kar znese 6.2€/h. Če ne upoštevam obresti boš delal 5let tri ure dnevno več, da boš na nuli.
Toliko o kadrovskih štipendijah.
BountyH, zanima me če si uspel vnovčiti svojega podiplomca (mag ali dr).
Prej si delal 8h/dan za 850€, kar znese 4.8€/h, sedaj delaš 11h/dan za 1500€, kar znese 6.2€/h. Če ne upoštevam obresti boš delal 5let tri ure dnevno več, da boš na nuli.
Toliko o kadrovskih štipendijah.
BountyH, zanima me če si uspel vnovčiti svojega podiplomca (mag ali dr).
- 29010707
- Strokovnjak

Zame ima "strojni kmet
" prav. Vsaj kar se teme tiče. Pubec sprašuje za plačo in ne za kakovost življenja. Različni ljudje, različni šihti, različni sistemi. Fruc, priporočam ti da se o plači ne meniš na začetku. Raje delaj za kak 1-2€/h manj kake tri mesece, pol leta. Spoznaj delo, nauči se ga, zraven pa glej kje se lahko izkažeš. Najdi si "tržno nišo". Pa delaj 130%. Zdaj si še mlad in izkoristi to. Verjetno si boš čez nekaj časa pridobil status, kakršnega si zaslužiš. In ŠELE TAKRAT glej na evrčke v žepu. Če boš že na začetku živel ko bubreg u loju ne bo iz tebe nič.
DEUS EX MACHINA
- Basmek
- Strokovnjak

19 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov