STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kontrolni plan

Kontrolni plan

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Kontrolni plan

OdgovorNapisal/-a extra » 4.1.2010 10:34

Zdravo,
zanima me kakšne imate izkušnje z izdelavo kontrolnega plana. Glede na Pfmea se izdela kontrolni plan. Zanima me kakšno vrednost RPN ste določili ko ste vstavljali podatke v kontrolni plan?

LP!
extra
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a aparadp » 4.1.2010 18:06

Zdravo,

Kontrolni plan se izdela glede na sinopsis (potek procesa -FC), PFMEA/ DFMEA, ostali dokumenti in glede na časovni status projekta - prototipni, predserijski in serijski KP (to niso revizije dokumentov!). Vse zapisano velja predvsem za avtomobilsko industrijo...

Sam KP nisem pripravljal, če te pa zanima, ti pa lahko pošljem vzorec...
aparadp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a miko99 » 5.1.2010 11:22

Zdravo,

najbolj preprosto in učinkovito je da uporabiš ( seveda če
imaš pogosto opravka z FMEA-ji in kontrolnimi plani
program FMEA Pro - 8/9 firme Dyadem, ki ti omogoča izjemno hitro izdelavo FMEA ( D in P), ter avtomatsko tvorjenje kontrolnih planov, kar je pomembno zato, da se prepreči da KP ne vsebuje postavk, ki so v FMEA.
Hkrati se tvori knjižnica problemov in ukrepov, itd, kar ti pomaga pri naslendjem FMEA ali KP.

Lp
miko99
Novinec
Novinec

Re: Kontrolni plan

OdgovorNapisal/-a Fancy » 7.1.2010 9:51

extra napisal/-a:Zdravo,
zanima me kakšne imate izkušnje z izdelavo kontrolnega plana. Glede na Pfmea se izdela kontrolni plan. Zanima me kakšno vrednost RPN ste določili ko ste vstavljali podatke v kontrolni plan?

LP!

Ja, PFMEA je osnova za kontrolni plan.
V kontrolnem planu je obvezna kontrola mere, katere je označena na risbi.
Kar se ostalega tiče - RPN vrednost si sam določiš, oziroma daš v plan kritično mero iz PFMEA.
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

Pk

OdgovorNapisal/-a qm engineer » 20.1.2010 12:57

plan kontrole se izdela na podlagi pfmea, kjer ugotoviš, katere dimenzije izdelka so v tvojem procesu kritične. (spreminjajoče se zaradi procesa) NAJBOLJ pomembna je kontrola teh dimenzij, ker lahko med procesom zanihajo izven predpisanih toleranc + dimenzij, ki jih kupec označi za kritične.
Če kupcu utemeljiš, da se njegove kritične mere v tvojem procesu ne spreminjajo lahko predlagaš da se to kontrolira na večjo frekvenco, da se dimenzijo da na certifikat orodja ipd...
navadno se kritične dimenzije kontrolirajo ob nastavljanju stroja + 2x na izmeno...
qm
qm engineer
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a extra » 21.1.2010 11:27

Razumem, da je potrebno za nek posamezni kos, ki se obdeluje na nekem stroju določiti mere, dimenzije ki se morajo kontrolirati.
Kaj pa če imaš izdelek iz več posameznih delov. Moraš delati PFMEA za vsak narejen kos posebej?
npr. imaš omaro, ki je sestavljena iz 100 delov. Ti vsak del posebej izdeluješ.
A mi lahko kdo pošlje narejemo PFMEA?
Mail: stp11474@yahoo.com
LP!
extra
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a qm engineer » 21.1.2010 14:03

hja... pri nas v podjetju ne izdelujemo vseh sestavnih delov, ampak jih delajo za nas dobavitelji... glede na to, da smo avtomobilisti, so zahteve večkrat v nebo vpijajoče... :) posledično od vseh dobaviteljev zahtevamo pfmea, za vsak sestavni del... tako da ima vsak del ki je vgrajen v končni izdelek svojo Pfmea

ker so naše FEMA poslovna skrivnost ti žal ne morem pomagati in poslati kakšne končane..
qm
qm engineer
Novinec
Novinec

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov