STROJNISTVO.com • Poglej temo - SAJ NI RES, PA JE!

SAJ NI RES, PA JE!

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

SAJ NI RES, PA JE!

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 25.1.2010 11:53

Konec lanskega leta sem se prijavil na razpis za prosto delovno mesto v eni znanih koroških firm. Zahtevana je bila univerzitetna izobrazba. Že po nekaj dneh sem dobil pisni odgovor, da moje prijave ne bodo obravnavali, ker nimam ustrezne izobrazbe za razpisano delovno mesto. Bil sem šokiran, saj imam visokošolsko diplomo Fakultete za strojništvo iz Maribora, še iz časov, ko si lahko izbiral le med višješolskim in visokošolskim študijem, torej moja diploma ustreza današnji 7.stopnji, oz. magisteriju po bolonjskem študiju.
Ker se s tem nisem strinjal, sem se osebno oglasil v kadrovski službi te firme, oborožen z diplomo, indeksom in sprintano tabelo primerjave ravni izobrazbe in strokovnih nazivov (s spletne strani FS Maribor). Ko sem jim stvar razložil, pa so me "poučili" da moja diploma ustreza današnji visokošolski strokovni izobrazbi, oni pa želijo nekoga z univerzitetno diplomo po bolonjskem programu. Vsa moja dokazovanja niso zalegla, še več, vodja kadrovske službe se je obnašal zelo arogantno in mi svetoval, naj se vpišem na univerzitetni bolonjski program, če želim takšno službo v njihovi firmi.
Seveda me zaposlitev v takšni firmi sploh ne zanima več, je pa zelo žalostno, da v kadrovskih službah ne poznajo primerjave med diplomami starih programov in novih bolonjskih. Zavod za zaposlovanje bi lahko organiziral kakšne seminarje, na katerih bi kadrovske delavce seznanili s primerjavo starih in novih nazivov in diplom. Žal pa tudi na Zavodu za zaposlovanje verjetno tega ne obvladajo najbolj.
Sem se pa odločil, da bom malo pobrskal po spletnih straneh FS. Ni mi čisto jasno, zakaj so sploh izvajali visokošolski strokovni študij (220 ECTS)in univerzitetni študij (300 ECTS)pred uvedbo bolonjskega študija (180 ECTS). Imam občutek, da diplomanti takratnega visokošolskega strokovnega programa (220 ECTS) ne vedo točno, kam spadajo. V tabeli je ta študij uvrščen v stopnjo 6/2, a dejansko imajo ti diplomanti 40 ECTS točk več kot današnji diplomanti univerzitetnega študija po BS. Pri vpisu na študij 2.stopnje (mag.inž.str.), ki ga bodo jeseni začeli izvajati, pa tudi nimajo priznanih teh 40 ECTS točk viška v primerjavi z novimi programi in morajo opraviti vse predpisane obveznosti. Diplomanti takratnega univerzitetnega študija (300 ECTS) pa se lahko vpišejo v doktorski študij (3.stopnja).
Torej je tudi sama FS nekoliko kriva za to zmedo z nazivi in diplomami.

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 25.1.2010 12:15

Poznam par ljudi, ki so hodili na visoko(3 ali 4 leta ne vem) in so potem ko so se programi spremenili pristali na 6. stopnji. Potem so morali par izpitov narediti in še enkrat diplomo napisati.

No nekaj takega je bilo.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 25.1.2010 13:13

Hm, jaz pa vedno pravim da to ni fer do tistih, ki smo študirali na uni. 1 leto več na faksu pa ista stopnja izobrazbe, pa še povrhu ista plača.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.1.2010 13:35

Sem si mislil, da bo prišlo do takšnih stvari. Jaz delam UNI na FS v LJ po starem in primerjam malo s sošolci iz gimanzije, ki delajo razne fakse po bolonjskem programu. Ni za verjet. :o :o
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 25.1.2010 15:28

BountyH napisal/-a:Hm, jaz pa vedno pravim da to ni fer do tistih, ki smo študirali na uni. 1 leto več na faksu pa ista stopnja izobrazbe, pa še povrhu ista plača.

Ni ista stopnja izobrazbe. Ti imaš kot uni.dipl.inž. 7. stopnjo izobrazbe. Nekdo ki bo končal univerzitetno smer po bolonjskem sistemu bo imel stopnjo 6/2. Če hočeš imet 7 stopnjo po novem sistemu je treba it na magisterij, kar pomeni, da bo tisti ki bo to storil, na faks hodil 1 leto dlje od tebe, za enako stopnjo izobrazbe.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.1.2010 15:59

Vodopivc napisal/-a:
BountyH napisal/-a:Hm, jaz pa vedno pravim da to ni fer do tistih, ki smo študirali na uni. 1 leto več na faksu pa ista stopnja izobrazbe, pa še povrhu ista plača.

Ni ista stopnja izobrazbe. Ti imaš kot uni.dipl.inž. 7. stopnjo izobrazbe. Nekdo ki bo končal univerzitetno smer po bolonjskem sistemu bo imel stopnjo 6/2. Če hočeš imet 7 stopnjo po novem sistemu je treba it na magisterij, kar pomeni, da bo tisti ki bo to storil, na faks hodil 1 leto dlje od tebe, za enako stopnjo izobrazbe.

Ja, to veš, če poznaš sistem. Tale tema se pa vrti okorg tega kako delodajalci (in še kdo drug) s tem niso sezanjeni.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 25.1.2010 18:56

No da vas malo potolažim....

Zadnje čase niso diplome vredne pol k.....

Za delodajalca je več vreden en strojni tehnik, ki se bo raztrgal na delovnem mestu. Kot kakšen, ki samo z diplomo maha. Diploma je sedaj kvečjemu za signaliziranje, da nisi ravno prevelik butel, samo to počasi nobenega ne briga. Samo da delaš.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Drago » 25.1.2010 20:20

Točno tako; nam trobijo že od začetka krize da ne prinašamo (inžinerji)dodatne vrednosti firmi (delničarjem seveda), torej gre slovenija proti poti Kitajske. Rabijo poceni delovno silo za "štancat" kose.
Nihče se ne vpraša kaj bo z razvojem, tehnologijo,...

Da se pa malo dotaknem teme okrog UNI, VSŠ,...Se strinjam da se ne morejo izenačevat izobrazbe (mislim stare) uni z vsš, ampak tako kot pa nas primerjajo zdaj (sam imam vsš) po stopnji izobrazbe z današnjimi "instant" inženirji ki prihajajo iz raznih privat "univerz" pa tudi ni fer!

Kakšno mnenje imajo le tisti ki so študirali izredno VSŠ in si ga plačali; se pravi univerza jim je obljubila 7 stopnjo zdaj pa so pristali na 6/2 ali kako že...
Lp,Drago
Drago
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pecho » 25.1.2010 21:04

Vodopivc napisal/-a:

Na faks bo hodil en semester več kot do sedaj univ.dipl.ing in imel priznanih enako število ECTS točk kot univ.dipl.inž.
Pecho
Novinec
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 25.1.2010 21:34

Pozdrav
Se bo kmalu pričelo na razgovorih za delo "kje sta pa študirali". Sedaj že vsaka srednja šola šiba inge. so že čisto razveljavili nekdanjo VŠ, z bolonsko pa bodo tudi nekdanj VIS kasneje UNI. Za delodajalca imamo vsi 7 stopnjo. Bo v nekaj letih tehnika razvrednotena in bodo lepo ing. delali za stroji saj bodo tehniki 5 stopnja izginili uvedli pa bodo tečaje pa boš imel 6 stopnjo za 7 pa boš šel v nadaljevalnega. Smo imeli na firmi nenega na praksi, ki je delal 6 stopnjo na srednji šoli. predmetnik pa daleč od strojništva. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin "Kako se obnašati na poslovnem kosilu". Kaj bo z našim gospodarstvom čez 10 let. Bo pač prej propadlo saj v firme nihče ne vlaga razen privatnikov.
Drugi samo črpajo.

lep pozdrav
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 25.1.2010 21:44

Največji greh se mi zdi,da jim tistim pol izpitov priznajo ki grejo iz višje na visoko.

Nimajo kariža (jaz priznam da sem ga 2 let delal)
Nimajo tehnične dokumentacije
nimajo obeh mehanik
nimajo numeričnih metod

No priznajo jim pol izpitov, samo jst sem se samo par teh ocvirkov spomnil.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 25.1.2010 22:30

Pecho napisal/-a:
Vodopivc napisal/-a:

Na faks bo hodil en semester več kot do sedaj univ.dipl.ing in imel priznanih enako število ECTS točk kot univ.dipl.inž.

En semester no, ne eno leto. Skratka, čas študija se daljša, kar je točno nasproten učinek kot bi bil tisti, za katerega je mišljena bolonjska reforma.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 26.1.2010 9:56

Hm, na portalu za Gorenje tudi piše uni. dipl. ing. A se tudi tu nea da prijavit z višjo šolo, al kak se že reče tej izobrazbi (3 leta faksa)?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 26.1.2010 10:38

Šteje samo znanje...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 26.1.2010 10:44

BountyH napisal/-a:Hm, na portalu za Gorenje tudi piše uni. dipl. ing. A se tudi tu nea da prijavit z višjo šolo, al kak se že reče tej izobrazbi (3 leta faksa)?

BountyH,če leti ta očitek name, potem očitno nisi dobro prebral mojega prispevka. Če boš še enkrat prebral, boš videl, da sem zapisal, da sem študiral takrat, ko je bil na Fakulteti za strojništvo v Mariboru na izbiro le višje- in visokošolski študij, torej je moja diploma visokošolskega študija (ki se je kasneje preimenoval v univerzitetnega) danes uvrščena v 7.stopnjo(7.stopnja je bila že tudi takrat), in nisem študiral,kot pišeš na kakšni višji šoli, oz. 3 leta faksa.

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov