Objavljeno: 08.02.2010 21:46 Naslov: MastercamX - posnemanje pod kotom
Kako se da v Mastercamu čim bolj enostavno naredit, da bi npr. rezkalna glava s ploščicami pod kotom 60° jemala postopno po 2 mm globine in se pri vsakem novem hodu pomaknila na potrebno razdaljo od konture? Torej da porezka do globine 12mm, rabi 6 hodov in vsak mora biti potem 1,155mm bolj odmaknjen (v tem primeru). A je kaka funkcija, ki bi to omogočala, ali je potrebno za vsak hod posebej preračunati odmik, oz. nastavit novo pot? Nekaj sem probaval s funkcijo "chamfer", ampak zgleda, da na ta način ne bo šlo.
Objavljeno: 09.02.2010 9:21 Naslov: Re: MastercamX - posnemanje pod kotom
hartan je napisal/a:
Kako se da v Mastercamu čim bolj enostavno naredit, da bi npr. rezkalna glava s ploščicami pod kotom 60° jemala postopno po 2 mm globine in se pri vsakem novem hodu pomaknila na potrebno razdaljo od konture? Torej da porezka do globine 12mm, rabi 6 hodov in vsak mora biti potem 1,155mm bolj odmaknjen (v tem primeru). A je kaka funkcija, ki bi to omogočala, ali je potrebno za vsak hod posebej preračunati odmik, oz. nastavit novo pot? Nekaj sem probaval s funkcijo "chamfer", ampak zgleda, da na ta način ne bo šlo.
Tu je slika, da bi se lažje videlo, kaj mislim...
Lahko bi narisal surf in potem frezal kot 3D konturo po globini steep 2 mm! Kako pa zgleda oblika (kontura), ki jo frezaš?
Objavljeno: 09.02.2010 14:54 Naslov: Re: MastercamX - posnemanje pod kotom
MC je napisal/a:
Lahko bi narisal surf in potem frezal kot 3D konturo po globini steep 2 mm! Kako pa zgleda oblika (kontura), ki jo frezaš?
LP
Ja, na način s 3D obdelavo sem že delal v enem drugem CAM-u, v Mastercamu pa se še najbolj ne znajdem...
kontura je samo ravna črta, prilagam še eno sliko, sicer je komad že na prejšnji sliki, ampak se bolj bogo vidi.
Rezka v smeri puščice na sliki, torej ostati mora površina pod kotom 60°.
S katerim ukazom konkretno si pa to mislil? Nekaj probavam s "Surface rough paralel", ampak dobim vun neke čudne poti kuj tak nekaj. Ono z "Chamfer" gre fajn (pkrzicev odgovor), treba je samo omogočit "Tapered walls" in nastavit kot.
A se da naredit, da bi pri šropanju utora bila vsaka linija enaka, kot spodnja površina?
Več španov mam nareto z ukazom "Surface rugh project", ampak se, kolk vidim, tu da naret samo ravno.
Sem probal s "swept 3D", tam mi pa ne odmakne (skorigira) orodja in mi radij zarezuje pregloboko.
A se da to kako enostavno nastavit, da odmakne?
- Advanced Multiaxis strategija
- uporabiš project strategijo
- število rotacijskih osi nastaviš na 3 (os orodja je v Z osi)
- odpreš še opcijo za nastavljanje grobih rezov ter se malo poigraš z nastavitvami, da dobiš željeno obdelovalno pot
- seveda moraš vklopiti še Gouge checking.
Potem pa mislim, da bi stvar morala narediti točno tako, kot želiš.
Ja, naredi točno tako.
Torej so te "Advenced Multiaxis" obdelave uporabne tudi pri navadnem 3D rezkanju, in ne samo tam, kjer so rotacijske osi zraven... Kak je pa potem pri postprocesiranju, a navadni 3-osni postprocesor za MX4 (npr. tisti, ki je že na CD-ju) prepozna te obdelave?
Torej so te "Advenced Multiaxis" obdelave uporabne tudi pri navadnem 3D rezkanju, in ne samo tam, kjer so rotacijske osi zraven
Ja, uporabne so predvsem takrat, ko moraš napraviti kako "zahtevnejšo" obdelovalno pot (takšno, kjer je potrebna bolj striktna nastavitev števila rezov oz. je zelo omejena možnost dvigovanja orodja).
Citiram:
Kak je pa potem pri postprocesiranju, a navadni 3-osni postprocesor za MX4 (npr. tisti, ki je že na CD-ju) prepozna te obdelave?
Mislim, da ja, vendar moraš imeti kontrolo osi orodja nastavljeno na 3-axis.