STROJNISTVO.com • Poglej temo - Motokultivator brez moči

Motokultivator brez moči

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Motokultivator brez moči

OdgovorNapisal/-a gk_p » 11.4.2010 10:34

Pozdravljeni,

prosil bi nekoga, če mi lahko pomaga s težavo. Kupil sem star motokultivator Gorenje - Muta s motorjem lombardini 300. Zadeva je prvih nekaj ur delala super. Čez čas se je motor začel dušiti in čutilo se je, da je izgubil moč. Pri naslednjem vžigu motor več ni vžgal, saj je svečka pooglenela (kot da bi jo zažgalo - polna črnih saj). Ko pa sem svečo očistil je motor spet vžgal in nekaj trenutkov delal normalno, a se je čez čas spet začel dušiti (če spustim gas potem crkne).

Pozneje sem motor peljal na servis in serviser ga je očistil, menjal olje in svečko (ni točno povedal kaj bi lahko bilo narobe, sumil je umazan bencin). Po servisu je stroj spet nekaj ur delal normalno a ga je pozneje spet začelo dušiti. Težava se je ponovno pojavila, tako da motor več ne vžge brez da bi pred tem očistil svečko.

V čem bi lahko bila težava? Res je, da je rezervoar za bencin odznotraj nekoliko porjavel, a se meni zdi da se ta rja ne lušči toliko. Pa tudi, ko sem pri uplinjaču iztočil bencin v čisto posodo se mi ni zdel tako umazan. Ali bi lahko malo umazan bencin tako vplival na motor?

Je mogoče imel kdo podobne izkušnje s svojim strojem?

Prosim za pomoč!
gk_p
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Technician » 11.4.2010 10:39

Nastavitev uplinjača.. Preveč bencina pride v valj, pa po vsej verjetnosti še napačno (prepozno)nastavljen vžig. Lahko pa je tudi zelo zamazan zračni filter.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 11.4.2010 10:58

Pozdravljen,

kot je že predhodnik povedal zamazan filter ali pa je pokrov filtra za zrak do konca zategnjen. To je bil pri meni vzrok dolga leta. Kadil je in bil brez moči.
Pod pokrovom filtra mora biti vijak z podložko, da lahko nastaviš ustrezno višino, če tega ni ga stisneš do plastičnega vložka. Ta pa ti zapre dovod zraka v uplinjač.

Lahko pa je tudi zamašena luknjica na pokrovu tanka, samo takrat bi bila svečka druge barve.
Drugače pa je lahko kompresija- potrebno jo je izmerit.Lahko pa so tudi ventili krivi...
Prvo poglej te zadeve, da ne boš cel motor razkopal ali pa dal na servis na katerem ti bodo računali... :oops:
Veliko sreče pri popravilu in lep pozdrav.
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zankrzan » 11.4.2010 14:46

pri uplinjaču imaš dve dizi odvij jih ven in očisti z zelo tanko žičko
Kdor maže, ta vozi
zankrzan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gk_p » 12.4.2010 8:43

Takoj zdaj, ko bo lepše vreme bom šel pogledat vse te tri stvari. Prvo bom probal z vijakom na upljinjaču nastaviti razmerje za dovod zraka in bencina. Če se pa nebo nič spremenilo, bom pa še pregledal dovod zraka iz filtra in probal bom nastaviti vžig (za slednje še točno nevem kako).

Po moje je pa manj verjetno, da je kriv filter, saj ga je pregledal mehanik in ni opazil napake. Je pa sumil vžigalno tuljavo, a je na koncu rekel, da je ni potrebno menjati. Jaz osebno mislim, da je nekaj narobe z uplinjačem.

Hvala za odgovore!
gk_p
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a princ1 » 12.4.2010 12:00

Prvo probaj menjat kapco svečke ali pa za probo veži žico direktno na svečko, če ne pomaga probaj z nastavitvami vplinjača. A motor mogoče poka v izpušno cev takrat ko ga duši?
princ1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Bojan Bricman » 12.4.2010 12:26

Zdravo

Si opazoval barvo izpušnih plinov. V kolikor ti kadi črno, potem nekaj ne štima okrog razmerja mešanice zrak-bencin. Prebogata mešanica.
V kolikor ti kadi plavo bi lahko bilo krivo olje, ki bi lahko prišlo v valj mimo batnih obročkov ali ventilov.
Vendar bo po vsej verjetnosti nekaj z razmerjem goriva in zraka.
In za božjo voljo, nikar z žico ne čisti šob!!!! Uporabi komprimiran zrak. Tudi zaradi takšnih posegov v šobe uplinjača bi lahko motor dobival preveč goriva.

lp, Bojan
Bojan Bricman
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a zankrzan » 12.4.2010 14:12

Bojan Bricman napisal/-a:Zdravo

Si opazoval barvo izpušnih plinov. V kolikor ti kadi črno, potem nekaj ne štima okrog razmerja mešanice zrak-bencin. Prebogata mešanica.
V kolikor ti kadi plavo bi lahko bilo krivo olje, ki bi lahko prišlo v valj mimo batnih obročkov ali ventilov.
Vendar bo po vsej verjetnosti nekaj z razmerjem goriva in zraka.
In za božjo voljo, nikar z žico ne čisti šob!!!! Uporabi komprimiran zrak. Tudi zaradi takšnih posegov v šobe uplinjača bi lahko motor dobival preveč goriva.

lp, Bojan

pri nas imamo tak motokultivator pa sem vedno z bakreno žičko očistil šobe katere odvijačiš in zgledajo kot nekakšen vijak. šoba pa izgleda tako da je čez ta "vijak" prevrtana luknjica in to luknjico potem očistiš z žičko
Kdor maže, ta vozi
zankrzan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gk_p » 12.4.2010 17:10

princ1 napisal/-a:Prvo probaj menjat kapco svečke ali pa za probo veži žico direktno na svečko, če ne pomaga probaj z nastavitvami vplinjača. A motor mogoče poka v izpušno cev takrat ko ga duši?

Ko sem motor kupil in ko sem ga pripeljal iz servisa je bil zvok normalen (za staro mašino), sedaj pa vedno ko pritisnem na gas zelo glasno poka. Ne spušča pa nobenega dima, mogoče samo nekoliko če na hitro pritisnem na gas. Kapica pa je bila menjana.

Danes sem se nekaj poigral s nastavitvami na uplinjaču in mislim, da se je malo pobolšal (zdaj ne crkne ko spustim gas). Čeprav svečka pa se še vedno zelo žge in tudi moči nima takšno kot bi mogel imeti. Pa kot sem napisal, zelo je glasen. Pod "štandgasom" se mi zdi, da bo zdaj, zdaj ugasno (duši ga).
gk_p
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a perk » 15.6.2010 14:41

Izkoristil bom to temo. Tudi jaz imam probleme z motokultivatojem muta z motorjem lombardini 300. Zadnje čase je pričel izgublajti moč.. Zanima me če kdo ve kolikšna more biti kompresija. Prav tako me zanima katero olje v motor.

LP
perk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a motoul46 » 28.6.2011 21:30

počeni batni obročki
nije žvaka za seljaka ;)
motoul46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 29.6.2011 18:34

Olje kakršnokoli....15w40....10w40....z boljšimi olji ne rabš pretiravat....lahko pa daš če maš željo!

Sem vam najdu ena navodila za šravfanje!

http://service.lombardinigroup.it/docum ... 02-556.pdf
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 29.6.2011 18:38

Še eni z vašimi problemi....v hrvaškem jeziku!

http://www.poljoprivredni-forum.com/sho ... hp?t=22030
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 29.6.2011 21:10

Ne poznam tega motorja tako, da dajem možen vzrok.
Nekateri vplinjači odpirajo lopute preko vzvodov, ki jih razmikajo vzmeti. Te vzmeti oslabjo in ne delujejo več. Pogostejši vzrok nedelovanja loput oziroma vzmeti je prah ki se nabere okrog vzmeti in moti delovanje. Dobro zunanje čiščenje vplinjača problem odpravi.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov