STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katero olje v motocikl

Katero olje v motocikl

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Katero olje v motocikl

OdgovorNapisal/-a sassapo » 12.4.2010 19:50

Morda kdo ve odgovor... zakaj je pretikanje na hladnem motorju dosti lahkotnejše kot ogretem... Uporabljam olja motul in fuchs, preiskusil sem različne viskoznosti, od pol. do čiste sintetike, pa skoraj ni razlike. Gre za dva motocikla različnih znamk cestnega in enduro, kupljena nova, utečena po predpisih in več kot redno servisirana.
UGANKA NA KATERO NE NAJDEM ODGOVORA :(
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 30.1.2011 20:11

hm... očitno uganka brez logične obrazložitve :o
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 31.1.2011 16:33

Najprej poglej če se vzvodje do menjalnika in ob vhodu v menjalnik na katerem mestu malo bolj segreje. Poglej tesnila, puše in podobno na vzvodih. Očitno nekje zaradi toplote malo blokira.
Če ni zunaj je podoben problem s tolerancami v menjalniku.
Predvidevam, da nimaš namena odpirati menjalnika, zato ti priporočam dodatek sredstva ki ima MoS2 v olje za menjalnik. Naj bo en servisni interval sredstvo v olju, potem speri notranjost menjalnika s kakršnimkoli oljem, šele potem nalij novo.
Nevem kakšna motorja imaš in kako ju voziš ampak pri hitri vožnji je zaželjeno bolj trdo pretikanje. Takrat ni časa za nežnost. Lahko je tudi normalna lastnost.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 31.1.2011 16:47

V MOTOR NE DAJAJ NOBENIH DODATKOV KI ZMANJŠUJEJO TRENJE.
Sklopka je v oljni kopeli in ti bo drsela dokler ne boš zažgal lamel.Ko enkrat vliješ aditiv se ga neboš rešil zlepa.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 31.1.2011 16:54

Malo definiraj kaj to pomeni.
"zakaj je pretikanje na hladnem motorju dosti lahkotnejše kot ogretem."
Ne poznam motorja ki bi šel mrzel "lepše" v prvo kot topel pa sem jih imel že veliko različnih.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kocjo612 » 31.1.2011 17:44

kakšne znamke so motorji? Jaz sem imel KTM smc660 in sm uporabljal olja Motorex, eden od serviserjov mi je 1x vlil Motulovo olje, in ga je popil v 2x hitrejšem času, pa tut zvok ob pretikanju je bil čisto drugačen, trd predvsem. Vsaka znamka zahteva svoje olje.
kocjo612
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a drejcek » 1.2.2011 8:29

Vsaka znamka priporoča oz. zahteva olje proizvajalca s katerim ima podpisano pogodbo o dobavi olja za "tovarniško deviška" motorna kolesa. Kakor koli...stvar ni logična...kako se lahko pretikanje opravlja lažje pri večji viskoznosti olja? Z izkušenj...na Hondi pretikanje med prestavami šiba super, ko motor doseže delovno temperaturo...
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 2.2.2011 21:42

Kawasaki Z1000 star 3 leta 18.000 km ter Suzuki DRZ400
star 7 let 11.000km. Oba motorja sem kupil nova in sta ljubiteljsko "pretirano" vzdrževana, olje in filter menjam 2x letno ne glede na km. Oba se hladna pretikata izredno lahkotno, ko se dodobra segrejeta pa prestavna ročka - nožka :lol: na obeh precej opazno otrdi, tako da je potrebna precej večja sila za menjavo prestave.
Očitno v olju ni problem, ker sem menjaval vse viskoznosti, pol in čisto sintetiko treh različnih proizvajalcev pa ni bilo popolnoma nobene razlike ne na sklopki ne menjalniku pa tudi pri nobenem ni bilo zaznati porabe olja.
Nisem ravno strojnik, nekaj malega znanja pa vseeno imam. Zanimivo da tudi noben moto mehanik ne zna razložit zakaj je temu tako in ali je tako delovanje pravilno ali ne. Komentar vseh... ja tako mora bit! Že morda, ampak mene grize zakaj, na kak način...
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 3.2.2011 1:27

Z motorji so bolj mimogrede ukvarjam. Imam pa iskušnje z avtomobili in bi za japonce povedal tako. So neverjetni kombinatorji delov. Novi avtomobili imajo dele ki so enaki ali minimalno spremenjeni že desetletja. Tako naletiš na iste dele ali minimalno spremenjene pri hondi, daihatsu, subaruju in to pri različnih letnikih.
Če pomisliš na to kombinatoriko je povsem mogoče, da kakšni deli niso povsem kompatibilni, mogoče zaradi različnega zaztezanja materialov ali nekompatibilne zasnove.
Sicer je zdaj povsod trend kupovanja polizdelkov pri istih dobaviteljih in kombiniranje v celoto.
Od motorja uporabnik pričakuje brezhibnost, ker gre za izdelek , ki je lastniku v veselje.
Samo pri italjanih dela včasih celotno konstrukcijo en inžener in še to včasih brez elektronskih pomagal.
Če povzamem, napako bi se dalo odkriti, ampak ne brez odpiranja. Vprašanje je če je smiselno, če zaradi tega ni drugih težav.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hilton » 3.2.2011 10:04

kupi becikl.....
pa kiro tele menja olje 2 krat letno, ce si naredil v 3 letih 18.000 km....

servisni intervali so na 10.000 na tvojem kawelnu je 5000km....

kupi evropejca ne pa da vozis japonsko sranje...

probal sem vsa olja od pol sin do full
mel vec motociklov pa nikol mel problemom z prestavljanjem, edini ko sem sam menjalnik unicil :D

tako da.......

ves niso gradske cipele za seljacko nogo....

aja pa dobronamerno
raje so vozi kakor da olje 2 krat letno menjas
dejansko si v 3 letih vrgel 400€ vstran z nepotrebno menjavo olja

aja kupi motul pa je to to

lp h
hilton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hilton » 3.2.2011 10:05

motul 300V sem ti pozabil pripisat

lp
hilton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 3.2.2011 16:01

hilton napisal/-a:motul 300V sem ti pozabil pripisat

lp

Pač imam veselje menjat olje (vse kar motul proizvaja) pomladi in jeseni :lol:
ps. Še vedno mi nihče ne zna razložit, znaš morda ti :o

Aja, pred tem sem imel evropejca, ki se je šaltal kot traktor dokler ni čisto crknil :cry:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov