STROJNISTVO.com • Poglej temo - Čiščenje emulzije z odbelovanca

Čiščenje emulzije z odbelovanca

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Čiščenje emulzije z odbelovanca

OdgovorNapisal/-a Belief » 1.8.2010 12:56

Pozdravljeni

Imam vprašanje glede čiščenja emulzije z obdelovancev. Po končani izdelavi kosa je le ta namreč masten oziroma moker, kar včasih predstavlja težavo zaradi pojava "flekov". Trenutno problem rešujem z uporabo pištole priklopljene na kompresor (razpihovanje), kar pa je seveda zelo glasno in mi vzame veliko časa. Kolikor sem do sedaj slišal, naj bi obstajale posebne tekočine, v katerih se da "prati" obdelovance? Mi lahko poveste kaj več, morda kako znamko, prodajalca, ceno, način uporabe, ali se zadeva v praksi dobro odnese... Ne potrebujem kakih zapletenih sistemov (ker proizvedemo samo kakih 500 manjših kosov na dan), verjetno pranje v banjicah oziroma kaj podobnega.

Delam na CNC stružnici, uporabljam polsintetično vodotopno sredstvo (emulzijo) "PRIMOL AL 371" proizvajalca OLMA d.o.o. iz Ljubljane. Večinoma obdelujemo medenino in rostfrei, občasno pa tudi navadno (rjaveče) jeklo.
Belief
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 1.8.2010 14:29

Mi peremo rf in medeninaste štancane izdelke (mažemo tudi z Primol AL 371) s tehničnim oz. specialnim bencinom. Je nekaj dražji, kot navaden, vendar se dobro obnese in ne smrdi kot navaden.

Če pa kdo ve še za kakšno varianto, se pripročam za informacijo.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 1.8.2010 14:51

Obdelovance takoj, ko jih pobereš iz stroja ali pridejo ven po transportnem traku operi v čisti vodi(potaplanje, rahlo tresenje,škropljenje),tako da se emulzija še bolj razredči in jih daj v drugo posodo s čisto vodo dokler jih ne daš v pralni stroj(obvezno vroče pranje, tako da vodne kapljice zaradi vročine izparijo)Ma-Eco Chem Rosinova ulica-Maribor, Castrol, pa še kdo bi se našel, kateri imajo pralna sredstva topna v vodi.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Belief » 7.8.2010 10:37

hmmm, hvala za informacije

"pralnega stroja" si trenutno še ne moremo privoščiti tak da ta opcija odpade. Kolko sploh koštajo te zadeve?

na spletni strani od Olma d.d. sem našel neko sredstvo za pranje obdelovancev, ampak se bom raje enkrat osebno oglasil v njihvem prodajnem centru in povprašal o primernosti. upam da bodo znali svetovati

http://www.olma.si/files/documents/pds/ ... l_T_TL.pdf
Belief
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a samouk » 7.8.2010 19:58

Če imate visokotlačni čistilni stroj na vročo vodo(Karcher, Vap,Lavor) se lahko tudi njega poslužite.Iz pločevine si naredite eno komoro, vrata od spredaj, okno iz pleksi da se vidi kje gre curek po komadih.

To je čisto preprosta in poceni ideja z moje strani.

Lp, Janko
Brez muje se čevelj ne obuje!
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 13.8.2010 12:20

Pozdravljeni,

Imate dve možnosti in sicer;
zamenjate hladilno tekočino ali nabavite čistilno sredstvo na bazi vode ki je primerna za čiščenje obdelovancev.
Če potrebujete več informacij mi pošlji e-mail na
grega@rimaz.si
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 13.8.2010 13:13

Dimc napisal/-a:Pozdravljeni,

Imate dve možnosti in sicer;
zamenjate hladilno tekočino ali nabavite čistilno sredstvo na bazi vode ki je primerna za čiščenje obdelovancev.
Če potrebujete več informacij mi pošlji e-mail na
grega@rimaz.si

Dimc, ti pa imaš možnost kaj je Belief napisal v prvem članku,ti svetujem da si še enkrat prebereš, ....da boš bolj razumel sebe, kaj si mu ti napisal.!

Vsaka hladilna tekočina pusti mastne madeže in tudi za obdelavo določenih materialov so določene emulzije.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 16.8.2010 5:35

Samouk,

Po vsaki obdelavi je obdelovanec moker, kot si omenil je za vsako obdelavo materiala svoja emulzija. Vendar je pri emulzijah tako, da se nekatere bolj primejo na obdelovanec kot druge ali drugače rečeno nekatere puščajo večje madeže na obdelovancih kot druge in če Belief zamenja emulzijo bo imel manjše težave pri čiščenju obdelovancev in emulzija ne bo puščala madežev.
V grobem na hitro povedano.
Glede na to, da sprašuje po čistilnem sredstvu za pranje obdelovancev sem mu priporočil najcenejše sredstvo za čiščenje-pranje ker v recesijskih časih se podjetja obnašajo recesijsko.
Upam da sem ti pojasnil svoj namen.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 16.8.2010 16:32

Dimc, najcenejše je še vseeno da se obdelovanec takoj ko pride iz stroja opere z čisto vodo in izpiha oz. se takoj posuši z vročim zrakom, tako se izognemo koroziji obdelovanca.Za vse tiste katerim se pretirano znojijo roke pa priporočam bombažne rokavice in preko njih še nitrilne rokavice.

A še imaš cenejšo rešitev v recesijskih časih?

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 16.8.2010 17:17

Pozdravljen,

ja spihaš to je resnica, vendar če ti emulzija pušča madeže jih z vodo ne boš odstranil z lahkoto po katerem sprašuje Belief s tega naslova sem mu ponudil čistilo. Za take potrebe se uporablja čistilo. Upam da se razumeva. Če imaš dobro emulzijo, je to sprejemljivo.
Očitno uporabljaš dobre emulzije.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 16.8.2010 17:21

... in še poizkus kompromisa:

Nekoč pred davnimi časi se je v vodo dalo še malenkost nekega sredstva, da si potem kapljice lahko čudežno kar otresel in dobil suh in čist komad in vsi so srečno drejali do konca šihta.

Kaj je bilo to, žal ne vem, ker sem bil po orodjarnah samo naročnik in tudi v proizvodnji takih zahtev nisem imel.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 16.8.2010 17:27

Obstajajo že nanospreji, posprejaš na primer kavbojke, se poliješ z vodo in voda ne prodre v tkanino.

Dimc, ja saj je prav da tudi ti kaj prodaš, nimam nič proti.Tudi sam imam probleme , če pustim obdelovanec v vodi, ne da bi ga takoj stresel v vodi, takrat se že madeži emulzije kar fajn primejo na obdelovanec.Zato jih je priporočljivo sproti prat na roke, če nimaš pralnega stroja na vročo vodo s čistilom, tega si pa Belief trenutno ne more privoščit!

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leon30 » 20.11.2010 14:50

Pri nas v službi se poslužujemo dveh metod. Če gre za kakšne kose ki gredo naprej na površinsko zaščito z bruniranjem se ti kosi po obdelavi operejo z čisilnim bencinom, ki ga imamo v taki posodi s cedilom. Če se pa gre za zahtevnejše kose, kateri gredo po končani obdelavi na lakiranje, za te pa imamo neke vrste pralno komoro, katero je že nekdo omenil, v njej je pa neko sredstvo za razmaščevanje( proizvajalec je Castrol),mešano z vodo in segreto na 75 stopinj. Ko pa pridejo koi iz komore se ročno izpihajo.
Lep pozdrav
Obnova zbledelih žarometov na terenu 040-753-743
leon30
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Vojnik

OdgovorNapisal/-a leon30 » 20.11.2010 14:52

Pri nas v službi se poslužujemo dveh metod. Če gre za kakšne kose ki gredo naprej na površinsko zaščito z bruniranjem se ti kosi po obdelavi operejo z čisilnim bencinom, ki ga imamo v taki posodi s cedilom. Če se pa gre za zahtevnejše kose, kateri gredo po končani obdelavi na lakiranje, za te pa imamo neke vrste pralno komoro, katero je že nekdo omenil, v njej je pa neko sredstvo za razmaščevanje( proizvajalec je Castrol),mešano z vodo in segreto na 75 stopinj. Ko pa pridejo koi iz komore se ročno izpihajo.
Lep pozdrav
Obnova zbledelih žarometov na terenu 040-753-743
leon30
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Vojnik

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost