STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun eksergije

Izračun eksergije

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Izračun eksergije

OdgovorNapisal/-a debjwc » 4.8.2010 9:03

Potrebujem pomoč za sledeč primer:

Zrak segrevamo od 35 do 305 °C z dimnimi plini z začetno temperaturo 365 °C. Masni tok zraka
je 7 kg/s, dimnih plinov pa je lahko 13 kg/s ali pa 9 kg/s. V katerem primeru je eksergijski
izkoristek prenosa toplote višji pri temperaturi okolice 30 °C? Specifična toplota dimnih plinov
je 1,18 kJ/kgK, zraka pa 1,005 kJ/kgK.

Rešitve:
Eksergijski izkoristek pri 13 kg/s dimnih plinov: ξ= 62 %
Eksergijski izkoristek pri 9 kg/s dimnih plinov: ξ= 66 %
debjwc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 4.8.2010 17:27

hm... nevem kje si dobil rešitve in ali si siguren da so pravilne?

Malo sm poračunaw pa nisem dobil takšnih rezultatov...

Malo sem poguglav in najdu da je eksergijski izkoristek razmerje med izkoriščeno in vloženo eksergijo v procesu.

Se pravi:
- Proces je segrevanje zraka

- Segreti zrak predstavlja izkoriščeno eksergijo dimnih plinov, se pravi: masni tok zraka * spec.topl.zraka * sprememba temp. zraka

-vložena eksergija pa predstavlja količino eksergije dimnih plinov, ki je bila dovedena v sistem, se pravi: masni tok plinov * spec.topl. plinov * razlika med vstopno temp. plinov in temperaturo okolice

no potem pa dobljeno samo še vstaviš v enačbo za eksergijski izkoristek in po mojem izračunu dobiš
za:
13kg/s izkoristek 0,37
9kg/s izkoristek 0,53

No drugače je logično, da je pri 9kg/s izkoristek višji... Zdej nisem glih najbolj zanesljiv vir... Na faksu sm naloge nrdu s 6 ;)
Sm samo napisaw kako bi jaz rešu ;)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a debjwc » 5.8.2010 12:07

Definicija eksergijskega izkoristka mi ne dela toliko problemov. Jaz sem računal po sledeči enačbi:

Slika

Ampak če hočem izračunat generirano entropijo moram poznat tlak, da lahko odčitam entropijo iz h-s diagrama.
V obeh primerih (sprejem in odvzem eksergije) moraš upoštevati nepovračljivosti, torej generacijo entropije... kolikor jst vem :wink:
Rabim torej drug nabor enačb :)
debjwc
Sodelavec
Sodelavec

Re: Izračun eksergije

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.8.2010 11:52

Čisto na pamet in po zdravi kmečki pameti bi dejal, da mora biti eksergijski izkoristek avtomatično višji pri manjšem pretoku dimnih plinov iz preprostega razloga – ker imajo zaradi manjše hitrosti več časa, da oddajo toploto zraku. To pomeni (pri predpostavki, da je prenos toplote v obeh primerih enak, kar sicer ni čisto res, saj je toplotna prestopnost pri večjem pretoku večja), da se več razpoložljive toplote (eksergija) prenese na zrak.
Ali pa sem falil in ta preprosta logika velja le za izkoristek prenosa toplote?
Gost
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 20.8.2010 13:38

Jaz sem dobil pri pretoku plina 13kg/s temp. plina na izstopu 241°C in eksergijski izkoristek 0.5, pri pretoku 9kg/s temp. plina na izstopu 186°C in eks.izk. 0.74. Razmerje izkoristkov je skoraj enako razmerju masnih pretokov plina. Entropije za zrak in dimni plin sem odčital v Strojniškem priročniku na strani 171, tabela Zrak, predpostavil sem enake lastnosti zraka in dimnega plina, tlak ne vpliva, ker so v enačbi razlike entropij.

Pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a debjwc » 23.8.2010 7:26

V glavnem, enačba, ki mi je manjkala je ta:
s2-s1=cp*ln(T2/T1)-R*ln(p2/p1) :D
debjwc
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo