STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kalorimeter, el. števec, COP meter...

Kalorimeter, el. števec, COP meter...

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Kalorimeter, el. števec, COP meter...

OdgovorNapisal/-a damo » 28.8.2010 20:24

Glede na to, da je tu kar nekaj lastnikov toplotnih črpalk, kar nekaj ljudi, ki jih ta tema malo bolj zanima, se sprašujem, ali bi bil kdo pripravljen kupiti in vgraditi kombinirano napravo, ki meri el. moč in energijo, toplotno moč in energijo (torej kalorimeter) ter on line meri in prikazuje podatke, kot so el. tok, moč, energija, toplotna moč, energija, pretok, temperature,..... ter izračunava cop-faktor, in vse to beleži na SD kartico (kar omogoča kasnejše igranje v Excelu)

Koliko bi bili pripravljeni odšteti za tako napravo?
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kalorimeter, el. števec, COP meter...

OdgovorNapisal/-a snake » 29.8.2010 15:48

Pred leti sem imel podobno idejo, pa sem jo opustil, ker sem videl, da so stvari (bile) precej kompleksnejše kot so bile videti na prvi pogled. Ideja je bila zadevo razviti v lastni režiji, a se je nisem niti lotil. Ne vem pa kako je to sedaj/danes, za kašno ceno je moč dobiti že narejeno zadevo. Sam merim porabo na mesečnem nivoju in število delovnih ur toplotne črpalke. S tema podatkoma malo nadzorujem in opazujem delovanje toplotne črpalke.

Me pa malo zanima, koliko bi taka zadeva prišla in kaj ponuja?
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 29.8.2010 20:43

Zdravo Snake,

kalkulacije še nisem delal, bi pa rad naredil vsaj ene 10 kosov, da si malo pokrijem stroške.

Bi pa naredil z mikrokontrolerjem, meril tokove, temperature ter pretok(e), in potem izračunaval in prikazoval zadeve. Display pa že poznaš :wink:
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 29.8.2010 21:50

damo napisal/-a:Zdravo Snake,

kalkulacije še nisem delal, bi pa rad naredil vsaj ene 10 kosov, da si malo pokrijem stroške.

Bi pa naredil z mikrokontrolerjem, meril tokove, temperature ter pretok(e), in potem izračunaval in prikazoval zadeve. Display pa že poznaš :wink:

Ko sem si začel stvari razčlenjevat so bili predvsem težave senzorji, ni jih bilo kaj dosti na trgu, bili so predvsem "analogni" in še precej dragi. Se bojim, da bo zadeva malo (pre)draga (razen, če imaš superiorni dostop do senzorjev). Ko sem nekoč poskusil pretvarjati A/D z mikrokontrolerjem je bilo to časovno precej zahtevno in če imaš nekaj analognih senzorjev se stvari...

Poskusi narediti (pred)kalkulacijo in javi ceno!

P.S.
Ja seveda, za LCD se zahvaljujem (sem še dolžen p...) ! :wink:
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 29.8.2010 22:21

me zanima :D
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 30.8.2010 4:18

A od "senzorjev" rabiš kaj več kot merilec pretoka (vodovodna "ura" z impulznim izhodom, lahko predelava modela s suho številčnico, v vsakem primeru pa mora biti za toplo vodo), pest temperaturnih in pa en/tri tokovne? (če velikost ni tak problem, za slednje vzameš star mehanski elektro števec, ki se ga da dobit za sixpack, oz. v akciji 2 za sixpack in predelaš v impulznega)

S hardverjem moraš prit pod 300EUR kot hobist brez da si preveč izbirčen pri cenah. Koliko pa je vredno tvoje delo moraš pa sam povedat.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 30.8.2010 6:15

ja, za senzor pretoka bi vzel vodni števec s suho številčnico. Ostale meritve bi izvedel z elektroniko. Vse skupaj (razen temp. senzorjev in vodnega števca) bi šlo v ohišje cca 20x30 cm). Gor bi bil display, par tipk, notri pa konektorji za temp. senzorje, pa "klembret" za tri faze not, tri faze ven, nula, ozemljitev.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov