epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

mehatroncek napisal/-a:Kaj se tiče uparjanja in kondenzacije, mislim, da je ta še vedno odvisna samo od tlaka. Naprimer, če vzamemo za hladivo vodo je točka uparjanja/kondenzacije pri tlaku 1 Bar - 100 C. Se pravi, če vodno paro hladimo in ji s tem odvzamemo toploto v kondenzatorju z medijem-vodo 70, 80 ali 90 stopinj, bo točka kondenzacije pri tlaku 1 Bar vedno 100 stopinj. Pri tem bo para v trenutku kondenzacije pri 100 C, oddala specifično toploto in glede na njeno količino zagrela drugi medij za nek delta T. Recimo 5 C. To se pravi, da bo voda ki jo ogrevamo imela po izstopu iz kondenzatorja 75, 85 oziroma 95 stopinj odvisno od vstopne temparature navedeno zgoraj. Je pa res, da bi v prvem primeru podhladili kondenzirano vodo iz 100 na 75, stopinj, v drugem na 85 in v tretjem na 95 stopinj. Najboljši izkoristek sistem bi imeli seveda v zadnjem primeru, kjer bi bilo podhlajevanje optimalno delta T 5 C, s čimer omogočamo, da po kandenzaciji dobimo 100 kapljevino - večje podhlajevanje ni potrebno. Če bi hoteli, da bi voda kondezirala pri 80 C, to ne moremo nikakor zagotoviti s temparaturo vstopnega medija v kondenzator na katerega prenašamo toploto ampak le z zniževanjem tlaka. Vemo da voda na triglavi zavreje pri nižji temparaturi od 100 c, ker je tam manjši tlak in se posledično spusti tudi točka uparjanja/kondenzacije. Se pravi če bi hoteli segreti vodo v izmenjevalcu-kondenzatorju iz 80 na 85 stopinj, bi bilo naučenkovitejše, če bi v njem ustvarili tolikšni podtlak da bi le ta kondenzorala pri 90 C, s čimer bi zagotovili podhlajevanje 5 C. Vrejetno velja enako razmišlanje za ostala hladiva, le da so njihove točke uparjanja in kondenzacije pri temparaturah našega bivalnega okolja. Kaj se tiče ekspanzijskega ventila je vse razloženo na:
http://www.danfoss.com/NR/rdonlyres/A0B ... entili.pdf
Je pa tudi res, da sem pred samograditvijo TČ, pridobil že predračun za material, predvsem pa me muči točna nastavitev kondenzacije. Sicer vem kako bi moral imeti ne vem pa kako jo zagotoviti. Problem je namreč v tem da bi bilo tlak najbolje regulirati s komompresorjem, vendar koliko vem se ta le vklaplja in izklaplja. Ko dela dela maksimalno - maksimalni tlak ???
Prilagam še spisek materiala s cenikom za mojo predvideno TČ voda(8C)/voda(45/55C)/12kW. Sem gledal tudi nekaj na Ebayu v rangu 2500€ 8-10kW dp 4000€ 10-13 kW + poštnina 170 €.
http://shop.ebay.de/gockelmann007/m.htm ... pos=&gbr=1
V kolokor bi se odločil za samogradnjo, prosim tudi za kake nasvete predvsem v zvezi setavljanja komponent. Nekaj prakse z lotanjem imam, sem pa elektronik ne strojnik. Majstra za polnjenje s plimo tudi imam.
Jože prosim, če pregledaš ponudbo in podaš kake nasvete ter če bi se našla kaka ekvivalentna komponenta iz tvoje garaže se lahko tudi kaj dogovorimo.
Pa še to izračun komponent sem naredil s programom select 7.

mehatroncek napisal/-a:Kaj se tiče teorije uparjanja/kondenzacije itd... prepuščam to končni analizi, če bo ima pol to sploh še smisel. Se pravi v prvi vrsti je pomembna točna izbira komponent. Sam sem z omemnjenim programom naredil izračun za TČ voda/voda moči cca 12 kW s temp. ogrevanja 55-45 C. V priponki prilagam omenjne komponente, za katere so mi na Empor-u sestavili predrčun. Res je, da so dodali še par komponent za katere sem bil prepričan, da jih je pač potrebno vgraditi. Gre sicer za sarejšo hišo 180m2, z vgrajenimi novmi okni k=1,2, 15 cm izolacija pa pride na vrsto drugo leto. Tako, da bo tudi projekt TČ povsem zaživel drugo let, sedaj le zbiram vse potrebne informacije. Kar se tiče krmiljenja sem razmišljal, da bi ga v celoti izvedel sam z Array-evem krmilnikom glede na svoje potrebe.
Torej se etrinjam z glavca1. "Znanje je premosorazmerno z uničenim materialom"
Ker vem, da bi s prvo izvedbo TČ bolj ali manj šlo res le za ekperimntiranje, seveda ob veliki želji, da bi zadeva kdaj tudi zalaufala se res odločam k sestavlajnju rabljenih komponent. Sem dodal E-mail, tako, da lahko kontaktiramo tudi zasebno.
1290158958_material-za-TC.zip

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov