STROJNISTVO.com • Poglej temo - Avto na vodo?

Avto na vodo?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Avto na vodo?

OdgovorNapisal/-a netman » 1.6.2007 7:35

Zanima me, če je še kdo v Sloveniji, ki se ukvarja s predelavo avtomobila na vodni pogon.

S tem mislim na razne celice po svetu. Ene proizvajajo vodik in kisik, druge pa orgone (Joe Cell).

Da smo na jasnem: celice večinoma zmanjšajo porabo fosilnih goriv! Edino Joe Cell naj bi nadomestila standardna goriva v celoti.

Morda bi bilo lažje fizično sodelovanje raje kot internetno, saj ni lahko sodelovat z ljudmi iz drugih delov sveta. (bolj zaradi oddaljenosti kot zaradi jezika).

Poleg tega nekatere celice uporabljajo elektroniko za cepitev vodika in kisika. Jaz pa se nič ne spoznam na elektrone.

Zaenkrat sem izdelal samo celico "D18", pa še to nisem preizkusil v vozilu.

Slika

Torej, če nihče ne more pomagat, bi vas vsaj prosil če mi kdo lahko da kak nasvet kje ali kdo bi mi lahko iz internetne risbe naredil electronsko vezje za celico?

Lep pozdrav
netman

Več kot leto dni je minilo od tega prvega posta, pa sem mislil da morda dodam modernejšo sliko celice D18 inštalirano v Golf dvojki:

Slika
Zadnjič spremenil netman, dne 29.9.2008 8:14, skupaj popravljeno 2 krat.
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a frapor » 1.6.2007 8:23

Torej, če nihče ne more pomagat, bi vas vsaj prosil če mi kdo lahko da kak nasvet kje ali kdo bi mi lahko iz internetne risbe naredil electronsko vezje za celico?

Pošlji mi shemo na ZS, mogoče ti bom lahko pomagal.
LP
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 1.6.2007 13:47

Mogoče ti tudi jaz kaj lahko pomagam. Vsekakor pa se mi zdi zelo zanimiva zadeva. Iz katerega konca Slo. pa si? Lahko tudi na ZS
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mariborca-n » 1.6.2007 20:06

Skrataka če na kratko v dveh treh stavkih napišeš princip delovanja tega motorja?
Mariborca-n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 1.6.2007 21:07

Pa objabvi tudi tisto internetno risbo, ker vsi komaj čakamo, da se lotimo dela.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a smile4me » 1.6.2007 21:28

kako to sploh dela?
smile4me
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Izpust » 2.6.2007 9:42

Debelejša cev je dotok vode, tanjše cevi pa odtok v rezervar na sredini, kjer je podtlak.
Stvar se nato zvezno ponavlja. Ker je pretok po tanjših ceveh hitrejši in že speljan po obodu valja - samo še dodamo turbino in že imamo krožno gibanje.
Če ga povežemo s transmisijo pa tudi že pogon na kolesa avtomobila ? Vsako zaviranje pospešuje pretok na širši cevi.
Ko vode zmanjka preprosto dotočimo novo ! In stvar deluje. Če voda ne bi izhlapevala bi najbrž prišlo do efekta perpetuum mobile.
Dokaz so avtomobili ki že vozijo po cestah na vodni pogon. Ker pa na črpalkan nimajo dovolj velike pipe za vodo se še niso razširili na množično uporabo.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 2.6.2007 10:15

Se pravi turbimo se priključi na tanjšo cev navito okoli razervovarja.

Koliko moči pa se da doseči s takim motorjem?

To bi tudi mene zanimalo, s katerega konca Slovenije pa ste?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 2.6.2007 14:41

daj malo vec podatkov o nacinu delovanja i kaj sploh pozene to vodo da zacne cirkulirati pa se kaj o moci tega
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a netman » 2.6.2007 21:35

Mama mia, zdaj še jaz ne vem več zakaj se gre.

Na netu krožijo govorice o nekaj napravah ki delno ali v celoti nadomestijo klasična goriva.

Tukaj imam nekaj linkov da boste morda malo jasneje videli za kaj gre.

Tale celica cepi vodo (H2O) v vodik in kisik:
http://video.google.com/videoplay?docid ... q=maxi-gen
http://video.google.com/videoplay?docid ... q=maxi-gen

Tale celica uporablja electronsko vezje za cepitev vodika in kisika iz vode:
http://www.youtube.com/watch?v=KJPE6d2R9uo

V teh dveh videjih pa nisem prepričan ampak zdi se mi da tip uporablja ogljikovo palico za cepitev vodika in kisika.
http://www.youtube.com/watch?v=SnIJyNmI33U
http://www.youtube.com/watch?v=DoEXaNnB ... er&search=

Na Filipinih se Gospod Dingle vozi že 30 let s celico na vodo:
http://www.youtube.com/watch?v=_j7d-FJ7TQk
http://www.youtube.com/watch?v=o9ONP-kO ... ed&search=

Tukaj lahko vidite kakšna izgleda celica iz nerjavečih plošč za cepitev vodika in kisika:
http://www.youtube.com/watch?v=DVL8Q7Hqt6Y

Mislim, da bo dovolj da ugotovite za kaj gre.

Torej bi naslov te teme pravzaprav moral biti "Avto na vodik?" in ne "avto na vodo?", ker vidim da sem nekaj ljudi nehote zavedel - se opravičujem.

L.P.
netman
Zadnjič spremenil netman, dne 25.6.2007 19:45, skupaj popravljeno 1 krat.
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Oldi » 2.6.2007 21:44

Nobenega linka nisem odprla je pa definitivno nemogoče, da bi avto deloval na vodo. Bi šlo, če bi se dodajala še kaka snov, ki bi razbijala vodo na vodik in kisik in se pri tem vsekakor trošila. Z elektriko to ne gre, ker je potrebujemo več kot dobimo vodika.
Sicer pa, fantje, lotevate se perpetuum mobila - po moji logiki.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 2.6.2007 22:36

Ja to je torej pogon na vodik, vendar tako, da se ga nekako pridobi iz vode.

Kako je pa s tem kar je omenil Izpust, da bi delovalo nekako na razliki tlakov? Ali to tudi obstaja?

Oldi, če bi vsi razmišljali tako kot vi, potem sedalje sigurno ne bi med sabo izmenjevali mnenj, saj najveretneje tudi govoriti ne bi znali, kje bi bila potem šele pisava, da o računalnikih niti ne govorim. Res je, da voda v sebi ne skriva neke energije (vsaj take ne, ki bi jo mi znali uporabno izkoristiti), ampak kdo bi si pred 100 leti mislil, da elektrika zmore toliko operacij, če jo pravilno usmerimo, kot se to dogaja v računalniku...

Netman, nažalost kakšnega osebnega sodelovanja pomojem ne bova mogla doseči, saj sem z Gorenjske. Bom poskusil v prihodnjih letih dobiti še kakšne somišljenike z našega konca, pa bomo potem lahko še marsikaj napisali v to temo... Vseeno pa vam želim veliko uspeha, pa čim bolj vestno nas obveščajte o novostih na tem področju :wink:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 3.6.2007 0:36

Fizika je pač fizika, zato alkimisti in iskalci perpetuum mobila niso kaj dosti prispevali k razvoju naše civilizacije.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mariborca-n » 3.6.2007 3:43

Zanimiva stvar ni kaj.

Torej preprosto povedano vodo cepiš na vodik in kisik in ta dva plina mešaš. Nato pa namesto goriva izgorevata v navadnem benciskem motorju.

Vsekakor za poglobit se in če ne druga poiskati vsaj omejitve te tehnologije in skupne stroške vožnje.

Pa še dokaj varna tehnologija izgleda saj ne "prevažaš" vodika v rezervoarju ampak ga sproti proizvajaš toliko kot ga potrebuješ.

Tehnologija mora zagotovo imeti neko omejitev ker če je nima napram konvecionalnim gorivom potem me zanima zakaj tega avtomobili nimajo že serijsko?

Smešno pa je da v dveh podanih filmih se jasno vidi da moči potrebne za pridobivanje dokaj velike količine vodika niso velike (12V x 10 A = 120 W). Kar je resnično mali vložek če z tega pridobiš pri zgorevanju vodika in kisika v avtomobilu kakšen kilowat ali več.

Vprašanje je le kako je z temi celicami na katere spustiš visoko napetost in jih spustiš v vodo. A so trajne, drage, koliko vodika in kisika se da dobiti z litra vode, kakšne so težave v praksi...

Seveda če sem pravilno razumel vse skupaj kar pa je tudi možno da sem čisto mimo vsekal.

Moti me le da filipinec pri izpuhu kaže da teže ven voda kar se po logiki ne bi smelo zgoditi če v motorju zgorevata vodik in kisik?

Pa tudi razmerje dokaj male moči za proizvodnjo vodika in energije ki jo vodik potem odda pri zgorevanju bi me zanimalo kakšno je.

Zaenkrat nimam pomislekov da to fizikalno ni možno zato ker voda se dejansko porablja in je zamanjka v neki fazi tako da ne dobimo več ven kot damo noter.

Vprašanje je le kot sem že rekel kakšno je to razmerjemed vloženo električno energijo in energijo ki jo med zgorevanjem odda mešanica kisika in vodika.

S tem da spet v prvem videu govori o tem da se celica "vzdržuje sama" in je električna energija 1.5 V potrebna le za zagon potem pa lahko jo odklopimo.

In tudi več izvedb je bilo te celice zgleda v teh videih.

Tako da mislim da še marsikaj nisem pravilno razumel ampak pač neke iztočnice sem napisal da lahko kdo nadaljuje.

Nevem vsekakor vredno razmisleka in kakšnih raziskav na to tematiko.

Obstaja pa pri tem en pomislek. Če bomo kdaj pridobivali energijo z pomočjo vodika iz vode in bo to ekonomsko zanimivo.

A bomo "pokurili" vso vodo? Vode je ogromno, skoraj neomejeno ampak neomejen je tudi človeški pohlep.
Mariborca-n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frapor » 3.6.2007 6:08

Pred kakimi 10 leti sem se iz radovednosti ukvarjal s pridobivanjem vodika iz vode s pomočjo elektrolize. Plošče od elektrod sem postavil med sabo tako, kot je bil včasih izdelan selenski usmernik. Pri tem sem prišel do spoznanja, da je pomemben samo tok ki teče skozi vodo med elektrodama in da če hočemo pridobiti vodik s čim manj energije, moramo zato uporabiti čim manjšo napetost med elektrodami. Kajti zelo preprost izračun ti pove:1A pri 10V je 10W, 1A pri 1 Voltu pa ja samo 1W. Pristal sem pri 0,7V napetosti in okoli 3A toka. Večji izkoristek bi bil, če bi napetost še zmanjšal, toda potem pride do problema praga diode. Seveda pa je potrebno za večji tok večjo površino elektrod in pa manjšo razdaljo med elektrodami.
LP
Zadnjič spremenil frapor, dne 12.6.2007 7:10, skupaj popravljeno 1 krat.
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov