STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plin za MIG/MAG varilnik

Plin za MIG/MAG varilnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Plin za MIG/MAG varilnik

OdgovorNapisal/-a jesen » 6.7.2005 18:30

Kupil sem nov varilni aparat MIG/MAG, sedaj sem pa v zadregi, ker nisem siguren kakšen inertni plin naj uporabljam. Variti nameravam predusem tanko pločevino od 0,5 do 2,5mm konstrukcijsko jeklo. Zato prosim, če mi lahko kdo svetuje ali naj uporabim čisti CO2 ali mešanico z Argonom ali je mogoče boljša še kakšna druga varijanta.
jesen
Sodelavec
Sodelavec

Plini

OdgovorNapisal/-a eustahije » 6.7.2005 20:36

Odločiti se bo treba, katere pline boš uporabljal kot inertne oz. aktivne. Inerten plin je tisti, ki ne reagira s talino zvara. Plina sta Ar in He. Nasprotno pa aktivni plini sodelujejo v procesu med oblokom in talino zvara. Ar, ki mu dodamo majhne količine CO2 ali kisika, je, na primer, aktivni plin.

Kot aktivni plin lahko uporabljamo čisti ogljik (MAGC) ali mešanico plinov (MAGM), npr.: Ar+O2, Ar+CO2, CO2+O2 ali Ar+CO2+O2. Za MIG pa je tak, lahko je Ar ali He ali pa mešanica obeh, samo čistoča Ar mora biti okrog 99,95% pa rosišče pod -50°C, da zagotovo ne vsebuje vlage, samo ščiti talino.

1. I (inertni plini): neaktivni plini, ki ne reagirajo, ščitijo pred vdorom zraka, metalurško ne vplivajo na proces varjenja.
I1: Ar
I2: He
I3: Ar+He
2: C (ogljikov dioksid): CO2
3: M (mešanica: argon, vodik, ogljik)
4: R (reduktivni plini): pribitek ogljika (Ar+H2)
5: F (formir gas): H2+H2

Ah, upam, da se boš lahko odločil oz. da bo to zadostovalo, sicer se pa danes največ vari prav za mešanicami.

:P
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.7.2005 5:40

V naši firmi uporabljamo mešanico 82% Ar in 18% CO2, varimo pa v glavnem konstrukcijska jekla (S235JRG2 in S355J2G3). Globina uvara je odvisna od uporabljene mešanice, najgloblji uvar CO2, mešanica vmes, najmanjši uvar Ar.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 7.7.2005 13:16

Tudi tale link malce ponazori današnjo uporabo plinov:

http://www.messer.si/varilna.htm
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a CrashOver » 18.9.2005 9:15

a lahko varim z MIG/MAG postopkom inox (rostfrei), kateri plin rabim? bi z CO2-jem šlo?
če negre, zakaj ne gre?, ali potem zvar ni kvaliteten, ali se sploh ne sprime?

hvala

LP
-matej
kaj se sekiraš... sej sem jaz to napiso
CrashOver
Novinec
Novinec

Kraj: Močna

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov