STROJNISTVO.com • Poglej temo - centralni kompresor

centralni kompresor

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

centralni kompresor

OdgovorNapisal/-a schumnik » 21.9.2015 14:56

Zanima me kaj bi za sabo potegnilo če bi imel v kleti večji rezervoar in od tam napeljal zrak v garažo po pnevmatični cevi dolžine 10 m in premera 10 mm.
Zrak bi rabil občasno za lakiranje pleha.

1. Ali je cev premera 10 mm dovolj?
2. Je res da mora biti pripravna enota čim bližje porabniku?
3. Ali bi zaradi 10 meterske cevi, bile kakšne težave pri lakiranju zaradi nihanja tlaka? Ali pa zaradi reducirnega ventila na 3 barih ne bi bilo težav?
4. Ali bi prišlo zaradi oddaljenega rezervoarja še do kake druge težave na katero treba bit pozoren?

Nazadnje me zanima še če obstaja še kak drug slovenski forum na temo strojništva.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

Re: centralni kompresor

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.9.2015 18:30

- Daj raje 1/2" pocinkano cev.
- Sistem s 3 bari pritiska, zakaj tako malo? Jaz npr. imam območje 8 - 10 barov in dovolj močan kompresor. Za barvanje je pa posebej reducirni ventil na sami pištoli.
- Oddaljen rezervoar : ko sem ga jaz dal v klet, sem se s tem vendarle rešil problema kondenza. Prav super tehnična rešitev za komprimiran zrak. Zaradi oddaljenosti pa le daj debelejši presek cevi, fi 10 mm je čisto premalo. Nimaš pretoka zraka. Jaz imam pocinkano pol cole. Pocinkano zaradi problema korozije, če bi bila navadna črna.

- In poslednje vprašanje: kaj ni tale strojniški forum dovolj dober? Fantje prijazni, nabildani z znanjem in izkušnjami, radodarno delijo pamet med seboj, edino punce se nas pa izogibajo. :roll: Še Pina je poniknila nekam, pa je bila prav prijetna posebnost pri nas ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 21.9.2015 19:22

Demz napisal/-a: ...radodarno delijo pamet med seboj...

To pa drži, kot pribito z... :D
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 21.9.2015 20:20

S komprimiranim zrakom delam zelo redko zato se mi ne splača napeljevat cevi. V kompresorju je 8 barov.
3 bare potrebuje moja nova lakirna pištola s šobo 0.7 mm. Vsaj tako mi je bilo rečeno. Uporabil je še nisem.
4 bari bi bili verjetno maksimum za moje potrebe. Slučajno je izhodni priključek na kompresorju fi 10 mm ampak sem se spomnil da je to zunanji fi, notranji je potem kakšnih 7 mm. Kakšen naj torej dam notranji premer cevi? Naj bo čim manjši oz. tak da pokrije moje potrebe po 4 barih in dovoljšnjem pretoku.
V mislih imam takšno cev. http://mgk.si/montaza-klima-naprav/crpa ... 4-30m.html

Če prav mislim se pretok z daljšim in tanjšim kablom zaradi uporov zmanjšuje, medtem ko je tlak enak? Al kako je že s tem?

Še eno bonus vprašanje:
Kakšna je najnižja temperatura pri kateri se še normalno uporablja brezoljni kompresor in pa kompresor na predelan kompresorček od zamrzovalne skrinje?
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 21.9.2015 22:59

Na forumu je veliko tem o kompresorjih, pnevmatski instalaciji, kondenzu in podobnem.

Očitno bi želel, da ti vse informacije zgoščeno serviramo na krožniku. Vzemi si čas in preberi kar je bilo že velikokrat pojasnjeno. Če ti potem kaj ne bo jasno pa vprašaj.

Zelo me moti, ko nekdo želi enake ali podobne informacije o rečeh, ki so že prevečkrat razložene. Nismo tu zato, da venomer odgovarjamo na enaka vprašanja. Sploh pa ljudem, ki se jim ne ljubi pobrskati po forumu.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.9.2015 5:04

schumnik napisal/-a:V mislih imam takšno cev. http://mgk.si/montaza-klima-naprav/crpa ... 4-30m.html

Takšna cev ni primerna za komprimiran zrak.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 22.9.2015 17:39

Slavc napisal/-a:Na forumu je veliko tem o kompresorjih, pnevmatski instalaciji, kondenzu in podobnem.

Očitno bi želel, da ti vse informacije zgoščeno serviramo na krožniku. Vzemi si čas in preberi kar je bilo že velikokrat pojasnjeno. Če ti potem kaj ne bo jasno pa vprašaj.

Zelo me moti, ko nekdo želi enake ali podobne informacije o rečeh, ki so že prevečkrat razložene. Nismo tu zato, da venomer odgovarjamo na enaka vprašanja. Sploh pa ljudem, ki se jim ne ljubi pobrskati po forumu.

Nihče te ne sili da pišeš v tej temi. Če ti tema ni všeč, enostavno pojdi naprej. S tem ko pišeš stvari ki ne dajo odgovora na temo, otežuješ delo tistemu ki išče odgovore ali pa jih še bo iskal.
Če tema ni smiselna bo odločil administrator ki jo bo zbrisal ali pa ne.

Razumeti moraš da forum nikoli ne bo takšen kot bi si ti želel.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.9.2015 18:00

Dragi Šumnik, življenje pa ni takšno! Slavc ni tisto napisal kar tako!

Saj moji prispevki tule gor tudi niso kdove koliko pomembni, dal sem jih pa "iz čiste dobre volje" ! Da bi še komu morda pomagali.

Sedaj bom šel gledat svojo zgodovino in pobrisal uporabne zadeve!
Ti si pa lepo naredi tisto kompresorsko lajtengo s PE cevjo, naj te ne motio naše pripombe. In nekaj časa bo odslej pred mano mir.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov