STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hidravlična črpalka-smer vrtenja

Hidravlična črpalka-smer vrtenja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Hidravlična črpalka-smer vrtenja

OdgovorNapisal/-a janz » 21.2.2016 13:50

Čist praktično vprašanje: recimo da dobim hidravlično črpalko ki ima predvideno smer vrtenja in ta ni pravilna Torej lahko zamenja s priklopa sesalni z tlačnih? Pač če je ozobje evolventno načeloma ne bi smelo biti problem, ali pač?
Hvala za odgovore! In
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Hidravlična črpalka-smer vrtenja

OdgovorNapisal/-a Lukec » 21.2.2016 14:39

Ker omenjaš evolventno ozobje sklepam, da gre za zobniško črpalko...... In odgovor je pač. Uležajenje črpalke je mazano z oljem s sesalne strani. Če črpalko priklopimo in vrtimo v obratni smeri je glavno tesnilo deležno tlaka tlačne strani črpalke. Tega seveda ne zdrži in praktično takoj pride do zunanjega puščanja. Pri nekaterih črpalkah - t.i. simetričnih - je možno emer vrtenja zamenjati. Črpalko je potrebno razdret in obrnit obe t.i. ledvici črpalke v smer, da je kanal, ki vodi olje na gred obrnjen na sesalno stran črpalke.
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.2.2016 16:32

običajno sme tok teči samo v smeri kot je zacahano, (tesnila, razbremenitve, blabla...) sesalni vod je tudi večji od tlačnega velikokrat, ja, če želiš drugo smer vrtenja je potrebno obrniti pogonsko gred, če se seveda to da, nikoli pa kar obrniti smer vrtenja, vsaj mislim, razen, če nimaš pumpe, ki to omogoča, no običajno ne, no lahko pa tudi probaš, je pa učenje na napakah najcenejše, ampak samo na napakah drugih, na lastnih so lahko drage...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 22.2.2016 17:28

Sicer gre za lamelno črpalko, lekcija ki sem jo dobil jaz pa je sledeča:

Dovod tekočine je bil sumljivo počasen, celo do te mere, da sem posumil na kvar. Nato sem preveril smer vrtenja (Bila je seveda napačna, ker sem ob priklopu predvideval v smislu, saj je vseeno), ko je bila smer vrtenja pravilna, je črpalka (Na oko) načrpala cca 3x hitrje zahtevano količino tekočine.

Se pravi, še en glas za ni vseeno! :)
lp
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 22.2.2016 20:13

Običajno je tako, da če nekdo označi kam se naj vrti, da to ni kar tako za okras :)
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.2.2016 20:27

Hmm ... mu mater ... ste zakomplicirali!

Imam "portable" mašino s trifaznim asinhronskim motorjem. Do sedaj nisem ravno opazil problemov glede smeri vrtenja.

Sedaj - da bi mirno spal, ... ali je kakšna električna shema za priklop elektromotorja, da se bo vedno vrtel v isto smer, ne glede na zaporedje RST ? :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 22.2.2016 22:12

Seveda obstaja več variant, ročne, avtomatske, frekvenčnik...

Najbolj enostavna je vtikač z menjavo faz, poznavalec motor vključi in če ni pretoka, se pretakne (oziroma še poskusiš ugotoviti če se motor vrti v pravo smer), na enak način lahko imaš tudi kakšno h-bridge stikalo, ali pa stikalo levo-0-desno, za domačo uporabo čisto v redu...
Za kaj bolj avtomatiziranega bi pa recimo uporabil rele, ki ugotavlja zaporedje faz.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janz » 23.2.2016 9:06

Demz napisal/-a:Hmm ... mu mater ... ste zakomplicirali!

Imam "portable" mašino s trifaznim asinhronskim motorjem. Do sedaj nisem ravno opazil problemov glede smeri vrtenja.

Sedaj - da bi mirno spal, ... ali je kakšna električna shema za priklop elektromotorja, da se bo vedno vrtel v isto smer, ne glede na zaporedje RST ? :roll:

Cakaj ce prav razumem imas potem nekaj "dela" da preklopis cevi na pravo stran?
doma imamo pri cirkularju enak problem, vsak vtikac je zvezan po svoje pol pa je najbolj enostavno ce imas en "vmesnik" na podaljsku pa ti obrne faze in se cirkular vrti v pravo smer:) poceni in ucinkovita resitev! :D
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.2.2016 12:25

To sem pa vedno pazil, da sem imel faze urejene. In na vtičnicah, kot tudi na podaljških. Trifazni elektromotor se vedno vrti v isto smer, kjerkoli ga priključim. Vendar se ne spomnim težav glede smeri vrtenja pri vsaj treh hidravličnih strojih - bom šel "iz firbca" pogledat, če je na črpalkah kaka puščica :P . Ti trije stroji so na kolesih in jih vlačimo vsepovsod po delavnici, včasih tudi na terenu.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2016 12:58

oglejte si na yt to animacijo hidravlične pumpe ali pa še kakšno, jih je kolikor hočeš, pa vam bo morda malo bolj jasno zakaj se mora vrteti kot se mora, lepo se vidi kako je oblikovano notranje tesnilo...:
Hydraulic Gear Pump - Inventor 2012

pa še kako obrniti smer vrtenja črpalke:

Rexpower - How to change RGP Gear Pump Rotation?
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 23.2.2016 16:48

Demz napisal/-a:To sem pa vedno pazil, da sem imel faze urejene. In na vtičnicah, kot tudi na podaljških. Trifazni elektromotor se vedno vrti v isto smer, kjerkoli ga priključim. Vendar se ne spomnim težav glede smeri vrtenja pri vsaj treh hidravličnih strojih - bom šel "iz firbca" pogledat, če je na črpalkah kaka puščica :P . Ti trije stroji so na kolesih in jih vlačimo vsepovsod po delavnici, včasih tudi na terenu.

Stroji so očitno bili že na začetku pravilno priklopljeni. Problem bi se pojavi če jih priklapljaš po terenu.
Imel sem primer, ko je nam elektro zamenjal dovodni kabel (prej je bil iz droga v zemljo, potem pa so odstranili drogove), hkratiso zamenjali tudi faze in so se vsi stroji vrteli narobe. Imeli pa smo tudi primer na stružnici, ki je bila priklopljena na vtikač in se je selila. Po selitvi se je vtikač pač priklopil v prvo vtičnico, pri tem pa se je motor vrtel v napačno smer... menjava smeri preko sklopke, mazalna črpalka pa na gnani gredi. Operater se je navadil da ročka drugače vključuje smeri, šlo oa je vedno bolj na trdo... no po kakšnem mesecu pa se je vse skupaj ustavilo... Nekaj podobnega pa tudi na centralnem mazalnem sistemu cncja, krmilnik je normalno javil da maže, olja pa ni porabilo nič. Dokler se to opazi in ukrepa ni problemov...

Sicer ni povezano s črpalko, sem se ravno spomnil- mi je pa enkrat začetnik jamral, da nek namenski mini rezkar nič ne reže, pa semše sam rabu neki časa prej ko sem ugotovil da se vrti v levo :evil:
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov