STROJNISTVO.com • Poglej temo - Regulator pritiska vode na turbino - nekoč, danes

Regulator pritiska vode na turbino - nekoč, danes

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Regulator pritiska vode na turbino - nekoč, danes

OdgovorNapisal/-a Simi » 23.2.2016 14:10

Pozdravljeni!

Ob obisku Muzeja Železniki sem naletel na spodnjo napravo.

Moj namen je na Facebooku objaviti primerjavo te stare naprave s sodobno napravo (ki ima seveda isti namen in zmogljivost - podobno, kot če bi primerjal prvi računalniški tranzistor s sodobnim, kjer se - milorečeno - vidi očiten napredek).

Zanima me torej, kakšne oblike in velikosti je današnja enako zmogljiva naprava.

Podatki, ki sem jih uspel pridobiti:

Ime stroja: Regulator pritiska vode na turbino - hidravlični regulator (hydraulischen regler)
Izdelan je bil leta 1912 za elektrarno Sodarske zadruge na Češnjici - današnji Alples, Železniki.
Na istem mestu še danes stoji elektrarna - ki je dajala prvi "javni" tok v Železnikih.
Izdelala ga je tovarna J. M. Voith iz St. Polten, Nemčija. Tovarna dela še danes.
Številka stroja: 2321, višina stroja je 184 cm, brez vode in olja pa tehta nekaj čez 500 kg.

Hvala lepa.
Priponke
stroj-01b.JPG
stroj-01b.JPG (473.41 KiB) Videno 671 krat
Simi
Novinec
Novinec

Re: Regulator pritiska vode na turbino - nekoč, danes

OdgovorNapisal/-a cncetko » 24.2.2016 21:35

Zdravo!

Danes se takšna naprava za regulacijo turbin ne uporablja več zato primerjava o velikosti ni najbolj smiselna. Turbine se danes regulirajo s pomočjo hidravlike, ki pa jo v ozadju krmili elektronika. Večina današnjih malih hidroelektrarn (moči do cca 300 kW) kot generator uporablja asinhronski elektromotor, ki krmiljenja ne potrebuje. Za večje pa kot rečeno poskrbi hidravlika in krmilnik.

LP
cncetko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 24.2.2016 22:08

kolikor poznam hidravliko, je ta regulator reguliral tok (količino) vode na turbino ali vodno kolo, ker se moč pri več ali manj konstantnem tlaku, to je zaradi višina zajetja vode regulira s tokom to je količino, s tlakom se običajno ne regulira, ta je kakršen je, to je hidrostatika; gostota pa višina pa gravitacija in to je to, če nimam prav naj me kdo popravi, ja je pa vodno kolo, poganjalo centrifugo- uteži in glede na lego teh uteži se je je bol ali manj odpirala-zaprla loputa dovoda vode,
na peltonkah regulirajo z iglo v šobi/šobah količino toka
na franciskah z bolj ali manj odprtimi lopatami regulatorja
na kapankah z bolj ali manj odprtimi lopatami regulatorja in večjim ali manjšim kotom lopat gonilnika...(tudi dvojna redulacija)
no danes gleda krmilje generator ali beži ali zaostaja in glede na to, krmilje odpira ali zapira tok glede na vrsto stroja..., tako na hitro...

sem bil danes v železnikih, škoda nisem vedel za muzej :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.2.2016 6:44

Moj bratranec ima to, je še v pogonu. Gre za francisovo turbino in moj ded je to postavil nekje v medvojnih časih.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov