STROJNISTVO.com • Poglej temo - Selektivni Voltemet

Selektivni Voltemet

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Selektivni Voltemet

OdgovorNapisal/-a Domen9b » 11.6.2016 17:39

Sem učenec 3. letnika elektrotehnike in me samo zanima, če mi bi lahko kdo razložil kako deluje selektivni elektronski voltmeter.
Na spletni strani je profesor objavil 2 vprašanja:
1. Kaj merimo s selektivnim EV-m?
2. dopolni: Merjenje s selektivnim V-metrom poteka v dveh korakih, najprej izberemo _________
nato pa še ________. Rezultat je tako določen z naslednjimi vrednostmi _________, ________.

Če kdo kaj ve o selektivnim V-m bi prosil če mi pomaga razumet.

Hvala
Domen9b
Novinec
Novinec

Re: Selektivni Voltemet

OdgovorNapisal/-a sop » 13.6.2016 11:56

Zgrajen je iz mešalne stopnje, selektivnega ojačevalnika, pretvornika izmenične nap. v
enosmerno, ter indikatorja amplitude. Selektivni elektronski voltmeter je v osnovi ozkopasovni
ojačevalnik, ki izloča samo napetost ene frekvence spektra, medtem ko ostale duši. Da bi
lahko izbrali katerokoli frekvenco v spektru, bi morali uglaševati frekvenco za vsak filter. Ker
to ni mogoče se uporablja možnost transpozicije frekvence na principu mešanja. Z mešanjem
napetosti frekvence fx in napetosti frekvence oscilatorja dobimo vsoto teh dveh frekvenc,
razliko in ostale višje harmonske komponente. Z ojačevalnikom in filtri prepuščamo le
medfrekvenco, ki je enaka razliki frekvenc f0 in fx (f0 – fx = fm), medtem ko so ostale
harmonske komponente z vsoto frekvenc zelo dušene.. Na ta način lahko izberemo
katerokoli vhodno nap. frekvence fx, ki je zajeta z možnostjo spremembe frekvence
oscilatorja, medtem ko je osnovna frekvenca prepustnega pasa filtra fm stalna vrednost fx =
f0 – fm.Uporaba: frekvenčno področje uporabe od nekaj 100kHz do več 10MHz. Uporaben
zlasti v telekomunikacijskih merjenjih, merjenja faktorja popačenj, stopnjo modulacije AM
signala in splošno pri merjenju amplitud spektra signala.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Domen9b » 13.6.2016 20:58

Kaj je to FREKVENČNI SPEKTER
in kaj je to indikator amplitude
Domen9b
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sop » 14.6.2016 5:57

Ej....a nisi napisal, da si tretji letnik srednje šole, a v šoli sediš na ušesih....
Na kratko:
Frekvenčni spekter je celoten obseg frekvenc nekega merjenega signala, vključno z višjimi harmoniki.
Indikator amplitude je merilnik višine amplitude merjenega signala ali po domače voltmeter.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 16.6.2016 7:21

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewfor ... &start=100
https://www.youtube.com/results?search_ ... +animation

nisi mogoče na napačnem forumu?

Domen9b napisal/-a:Sem učenec 3. letnika elektrotehnike in me samo zanima, če mi bi lahko kdo razložil kako deluje selektivni elektronski voltmeter.
Na spletni strani je profesor objavil 2 vprašanja:
1. Kaj merimo s selektivnim EV-m?
2. dopolni: Merjenje s selektivnim V-metrom poteka v dveh korakih, najprej izberemo _________
nato pa še ________. Rezultat je tako določen z naslednjimi vrednostmi _________, ________.

Če kdo kaj ve o selektivnim V-m bi prosil če mi pomaga razumet.

Hvala
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov