STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak v črpalki

Zrak v črpalki

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zrak v črpalki

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.12.2017 8:15

Kako bi se znebil zraka v obtočni črpalki centralne kurjave.Kurilnica je letos komplet nova peč na pelete in toplotna črpalka za san. vodo.Sedaj se je pojavil problem z zrakom v črpalki.Večkrat so zjutraj radiatorji hladni ker je v pumpi zrak in moram odzračiti da požene vodo.Nad pumpo je nepovratna loputa ki očitno onemogoča zraku da bi se dvignil in se nabira v pumpi.Zanima me ali se bo plin iz vode izločil v kratkem ali se bom z tem ukvarjal v nedogled.Ali bi pomagalo da pumpo prestavim iz tretje v drugo brzino oziroma kaj je najboljša in cenovno sprejemljiva rešitev.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zrak v črpalki

OdgovorNapisal/-a luka32 » 7.12.2017 11:53

Sigurno pomaga da prestaviš pumpo v višjo brzino. Jaz bi še dvignil tlak vode na max, da čimbolj stisne zrak v sistemu, dokler se ne odzrači, potem pač spustiš višek ven. Pomaga tudi kakšen odzračevalni lonček na najvišji točki.
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.12.2017 12:02

Jaz sem mislil znižati obrate pumpe,da ne bi toliko mešala vode in ustvarjala mehurčkov.Lonček zgoraj sigurno pomaga,da nimaš zraka v radiatorju ampak mene malo zraka v rad. ne moti,ker grejejo dovolj pa tudi preluftat ni tak problem vsake toliko.Problem je zrak,ki se ustavi v pumpi namesto ,da bi šel gor v radiatorje.Če namontiram lončke na radiatorje bom v pumpi še vedno imel zrak. :-?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 7.12.2017 12:52

Nebi ga smel imet. zrak gre gor in gor tudi ostane. zato bi dal jaz pumpo na več obratov, da ti razbije kakšne zračne žepe, če so v sistemu. Nevem od kje bi drugače prihajal zrak v pumpo??
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.12.2017 13:07

Zrak prihaja iz kotla kjer se iz vode izločajo plini pri visoki temperaturi in gredo gor samo do nepov.lopute.Če pumpa dela, dvigne loputo in plini gredo gor ,problem je ponoči,ko ni velike potrebe po toploti in termostat izklopi pumpo s tem se pa zapre tudi loputa in plini ne morejo gor.Pumpo imam pa na 3 oz.največ.Če bi to vedel pred obnovo kurilnice ,nebi spuščal stare vode iz sistema.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.12.2017 13:11

Prej bi jaz šel preveriti, če imaš še ekspanzijo celo.

Zrak vendar od nekod prihaja. Ker je zaprt krogotok, se zadeva v parih dneh kpl. odzrači - ne more se to dogajati kar v nedogled. Preveri ekspanzijsko posodo, če ima dušo celo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.12.2017 13:23

Posodo imam nad pumpo tako da bi zrak težko šel dol.Bom pa vseeno preveril.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan72 » 7.12.2017 14:07

Pozdravljeni, na področju montaže inštalacij CK in popravil takih težav kot je tukaj omenjena imam kar izkušenj. Tudi mlad več nisem. Omenjena težava je zelo pogosta napaka. Bom opisal zakaj pride do tega in vzroke za nastalo situacijo. Pri polnjenju inštalacije CK z vodo moramo odzračiti sistem, kar nam je vsem jasno, vendar nekaj zrake še ostane v sistemu, ki je potem prisoten občasno (občasno večja količina, včasih manj odvisno od več parametrov) v obtoku skozi opremo inštalacije CK. Tudi to nam je jasno. In sedaj ta zrak pride do črpalke, ki pa povzroči močen upad njene pretočne zmogljivosti, saj je v črpalki medij ZRAK in ne more odprti nepovratni ventil ter potisniti zrak dalje. Pretok se ustavi. Večkrat slišiš da se je "zapekel nepovratni". Ni res, le črpalka ni zalita z vodo. Kje je napaka in kaj je rešitev! Napaka je zaporedje vgrajene opreme, ki je pri tebi najprej črpalka in nato nepovratni ventil. Če zamenjaš zaporedje opreme najprej nepovratni ventil in nato črpalka, bo zadeva najverjetneje delovala. Prilagam slike. Je pa res, da vsi strojni projektanti rišejo izvedbo, kot jo imaš ti in večino ni težav. :wink:
Lp Janez
Priponke
Črpalka_proplematična_vezava.png
Črpalka_proplematična_vezava.png (67.12 KiB) Videno 6089 krat
Črpalka_boljša_vezava.jpg
Črpalka_boljša_vezava.jpg (49.67 KiB) Videno 6089 krat
jan
jan72
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.12.2017 10:23

Pri stari peči na KO ni bilo nikoli teh problemov.Baje obstaja pumpa z odzračevalnim lončkom.Zanimivo je ,da je na peči prezračevalni lonček na varnostnem ventilu in tam bi moral plin ki ga ustvarja peč ven.Lahko pa da ustvarja plin sama pumpa z vrtenjem, zato sem mislil znižati hitrost vrtenja pumpe.
2 meseca je vse delalo bp v zadnjih 14 dnevih, ko se bolj kuri sem pa luftal že trikrat.Upam da se bo voda razplinila sicer pa bo treba spomladi nekaj narediti.Za začetek prestavitev nep.ventila pod pumpo ali pa kar na riklauf če bo špilalo.
Ali ima mogoče še kdo kakšno idejo ali izkušnjo?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 8.12.2017 14:19

To se rado dogaja, če je ekspanzijska premajhna, al pa fuč.Ko se voda dost segreje,jo na varn.ventilu mal ven porine-to se že posuši,ko se pa ohladi,pa pride do nadtlaka,pa že kje luft not potegna-lahko tud na varnostnem.Al pa dokler je kaj zraka v ekspanzijski,se ta meša med vodo-če je duša hin.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.12.2017 16:25

kako lahko vleče zrak v sistem, če imaš "nadtlak" tudi pri mrzlem sistemu, ne ga srat no..., ali mi kaj ni jasno..., če je "duša hin" to naredi parkrat ali pa "uide" na odzračevalni "lonček" potem pa..., pri mrzlem sistemu pač na tlak kakršen se je napolnil, dobro, če ni šla "duša", pri vročem ti pa "vrže" na vv ven..., če se to dogaja v "nedogled", ja "lahko" uparja v peči, ja smo tudi to merili..., je nezaželjeno in so nekje tudi napisane zahteve koliko sme biti tega uparjanja, bi moral pogledat reknagl - springerja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 8.12.2017 18:03

Ja lepo vleče-ko je sistem vroč,se nima kam širit,pa pljune višek na varnostnem ven-ko se ohladi,pa ni več nadtlaka,ampak na vrhu sistema je podtlak. Če se nebi to dogajalo,sploh ekspanzije nebi rabil,kajne. Ne da ga serjem,ampak se je meni zo zgodilo,pa še čisto logično je-ne vem,kaj je tu tako trapastega.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.12.2017 9:40

Problem je zaenkrat rešen.
V sistemu je bilo premalo pritiska (cca.0.3 bara).Ekspanzija je cela. Nisem pa prej pogledal manometrov ,ker so malo nedostopni, pa še ni se mi zdelo smiselno gledat,ker smo filali vodo 2 meseca nazaj.Dofilal vodo na cca 1.5 bara in špila brez problema.
Ostaja samo vprašanje kam je šlo 1.2 bara pritiska oz.vode v dveh mesecih,ker nikjer nič ne pušča tisto ,kar sem pa jaz spuščal na pumpi pa ni omembe vredno.Odprl sem prezračevalni vijak za 1 sekundo toliko ,da je pritekla voda in nazaj zaprl.
Hvala za pomoč in upam da bo zdej mir.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2017 11:12

voda iz vodovoda ima veliko raztopljenih plinov, ti pa so se v tem času uparili in tlak je padel, da bo pa vleklo zrak v sistem z nekim nadtlakom iz okolja z njižjim tlakom, zvonoviiii!!!, dobro, kaj vem no, :o :oops: morda pa tudi gre, pa še, če je sistem tesen - nepropusten...???, ma imel je samo uparjanje zaradi prenizkega tlaka in nič drugega..., samu, da se je rejšlu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.12.2017 13:59

KOUTER napisal/-a:Ekspanzija je cela. ... smo filali vodo 2 meseca nazaj. ... upam da bo zdej mir.
Ni nujno. V sveže natočeni vodi bi moralo biti v sistemu (raztezni) več rezerve vode, kot je v vodi plinov, ki se s časom izločijo.
Morda ni bila pravilno polnjenje vode pred 2 mesecema.
Morda je raztezna premajhna
Morda je raztezna izpustila dušo.
Ko ti bo zopet zmanjkalo pritiska:
1. Poskusi, ali imaš v raztezni pritisk plina. Če priteče voda, je šla membrana po gobe.
2. Izmeri pritisk plina. Uredi pritisk, da bo toliko, kot je hidrostatični pritisk sistema (2 etaži = 0,6 bar, 4 etaže = 1,2 bar, ...). Pri tem mora biti pritisk vode vsaj 0,2 bar manj.
3. V hladen sistem dopolni vodo na 0,2 bar več, kot je pritisk plina. Ta razlika 0,2 bar zagotavlja dovolj rezerve vode za izločene pline in še nekaj spuščanja vode.

Za preveriti ustreznost velikosti raztezne posode: Volumen vse vode, višina sistema, pritisk varnostnega tlačnega ventila in max predvidena temperatura vode?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov