STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izvedba tesnenja na osovini

Izvedba tesnenja na osovini

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Izvedba tesnenja na osovini

OdgovorNapisal/-a agrego » 12.8.2018 8:21

Pozdravljeni,

nedavno sem kupil star stroj za izdelavo navojev, brez oznake in papirjev za servis.
Torej, ko sem nalil olje v predel z zobniskim prenosom, je vse olje izteklo. Vse skupaj
sem podrl in opazil, da sta bila oba lezaja odprta brez vmesnega tesnila, ki ga je verjetno
pozrlo, saj ga prakticno ni bilo videti nikjer.
Torej na eni strani imamo zobnik in lezaj potopljen v olje, naprej sledi distancnik sirine 5mm
in nato se en lezaj tipa 16002 in na zunanji strani se jermenica. Predvidevam, da je bil oljno
tesnilo namesceno na tem vmesnem obrocu.
1. Kateri tip oljnega tesnilnega obroca naj uporabim in ali je tudi opcija, da namesto vmesnega
distancnega obroca uporabim tesnilo, ki bo obenem drzalo razmak med lezajema in tesnilo
direktno na osovino. Namrec obroc ima malo zracnosti, torej ce ne bi bil stisnjen med lezajema
bi verjetno olje prislo skozi!
2. Vse skupaj je bilo vstavljeno v prirobnico, ki pa je nato direktno pritrjena brez vmesnega tesnila
na sasijo. Kaksno tesnilno maso naj uporabim za tesnenje olja in spoja kovina/kovina, da bo drzalo
olje in hkrati omogocalo demontazo za moznost servisa. Gledal sem tesnilne mase na bazi silikona,
vendar predvidevam, da imajo tudi ucinek lepljenja. Nasel sem tudi neko mast od Loctite, vendar
je bila cena 44EUR/50ml, kar je obcutno predrago. Torej kaj svetujete?

Hvala za odgovore.
Priponke
osovina_zobnika.jpg
Sestav osovine
osovina_zobnika.jpg (42.46 KiB) Videno 1608 krat
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izvedba tesnenja na osovini

OdgovorNapisal/-a vili » 12.8.2018 16:57

a bi lahko naskiciral stanje, kje pa..., je prehudo :evil: :evil: , daj zaprte ležaje, pa je... in jih zamenjaš po letu dveh... :D :D, še to, tisto kar ti pišeš, da je "osovina" je GRED, ker se vrti in prenaša torzijski - vzvojni moment, to je po deckert-u pa še po kom..., osi "osovine" ne prenašajo torzijskih momentov, to je tako malo za učenje..., hebiga, če si - sem malo "deformiran"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.8.2018 16:29

Med ležaja daj semerink,ki bo drsel po distančniku,tega pa zadihtaj na osovino tako, da mu znotraj zastružiš utor in daš not O-rink. Sam če je distančnik sam 5mm širok, ne boš dobil tako ozkega semerinka-ne vem no, kakšen fi je -če je dost majhno, bo tud semerink ozek. Še vedno bo pa zunanji ležaj na suhem-tega lahko daš RS tesnjenega, pa bo. Za tesnenje prirobnice v ohišju pa uporabi črn al rdeč 400 stopinjski silikon-ta ni drag, zato je pa dober.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a agrego » 16.8.2018 11:11

Ja, sem naredil tocno tako. Ker gre za premer 32mm se dobi semering sirine 5mm in zunaj sem
dal zaprt lezaj, notri pa je odprtega tipa.
Silikon sem dobil pri mehaniku v tubi in je crne barve.
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov