STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zlatotisk

Zlatotisk

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zlatotisk

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 4.12.2018 9:47

Prosil bi vas za malo pomoči oziroma nasvetov okrog zlatotiska.
Pri brizganju raznih izdelkov iz plastike strankam nudim tudi tisk na komade. Do zdaj sem to reševal s sitom ali tampom, zdaj pa se mi vse bolj pojavljajo zahteve strank po "takromiranem" ali "tasvetlečem" napisu, se pravi se bom moral lotiti še zlatotiska. Zahteve po tisku so dimenzijsko tja do 50x2cm.
Teoretično malo že vem, za kaj gre pa tudi youtube sem delno preletel. Zanima me za začetek, kje bi se dalo kak tak stroj pri nas sploh videti in kupiti? Ali je potrebno za vsako obliko napisa izdelati kliše? Kolikšne so kaj dimenzijske omejitve? Pol metra dolg kliše ročno pritiskati na izdelek mi ne diši ravno na neko kvaliteto odtisa. Ali je šla tehnologija tudi tu kaj naprej od tistega, kar je na youtubu? ITD...???
Komadi so večinoma iz ABS, PS, PA in PP. Ploskve za tisk so popolnoma ravne. Pričakovana količina je tam nekje okrog 100 000 odtisov na leto.

Hvala in lp,
Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zlatotisk

OdgovorNapisal/-a Slavc » 5.12.2018 16:45

Pravilno ime je topli tisk, saj se s to tehnologijo tiska katerokoli barvo.
Z njim sem se precej let ukvarjal tudi sam. Je pa od tedaj minilo že 30 let. Tehnologija je precej zahtevna. Predvsem zato, ker ta postopek ni široko razširjen. Težko je črpati znanje iz literature, katere je malo. Največ se naučiš z izkušnjami. Ukvarjal sem se s toplim tiskom predvsem na plastiko: PMMA, PS in umetno usnje, velikosti do 10cm. Zelo problematičen je tisk na PP. Tudi plamenjenje ne pomaga kaj dosti.

Klišeje smo izdelovali sami, iz medenine, saj so le taki vzdržali višjo naklado. Možno je uporabljati kliše iz cinka ali v novejšem času iz polimernih materialov. Toda ti so za zelo majhne naklade.

Imeli smo zelo specifično proizvodnjo, zato smo stroje izdelali sami.

Največja znanost pa je izbrati primerno folijo. Le teh obstoja ogromno tipov. V glavnem smo uporabljali folijo vrhunskega izdelovalca folij iz Nemčije, "LEONHARD KURZ Stiftung & Co. KG".
Ker smo bili zelo korektni in resni kupci njihovih folij, smo lahko celo v njihovem razvojnem laboratoriju sami ugotavljali in preizkušali, katere folijo so najprimernejše za nas.

V kolikor nimaš predznanja in neke velike potrebe po tem delu, ti priporočam, da se raje poslužuješ uslug obstoječih tiskarjev. Veliko je odvisno tudi o tvoji obstoječi strojni opremi. Potreboval boš klše za vsako vrsto odtisa, izdelavo podloge za tiskani predmet, stroj za rezanje folije in še kar nekaj stvari.

Povezava na nemškega izdelovalca folij, kjer boš dobil veliko koristnih informacij:
https://www.kurz.de

Upam, da sem ti kakorkoli pomagal.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 5.12.2018 18:20

Slavc, hvala ti za izčrpen odgovor!
Večino tega, kar si napisal se mi je že dozdevalo, da bo nekako tako. Predvsem sem računal, da bo kdo vedel za kako podjetje, ki zastopa in prodaja te stroje pa bi tam na podlagi vzorčnih komadov kaj svetovali. Ampak očitno je tole bolj redkost pri nas, kaj pa imajo v bližnji tujini pa niti pogledati ne znam.
Koristiti usluge obstoječih tiskarjev je pa resnično nočna mora. Pa ne, da bi bilo z njimi kaj narobe, jaz imam take zahteve strank, da je groza delati s kooperanti. Najprej bi par vzorcev pa par dni počakati, da se pomenijo. Potem kaj odvzeti, dodati, premakniti malo sem malo tja pa spet par komadov v potrditev... Pa veš, da te vsak stera v tri krasne. Se že s sitom in tampom nisem imel nobenega veselja ukvarjati ampak drugače, kot da to delao sami enostavno ne gre.
Nekaj sodobnejšega sem sicer našel na netu, nekakšen digitalni printer, ki ravno tako odtisuje preko folije, le da sproti prilagaja obliko. To bi bilo krasno. Ampak ne morem pa kar prek spleta kupit nek stroj, če sploh nimam pojma ali se bo obneslo.

Hvala ti še enkrat in lep pozdrav,
Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 6.12.2018 6:41

Takšne vrste tiska brez uporabe klišejev se izdela z laserjem-hitro in kvalitetno.
Če vas zanima več, me kontaktirajte na ZS.
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov