STROJNISTVO.com • Poglej temo - Filter - dovodna cev pralnega stroja

Filter - dovodna cev pralnega stroja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Filter - dovodna cev pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a Alen70 » 26.9.2019 17:23

Ja, šala mala.
Bil človek, ki se kao spozna, pravi, da je vodni kamen in naj kupim magnetni nevtralizator vodnega kamna, ga privijem med pipo in cevjo in naj bi bilo rešeno.
Sem malo pogledal, od 22EUR naprej, cena mi je OK.
Bo delovalo al qrac?
Alen70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.9.2019 19:01

Malo vprašaj tu:
https://www.mesec.si/hisni-sistemi/mehcanje-vode/.

Sicer ti bodo tudi vse prodali, če boš pripravljen dati €. :D Malo pokliči in se pozanimaj, kako to ponavadi rešujejo ali pa najdi nekoga, ki ima to že v uporabi in poizvedi kako je bilo prej in potem.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2019 20:12

to kar naklada mesec, da je pitna voda mehka voda, še nikoli slišal, trda voda je prava pitna, ne pa neka oprana, je že kdo pil deževnico..., za kozlat, ja se pa z višanjem temperature na stenah ceveh izloča "kamen" iz trdih vod, sem imel priložnost pred desetletji videti v TPK - ju v zagrebu cevi parnih kotlov (izrezi - vzorci), ki so bile popolnoma "zaštopane", ker niso imeli prave priprave - mehčanja vode za te tehnologije, to pa ja...

sta bili v bivši firmi tudi "kemičarki", ki sta skrbeli za "kao" mehko vodo za galvaniko, tu ni bilo zafrkancije glede vode kakšna mora biti..., sta nadzorovali kolone za "mehčanje"...
Zadnjič spremenil vili, dne 26.9.2019 21:44, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.9.2019 20:12

No, tole z magneti me pa res zanima, če je kdo res imel kakšen otipljiv rezultat.

Sicer pa - gledam problem, bi bilo za izmerit trdoto vode in kislost. Bi rekel da je "mehka", torej so tudi puferske lastnosti slabe (pH izrazito niha, je nestabilen), te obloge pa posledično delajo bakterije.

To je resen problem pri mehkih vodah. Z dežjem se iz ozračja izpira CO2 in tvori ogljikovo kislino - ki je sicer šibka, toda ravno dovolj da organizira rahlo kislo okolje za bakterije, ki žrejo cink in železo. Delajo obloge ki jih najdemo v starih pocinkanih ceveh. To ni samo apnenec in mangan (problem v Pohorju), to je produkt bakterij. Sem pozabil katerih, tako da ne znam napisat kako se jim reče, toda to je problem rahlo kisle in mehke vode. BPK analiza bi točno pokazala ... (biološka poraba kisika)

Aja, "mehka voda" pomeni, da ima trdoto nekje od 0 do 6 Dh (nemška trdotna lestvica za vodo), to je površinska voda, skorajda kot destilirana, ima zelo malo raztopljenih mineralov in zato slabe puferske lastnosti. Njena kislost mimogrede zaniha v same skrajnosti. Odlična za razvoj bakterij.
Zadnjič spremenil Demz, dne 26.9.2019 20:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.9.2019 20:19

@Vili, pitna voda ni nikoli mehka voda. Pitna voda ima trdoto običajno okoli 12 Dh.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2019 20:21

uf demz:
ja, o tem raztopljenem co2 ju so tudi mene nekja učili in, da je deževnica vedno malo kisla in, da ta tudi zaradi tega raztaplja apnenec in dela kapnike in pri nas kraške jame, glej tako so me učili...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2019 20:26

demz:
"tisti Dh pojma nimam" kaj naj bi to bilo, je pa naša trda, res trda voda (kao neka kostella), polnijo iz vodovoda, apnenec, skoraj kot radenska, u nulo, če pijem "lublansko" oprano iz pipe, mi gre na kozlanje,,,
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.9.2019 20:50

Dh so nemške stopinje trdote vode.
Sedaj moram pobrskati po spominu ... upam da ne bom ustrelil kakega kozla. :-?
Gre za količino raztopljenega CaO (kalcijevega oksida) v vodi. Apnenec, kalcijev karbonat, disociira v CaO in CO2, zato se meri CaO.

Trdota 0 - 6 je mehka voda, 6 - 12 je srednje trda voda ki je primerna za pitno vodo, več kot 24 Dh pa trda voda. Stekleni kozarci so umazani zaradi vodnega kamna, če jo piješ, se ti po žilah nabira vodni kamen, zdravilo za preprečevanje je uživanje šmarnce v zadostnih količinah itd ... :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2019 21:08

demz:
kaj pa "cvičora" ni v redu, dobro "šmarnica - žlahtnina" rada useka po "kolenih", smo enkrat ali dvakrat, glej tega "strupa" pri nas ni,... čisto malo probali, ja imam pa kamne v jetrih (so mi ga izrezali velikega za konec palca) in v ledvicah, to pa..., jih (scijem...), dohtarica pravi samo čim več pij... in...
no dohtarji pravijo: zmerno pitje ne škodi, čeprav v "neomejenih" količinah, samo, da je zmerno...

no da se vrnem na filter pralnega stroja,, ne to ni kar nekaj na "palec", tu je kup kemije, biokemije, pa še kakšne magije..., vse se konča na je...
Zadnjič spremenil vili, dne 26.9.2019 21:24, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.9.2019 21:20

Sej ... zato pa pravijo, da voda ni zdrava. Če bi bila voda zdrava, bi bile žabe velike kot psi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2019 21:29

demc:
u piko: ...žabe velike kot psi

no še ena: voda ni dobra niti za u šuln, "šuln" je namreč čevelj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.9.2019 10:42

Heh. Glede vode... Včeraj smo se zjutraj zbudili in je ni bilo. To se je zgodilo po zelo zelo dolgem času. Trajalo je pa ene tri do štiri ure, da so napako odpravili. Pri takšnem dogodku se malo zamisliš. Tule nam vse dobesedno "k riti" priteče, cenimo pa nič. :o
Dokler lahko pipo odprem in si nalijem kozarec vode in ga spijem, brez da imam čez dve uri prebavne motnje, sem zelo vesel človek. Kakšni časi nas pa še čakajo, je pa druga zgodba. Do vodnih virov se kot lastniki ne znamo obnašati, ker jih razni voluharji prodajo in si za kratek rok nekaj € nagrabijo. Potem pa nihče ne ve kaj bo... :roll:
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov