STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava jadralnega trika

Izdelava jadralnega trika

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Izdelava jadralnega trika

OdgovorNapisal/-a vili » 7.12.2020 8:35

ja v prvem odstavku je ni NR, to je obstoječe, cr NR pa je alternativa, se pa pri trgovcih pozanimaj kaj od cr NR sploh dobiš, verjetno bodo cevi bolj misija nemogoče, preveri, pa ta cr NR naj bo feritni..., vari se pa zajebano... :evil: :evil: :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.12.2020 8:38

Ne bi tega delal tako kar na pamet, pred vsem pa če nisi strojnik in nimaš nobenih izkušenj !!! Se lahko zgodi nesreča... kaj pa po tem?? Ni to nek otroški tricikl za vožnjo po dvorišču... to je že avion (ali pa letalo če ti je bolj ustrezno). Brez izračuna in testiranj (tudi nek atest če je potrebno) se ne hecaj.
Kakšne so hitrosti tega trika?? Kakšen teren... asfalt, namensko urejen travnik ali pa kakšna njiva ??
100 kg pri hitrosti od samo 20km/h če te rukne v glavo... hm... pa še tist motor in propeler!!.. za hrbtom :x :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.12.2020 9:25

Ne vem zakaj ravno NR. Razumem da so tu zelo pomembne mase oz. da se špara na teži, zato bi jaz šel raje v varianto : gred iz nekega WCMo za poboljšanje, če sem razumel je fi 20 mm, sredinski del bi pa naredil iz neke cevi fi 30 x 3 mm S355. Notranjo gred bi obdelal, jo dal poboljšat nekam v vakuum npr. Veriga Lesce, zunanjo cev fi 30 bi na konceh nakrčil na notranji fi 20 + mm (pripravljeno za montažo), vse skupaj dal v galvano cinkat ali nikljat, odzračil na 180°C zaradi vodikove krhkosti za kakih 5 - 8 ur, potem pa vse skupaj sprešal v celoto.

Glede na to da gre za športnega zmaja, nebi smele biti problem nizke temperature (takrat se menda ne leti). Celotna konstrukcija bi bila morda od originala težja za slabo kilo, ali pa tudi ne, vsekakor pa vsaj toliko močna kot je sedajle iz cevi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krist » 7.12.2020 10:37

Nič ni delano na pamet. Mere so vzete po orginalni osi. Od debeline sten cevi naprej. Verjetno so v tovarni naredili izračun. Problem je samo vrsta materijala. Vsi pristanki so zelo mehki razen če narediš napako. Če nimaš trika so pristanki na noge torej morajo biti mehki. Če je pristanek pretrd mora nekaj popustit, boljše ti podaljški ki so enostavni za menjavo kot kaj drugega. Problem je ker so se že pri lepih pristankih rahlo ukrivili. Če greš z avtom v steno bo tudi nekaj popustilo.
Krist
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 7.12.2020 10:38

glej demz, če je masa problem ima rezervo - opcijo, malo manj naj je, pa bo dobil razliko, malo se hecam, brez zamere :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.12.2020 11:12

Zato sem pa napisal svojo opcijo, ker pri nas še nisem našel kaj boljšega od parih najbolj popularnih avstenitnih NR.

Pred nekaj leti smo imeli primer, ko je bil predpisan 1.4021 , ki se uporablja za turbine, pa smo potem dobili privolitev za konvergent 1.4016 (če nisem številk pomešal, je že nekaj časa od takrat). Pravim, da pri nas ne dobiš čisto vsega. Kje boš pa pri nas dobil poboljšana kromova jekla, - bolje da greš vprašat po originalu, ker MDM kot menda najmočnejši pri nas kar se tiče NR materialov, zelo dvomim da bo imel.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.12.2020 11:47

Pri nas delati kaj iz malo bolj eksotičnih materialov v malih količinah je samomor (če na zaradi drugega, pa zaradi časa dobave), ker ti nihče ne more nič dobaviti. Par ton pa že mogoče.

Mogoče malo tule poglej:
https://www.aircraftspruce.com/categories/building_materials/bm/menus/me/index.html

Včasih se najde kaj. Američani za svoje frčoplane, ki jih imajo potem v tistih rdečih skednjih parkirane, dosti tu nakupujejo. Sicer tam si si sam kriv, če se ubiješ, tu bo pa mogoče kaj drugače :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.12.2020 11:47

krist:
torej, če ste vse mere pokopirali po "originalu", ste zagotovo zamočili z materialom, sem napisal, da obstaja NR jekel "sto" vrst :o :o , tako na "blic" ti že magnet pove kakšen NR imaš pred seboj, ker praviš, da je vse po originalu, lahko zajec tiči samo v tem grmu, v vrsti NR - a???... :D :D :D, za bolj natančno določitev kakšen je ta NR, pa moraš opraviti kako bolj sofisticirano metodo...

govoriš o neki "mehkobi", če bi bilo to res, se cev nebi toliko trajno deformirala, napetosti v cevi so bile ornk nad mejo plastičnosti, da se ni cev vrnila v prvotno obliko tja od 200...300 N/mm2, tako mi kaže malo "igranja" s FEM - mom..., ker "peš" sem že pozabil..., obtežbe gredo tudi do 3G, sem vzel približno 100 kg obtežbe kot izhodišče na zadjo os???, mi ni znano kje je težišče tega sistema..., ma zdaj bo pa dovolj..., naj še kdo drug... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov