STROJNISTVO.com • Poglej temo - programiranje

programiranje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

programiranje

OdgovorNapisal/-a F1B » 18.5.2022 16:06

Pozdravljeni!
Ker vem,da ste eni kar maherji,bi prosil za nasvet.
Na rezkarci bi rad izdelal komad kar zanimive oblike,program sem izdelal,obliko mi naredi,sem pa "prekratek" v znanju,namreč z rezkarjem fi 1mm moram narediti utorčke na komadu (mat.AL6060) nekakšna hladilna rebra,ker po moje ne bo šlo v globino v enem hodu sem si zamislil,da bi na osnovni program klical podprogram z katerim naredim obliko in to ponavljal dokler ne dosežem ustrezne globine (6mm)odvzemal bi po cca 0.5mm.Kako naj si pomagam,da bo v podprogramu stroj z vsakim klicem podprograma šel 0.5 mm globje,pa da ne potrebujem spreminjat podprograma!Problem je tudi ker je zaprta oblika in mora vsakič začet na Z0+
Krmilnik je Fanuc OM
Hvala in lep pozdrav!
Dule
F1B
Sodelavec
Sodelavec

Re: programiranje

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 19.5.2022 6:15

Prvič, dvomim, da ti bo rezkar fi 1mm rezal po pol milimetra na globino. Drugič, kakšne obrate vretena imaš. Za fi 1 rabiš vsaj 20000 ali več (raje 40000 vrt/min). Rezkar mora biti za aluminij ali baker, reže sicer tudi rezkar za jeklo (karbidna trdina ali HSS), v vsake primeru obvezno mazanje-hlajenje z emulzijo ali izpihovanje s "podmazanim" komprimiranim zrakom. Al se sicer zelo lepi na rezila, potem je pa rezkar v nekaj milimetrih pomika "fuč". Mimogrede, standardni rezkar fi 1 ima dolžino rezila cca 4 mm - za več (6mm) boš moral pobrusiti steblo rezkarja.
Glede programa: moj stroj (HURCO) ne podpira G kode s podprogrami, tako da mi solidcam naredi potrebno število ponovitev (enaka koda, na različnih višinah). Ti pa moraš vedeti, kaj tvoj krmilnik podpira in kako ter kje se vstavi v program stavek za izvedbo podprograma. Začetek na z=0. Zakaj.?
Če je že obdelano do -0.5, je važno samo da ti premakne na nov začetek nekje v zraku, naprimer na +10 mm, potem pa ponovi iste stavke od z-0,5 do z-1.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 26.5.2022 14:23

imaš že rešen problem?
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a F1B » 27.5.2022 5:39

533 napisal/-a:imaš že rešen problem?